04 JUN 2024

Förläng livslängden på din mobil

Hur länge håller en mobiltelefon? Här får du tips på hur du kan förlänga din mobils livslängd samt optimera prestandan och batteritiden för att få ut det mesta av din mobiltelefon.

Våra tips

Oavsett om din mobil är ny eller gammal så finns det mycket du kan göra för att förlänga livslängden på den. I första hand handlar det om att skydda själva mobilen från skador, men även batteriet och prestandan spelar stor roll.

Skydda mobilen från skador

Oavsett hur ordentlig du är så kan en mobil alltid trilla i backen. Därför är det bra att skaffa ett tåligt skal som förhindrar märken från stötar och fall samt ett skärmskydd som ser till att glaset på framsidan inte spricker. Det är alltid enklare att byta skal eller skärmskydd än att byta hela skärmen.

Batteriet

Varför drar min mobil så mycket batteri? Det är en fråga många ställer och som det finns många svar på. Men för att slippa tänka på det har de flesta av dagens mobiler en inbyggd intelligens som lär sig ditt användarmönster och optimerar batteriets kapacitet därefter. Men det finns också mycket som du själv kan göra för att minimera det som drar mest batteri på mobilen:

 • Ladda batteriet korrekt Försök alltid att hålla batterinivån mellan 20-80%. Då mår litiumjonbatteriet bäst.

 • Ladda inte på natten Se till att ta ur laddaren när du nått 100%, dvs undvik att ladda mobilen på natten

 • Undvik extrema miljöer Ha inte mobilen i för varma eller för kalla miljöer – en mobil mår bäst i en jämn temperatur på ca 20 grader. Saltvatten, sand och annat kan också skada mobilen.

 • Energisparlägen Om möjligt, använd energisparlägen som t.ex. minskar ljusstyrkan på skärmen och animationerna

 • Bakgrundsaktiviteter Stäng av funktioner och appar som arbetar i bakgrunden – t.ex. bluetooth, wifi, mobildata, pushnotiser. I mobilens inställningar brukar en lista finnas på vilka appar som drar mest batteri. Det är ofta appaktiviteter i bakgrunden som gör att din mobil drar batteri på natten.

 • Stäng av mobilen Använd flygplansläge eller stäng av mobilen när den inte ska användas på ett tag

 • Ladda inte alltid Investera i en powerbank så kan du ladda mobilen bara när den behöver laddas och inte bara för säkerhets skull

Prestanda

Upplever du att din mobil också blivit långsam? Då kan du med några enkla knep förbättra prestandan, vilket i sin tur även förlänger livslängden. Genom att optimera inställningarna efter hur du använder mobilen effektiviserar du mobilens resurser vilket gör den snabbare.

 • Avinstallera appar Börja med att kolla igenom dina appar och avinstallera de du inte längre använder. Appar tar upp lagringsutrymme, vilket också påverkar prestandan.

 • Bakgrundsaktivitet Liksom med batteritiden så påverkas även prestandan av appar som arbetar i bakgrunden. Du kan minska antalet appuppdateringar som sker i bakgrunden samt animationer.

 • Uppdatera operativsystemet Se till att alltid ha det senaste operativsystemet för din mobil. Samma gäller även för apparna.

 • Frigör lagringsutrymme Har din mobil för lite ledigt lagringsutrymme och RAM-minne kan det göra mobilen långsam och inte så responsiv. Eventuellt kanske det bara räcker att rensa cache? Annars kan det även vara bra att se över antalet bilder, appar och videor.

Hjälpte tipsen dig?

Genom att följa dessa tips kan du förlänga livslängden på din mobil, förbättra dess prestanda och maximera batteritiden. En välskött mobil ger inte bara bättre användarupplevelse, utan minskar också behovet av frekventa och kostsamma uppgraderingar.

Har du gjort allt detta, men ändå tycker att mobilen inte håller i varken batteritid eller prestanda? Då kanske det mot förmodan är dags för en ny mobil.