Snabba på ditt bredband

L2 Router 900x506

Ett snabbt och stabilt bredband är en självklarhet för våra kunder, liksom att kunna surfa trådlöst hemma via WiFi. För att surfa via WiFi behövs en router. Våra moderna trådlösa routrar är kraftfulla, ger snabb och stabil surf och gör att du slipper släpa en nätverkskabel efter dig. För att få snabbt internet hemma har vi tagit fram 5 tips som hjälper dig att maximera din bredbandshastighet.

Men innan vi går in på vad du kan göra för att få snabbare internet finns det några faktorer som är svåra att påverka:

 • Väggar eller en bostad byggd i betong eller har flera våningsplan gör att signalen får svårare att ta sig fram.
 • Du och dina grannars trådlösa nätverk delar på samma utrymme i etern och signalerna kan störa varandra.
 • Din adress påverkar vilken hastighet på bredband som vi kan leverera till dig.

Testa hastigheten på ditt bredband

För att veta hur snabbt ditt bredband är idag rekommenderar vi dig att mäta din hastighet på bredbandskollen.se.

Bredbandskollen visar vad du just för tillfället har för hastighet på din bredbandstjänst. Vi anger våra hastigheter i intervaller, där vi beskriver den lägsta och den högsta hastighet som ditt abonnemang ska hantera vid trådbunden uppkoppling mellan dator och router. Intervallen är specificerade vid varje abonnemang som till exempel "Surfa i 150-300 Mbit/s" eller under "Bredbandshastighet" när du har loggat in i Mitt Tele2.

När du testar din hastighet är det bra om du mäter tre gånger med ungefär en timmes mellanrum. Det ger en rättvis bild och minimerar risken för att ditt test blir dåligt på grund av tillfälliga yttre omständigheter. Tänk också på att avsluta alla program och stänga av all utrustning som är uppkopplad mot samma anslutning, eftersom de kan påverka resultatet.

Som kund hos Tele2 kan du förvänta dig att din hastighet ska ligga någonstans inom ditt intervall – vid trådbunden uppkoppling.

5 tips som påverkar hastigheten

1. Var ska routern stå?

För att kunna utnyttja det trådlösa nätverkets fulla kapacitet är det viktigt var du placerar din router. Generellt bör routern stå på en central plats i hemmet för att signalerna ska nå oavsett i vilket rum du befinner dig i. Ju närmare du är routern, desto högre hastighet kommer du att få.

Här är några tips på vägen som är bra att tänka på vid placering av router:

 • Göm inte routern i en garderob, byrå eller bakom möbler och tänk på vilka väggar eller andra detaljer i din bostad som kan störa.
 • Ställ helst routern någon meter upp från golvet, till exempel ovanpå en byrå. Undvik att ställa routern bakom en tv eller nära basstationen till telefonen.
 • Låt routern stå upp. Routerns signaler strålar i sidled och om den ligger ner strålas de upp och ner istället.
 • Undvik att ställa routern i köket eller nära annan elektronisk utrustning. Till exempel kan mikrovågsugnen och trådlösa telefonen använda samma frekvens som routern, dvs. 2,4 GHz.

2. Välj frekvensband

Trådlösa nätverk går på två olika frekvensband, 2,4 GHz eller 5 GHz. Generellt kan man säga att 5 GHz ger snabbare hastighet, medan 2,4 GHz ger bättre räckvidd. Läs mer om hur du förbättrar din hastighet genom att ansluta dig till 5 GHz frekvensbandet.

3. Hårdvara och kablar

När vi felsöker ett problem upptäcker vi ofta att det inte är fel på hastigheten från din router. Istället kan det vara ett problem mellan din router och dator. Viktigt är därför att säkerställa att du har rätt kablar.

Våra trådlösa routrar levereras med en tre meter lång kabel för anslutning till uttaget i väggen eller till mediaomvandlaren. Om du behöver en längre kabel, för bättre placering av routern, kan du ringa kundservice på 90 222 och beställa en som är fem meter lång. Våra kablar är kravställda och testade för att fungera optimalt med våra utrustningar.

En annan vanlig orsak till problem är helt enkelt att datorn är gammal. Det rör sig till exempel om gamla nätverkskort eller att processorn är gammal. Jämför systemkraven för våra tjänster med vad du har för utrustning.

Låt enheter som inte behöver vara trådlösa, till exempel spelkonsoler och tv med internetaccess, vara uppkopplade via trådbunden anslutning. Det gör att du kan optimera ditt trådlösa surfande för de enheter som verkligen behöver det.

4. Mjukvara

Det är viktigt att ha uppdaterad programvara i dina digitala enheter. Gamla versioner av till exempel Windows eller webbläsare riskerar att påverka din anslutning. Säkerställ också att du har ett aktuellt antivirusprogram eftersom virus kan göra din dator extra långsam. Tele2 erbjuder Trygg Surf i samarbete med F-Secure, som är marknadsledande i internetsäkerhet.

Några saker du kan göra för att öka hastigheten är att:

 • ha rätt inställningar i din dator
 • ha ett uppdaterat operativsystem
 • ha de senaste drivrutinerna till ditt nätverkskort
 • använda ny dator med nya komponenter – t.ex. processor, nätverkskort och hårddisk
 • kontrollera att din dator inte har virus

5. Samsas om bredbandet

Hastigheten in i bostaden delas via routern mellan alla enheter som är uppkopplade samtidigt. När någon av dem behöver extra hög hastighet, kan det vara en fördel om de andra enheterna är avstängda eller inte kräver lika hög hastighet just då.

Vad innebär Tele2s hastighetsgaranti?

Hos Tele2 ska du alltid få den bredbandshastighet som du betalar för. Och för att du som kund verkligen ska veta vilken hastighet du kan förvänta dig, har vi en tydlig märkning.

Märkningen visar på lägsta och högsta hastighet för respektive bredband när du har trådbunden anslutning mellan modem och dator. Exempelvis kan nedladdningshastigheten hos abonnemanget Bredband 250 variera och detta uttrycker vi med ett så kallat hastighetsintervall: 100-250 Mbit/s. Sådana hastighetsintervall finns för alla våra abonnemang.

Om du tycker att hastigheten är lägre än vad du betalar för, är det bara att höra av dig till vår kundservice på telefon 90 222. Vi ser efter om det kan vara något fel på modemet eller om något annat krånglar på väg till din dator. Vi har gått igenom vad du själv kan göra för att öka möjligheten till ett snabbare bredband men om du vill, får du självklart nedgradera dig till den hastighet du kommer upp i och inte betala för mer än den.


Om du har följt våra tips till snabbare bredband men ändå inte är nöjd kan du göra en felsökning här.

Välj rätt hastighet

När du funderar på vilket fast bredband du behöver har vi några tips att tänka på.

Guide: Välj bredband

Är du osäker på vilket bredband du behöver? Gör vårt test och få en rekommendation som passar dina behov.

Surfa säkert på internet

För att skydda dig och din personliga information på internet har vi tagit fram några allmänna och konkreta tips.

Två pojkar som spelar på datorn

Barns liv på internet

Nästan alla barn och unga i Sverige använder internet. Här får du tips på hur du blir mer delaktig i barns liv på nätet.