Snabba på ditt bredband

Våra moderna trådlösa routrar är kraftfulla, ger snabb och stabil surf och gör att du slipper släpa en nätverkskabel efter dig. För att få snabbt internet hemma har vi tagit fram tips som hjälper dig att maximera din bredbandshastighet. Tele2s hastighetslöfte innebär att du ska få den hastighet du betalar för.

Ett snabbt och stabilt bredband är en självklarhet för våra kunder, liksom att kunna surfa trådlöst hemma via wifi. För att surfa via wifi behövs en router. Våra moderna trådlösa routrar är kraftfulla, ger snabb och stabil surf och gör att du slipper släpa en nätverkskabel efter dig. För att få snabbt internet hemma har vi tagit fram 5 tips som hjälper dig att maximera din bredbandshastighet.

Testa hastigheten på ditt bredband

Här får du fem tips om hur du kan snabba på ditt bredband. Men innan vi går in på vad du kan göra för att få snabbare internet finns det några faktorer som är svåra att påverka:

 • Du och dina grannars trådlösa nätverk delar på samma utrymme i etern och signalerna kan störa varandra.

 • Din adress påverkar vilken hastighet på bredband som vi kan leverera till dig.

 • Väggar eller en bostad byggd i betong eller har flera våningsplan gör att signalen får svårare att ta sig fram. Om du har detta problem kanske en WiFi Extender är lösningen för dig.

Vilken hastighet får du idag?

För att veta hur snabbt ditt bredband är idag rekommenderar vi dig att mäta din hastighet på bredbandskollen.se.

Bredbandskollen visar vad du just för tillfället har för hastighet på din bredbandstjänst. Vi anger våra hastigheter i intervaller, där vi beskriver den lägsta och den högsta hastighet som ditt abonnemang ska hantera vid trådbunden uppkoppling mellan dator och router. Intervallen är specificerade vid varje abonnemang som till exempel "Surfa i 150-300 Mbit/s" eller under "Bredbandshastighet" när du har loggat in i Mitt Tele2.

När du testar din hastighet är det bra om du mäter tre gånger med ungefär en timmes mellanrum. Det ger en rättvis bild och minimerar risken för att ditt test blir dåligt på grund av tillfälliga yttre omständigheter. Tänk också på att avsluta alla program och stänga av all utrustning som är uppkopplad mot samma anslutning, eftersom de kan påverka resultatet.

Som kund hos Tele2 kan du förvänta dig att din hastighet ska ligga någonstans inom ditt intervall – vid trådbunden uppkoppling.

5 tips som påverkar hastigheten

1. Var ska routern stå?

För att kunna utnyttja det trådlösa nätverkets fulla kapacitet är det viktigt var du placerar din router. Generellt bör routern stå på en central plats i hemmet för att signalerna ska nå oavsett i vilket rum du befinner dig i. Ju närmare du är routern, desto högre hastighet kommer du att få. Här är några tips på vägen som är bra att tänka på vid placering av router:

 • Göm inte routern i en garderob, byrå eller bakom möbler och tänk på vilka väggar eller andra detaljer i din bostad som kan störa.

 • Ställ helst routern någon meter upp från golvet, till exempel ovanpå en byrå. Undvik att ställa routern bakom en tv eller nära basstationen till telefonen.

 • Låt routern stå upp. Routerns signaler strålar i sidled och om den ligger ner strålas de upp och ner istället.

 • Undvik att ställa routern i köket eller nära annan elektronisk utrustning. Till exempel kan mikrovågsugnen och trådlösa telefonen använda samma frekvens som routern, dvs. 2,4 GHz.

Om du placerat routern på bästa möjliga sätt men ändå inte får bra täckning i hela bostaden så kan det bero på väggarnas tjocklek och material, eller att du har flera våningsplan. Då kan en WiFi Extender vara lösningen för dig.

2. Välj frekvensband

Trådlösa nätverk går på två olika frekvensband, 2,4 GHz eller 5 GHz. Generellt kan man säga att 5 GHz ger snabbare hastighet, medan 2,4 GHz ger bättre räckvidd. Läs mer om hur du förbättrar din hastighet genom att ansluta dig till 5 GHz frekvensbandet.

3. Hårdvara och kablar

När vi felsöker ett problem upptäcker vi ofta att det inte är fel på hastigheten från din router. Istället kan det vara ett problem mellan din router och dator. Viktigt är därför att säkerställa att du har rätt kablar.

Våra trådlösa routrar levereras med en tre meter lång kabel för anslutning till uttaget i väggen eller till mediaomvandlaren. Om du behöver en längre kabel, för bättre placering av routern, kan du ringa kundservice på 90 222 och beställa en som är fem meter lång. Våra kablar är kravställda och testade för att fungera optimalt med våra utrustningar.

En annan vanlig orsak till problem är helt enkelt att datorn är gammal. Det rör sig till exempel om gamla nätverkskort eller att processorn är gammal. Jämför systemkraven för våra tjänster med vad du har för utrustning.

Låt enheter som inte behöver vara trådlösa, till exempel spelkonsoler och tv med internetaccess, vara uppkopplade via trådbunden anslutning. Det gör att du kan optimera ditt trådlösa surfande för de enheter som verkligen behöver det.

4. Mjukvara

Det är viktigt att ha uppdaterad programvara i dina digitala enheter. Gamla versioner av till exempel Windows eller webbläsare riskerar att påverka din anslutning. Säkerställ också att du har ett aktuellt antivirusprogram eftersom virus kan göra din dator extra långsam. Tele2 erbjuder Trygg Surf i samarbete med F-Secure, som är marknadsledande i internetsäkerhet. Några saker du kan göra för att öka hastigheten är att:

 • ha rätt inställningar i din dator

 • ha ett uppdaterat operativsystem

 • ha de senaste drivrutinerna till ditt nätverkskort

 • använda ny dator med nya komponenter – t.ex. processor, nätverkskort och hårddisk

 • kontrollera att din dator inte har virus

5. Samsas om bredbandet

Hastigheten in i bostaden delas via routern mellan alla enheter som är uppkopplade samtidigt. När någon av dem behöver extra hög hastighet, kan det vara en fördel om de andra enheterna är avstängda eller inte kräver lika hög hastighet just då.


Om du har följt våra tips till snabbare bredband men ändå inte är nöjd kan du göra en felsökning här.


Alla bredbandstips