Mbit/s, MB eller MB/s

Bredbandshastighet mäts i Mbit/s – megabit per sekund. Det betyder helt enkelt hur mycket information som transporteras per sekund. Ju snabbare bredband du har desto snabbare går det för informatinen att transporteras.

Till skillnad från bredbandshastighet, som mäts i Mbit/s, mäts storleken på webbsidor, filer och annat i MB (megabyte). Trots det snarlika namnet skiljer sig byte och bit en del. Det går åtta bitar på en byte och åtta Mbit på en MB. Med andra ord, en fil på 10 MB innehåller alltså 80 Mbit.

Om du vill räkna ut nedladdningstiden för en fil på 200 MB med ditt bredband på 100 Mbit/s delar du din hastighet på 100 Mbit/s med 8 vilket blir 12,5 MB/s. Sedan delar du storleken på din fil – 200 MB med 12,5 MB/s vilket blir 16 sekunder.

Mbit/s ska inte förväxlas med MB/s, vilket innebär megabytes per sekund och är ett mått på hur snabbt en specifik fil laddas upp eller ner.

Ned- och uppström

I samband med hastigheter pratar vi ofta om ned- och uppström. Vad innebär det? Här reder vi ut begreppen.

Wifi

När vi pratar om wifi är det oftast ett trådlöst nätverk vi menar. Här går vi djupare in på vad wifi är och hur det fungerar.

Jämför bredband

Fiber (FiberKoax och FiberLAN), ADSL eller mobilt bredband. Beroende på var du bor finns det olika typer av uppkopplingar för ditt bredband.

Välj rätt hastighet

När du funderar på vilket fast bredband du behöver har vi några tips att tänka på.