Hur snabbt bredband behövs?

Det kan vara svårt att veta hur snabbt bredband du faktiskt behöver eftersom det varierar beroende på din situation. Här får du några tips på hur du ska tänka när du väljer bredbandshastighet.

Bild på motorväg med lång slutartid på kameran

Vad är snabbt internet?

Ett snabbt internet kan definieras lite olika beroende på vad du mest använder internet till och hur mycket som är uppkopplat samtidigt:

Till exempel:

  • Ett hushåll på 1-2 personer som mest surfar, läser mejl eller uträttar bankärenden från mobilen samt då och då streamar film eller serier kommer klara sig bra med en lägre hastighet på sitt internet hemma.

  • Bor du istället i ett hushåll där fler delar på uppkopplingen och samtidigt streamar film eller serier, spelar onlinespel samt har många uppkopplade prylar hemma kommer du behöva ett snabbare internet för att inte uppleva lagg i uppkopplingen.

Hur snabbt bredband behövs för t.ex. Netflix?

Generellt kräver streamingtjänsterna inte så snabba bredband. Men ju högre hastighet ditt bredband har, desto bättre blir videokvaliteten.

För att titta på Netflix i standardupplösning behövs bredband med minst 1-3 Mbit/s. För HD-kvalitet behövs istället minst 5 Mbit/s.

Glöm inte att andra internetbaserade aktiviteter som pågår samtidigt också påverkar streamingkvaliteten.

Hur snabbt bredband behövs för gaming?

Hastighetskraven varierar mellan olika typer av spel och hur du gejmar. Ett mindre mobilspel eller ett tyngre onlinebaserat datorspel kräver olika hastigheter.

Viktiga faktorer för att höja spelupplevelsen är, förutom själva hastigheten, även nätverksstabilitet, pingtid, routerns prestanda och bandbredd. Ju högre bandbredd, desto fler samtida uppkopplingar klarar ditt bredband av.

Hur snabbt är mitt internet?

Du kan enkelt kontrollera din bredbandshastighet på bredbandskollen.se. Tänk på att den maximala hastigheten alltid gäller under bästa möjliga förutsättningar som exempelvis med trådbunden uppkoppling.

När är det extra bra med en högre hastighet?

Då och då behöver din dator eller andra enheter uppdateras. En uppdatering innebär ofta ett avbrott och därför vill vi att det ska gå så snabbt som möjligt. Under tiden nedladdningen pågår påverkas också hastigheten för andra uppkopplade enheter.

Playtjänsterna och tv-apparaterna blir bara bättre och bättre. Idag kan du till exempel titta på Netflix med bästa videokvaliteten Ultra-HD eller på Tele2 Play i HD-kvalitet och då ställs högre krav på ditt bredband.Många program i datorn eller appar till mobilen behöver bredband för att skicka och ta emot filer. Så även om du inte är någon extremanvändare kan du mycket väl ha nytta av snabbare bredband.

Beställ bredband

Tänk på det här när du väljer hastighet

För att sammanfatta det hela är den bästa bredbandshastigheten den du inte behöver fundera på. Dessutom – här kommer här lite tips som är bra att tänka på när du väljer bredbandshastighet:

1. Hur många är ni i hushållet? Bor du själv eller är ni en familj? Om ni är flera personer i hushållet har ni sannolikt behov av en högre hastighet.

2. Hur ser ditt användande ut? Använder du bredbandet mest för att mejla, göra bankärenden eller hålla dig uppdaterad på sociala medier är troligen inte ditt behov av supersnabb uppkoppling så stort.Men om du använder ditt bredband till att spela spel online eller titta mycket på streamingtjänster som till exempel Youtube, Netflix och andra playtjänster, då rekommenderar vi ett snabbare bredband.

3. Har du många enheter uppkopplade samtidigt? Bärbara datorer, surfplattor eller andra smarta prylar i hemmet använder oftast samma uppkoppling och då krävs också mer kapacitet i form av högre hastighet.


Behöver du mer hjälp att välja? Prova vår guide för att få en rekommendation baserat på din situation.


Alla bredbandstips Läs mer om olika typer av bredband