FöretagsabonnemangMobilt bredbandFast bredbandBredband via 5GeSIMMobiltelefonerSurfplattorSmartwatchesTillbehörMobilskal och skyddMobilplånböckerHörlurarLaddareAppleSamsungSonyGoogleHuaweiKampanjer och erbjudandenFörmånerGör vår behovsanalysTelefoniFöretagsabonnemangMobiltelefonerFast telefoniBredbandFast bredbandMobilt bredbandDedikerad fiberVäxelTelefonväxelMobil växelContact CenterDigitala mötenTelefonkonferensVideokonferensMicrosoft TeamsMolntjänsterHybrid CloudInternet of ThingsDatacenterNätverkstjänsterSD-WANPrivat mobilt nät5GIT-säkerhetBrandväggIP VPNDDoS-skyddKommunikation som tjänstKonsulttjänsterUnified CommunicationBranscherSmå företagTillväxtföretagMedelstora företagStörre företagOffentlig sektorHållbarhetHållbarhet och telekomEn hållbar omställningCirkulärt företagandeKunskap och insikterSe allt innehållKundcaseRapporterGuider och handböckerWebbsändningar och kundpanelerWhitepapers och tillämpningarBloggarVarför Tele2 FöretagObegränsade kundupplevelserIt-säkerhet för ditt företagOm utfasningen av 2G- och 3G-nätenTäckning och nätTele2 i Almedalen 2024
Jorden blåtonad svart himmel
Jorden blåtonad svart himmel

Så förändras samhället när 5G-nätet når allt fler

Läs om Tele2s arbete för att erbjuda 5G till Sveriges befolkning

 – Utbyggnaden av 5G är den största nätmodernisering som vi gjort för våra användare. Vi arbetar hårt för att så många som möjligt ska få tillgång till den nya tekniken så snart som möjligt. Vi är på god väg att få ett nät i världsklass som möjliggör allt från snabbare streaming till smarta städer, säger Björn Lindberg, Head of Mobile Radio på Tele2. 

Målet är att 5G-nätet ska täcka över 90 procent av Sveriges yta och nå 99 procent av befolkningen 2025. Tele2 och Telenor fortsätter även att modernisera sitt gemensamma 4G-nät, där kapaciteten ökar med upp till 300 procent och antalet basstationer med 60 procent, för både 4G och 5G. 

 – Vi ser en enorm efterfrågan på snabb och pålitlig uppkoppling, både från privatpersoner och företag. Allt fler kunder är väldigt nöjda med sitt nät. Vi ser en tydlig skillnad redan nu, säger Björn Lindberg. 

Skiftet från gammal till ny teknik märks tydligt på hastighet och svarstid, samt på den minskade miljöpåverkan då 5G är betydligt mer energieffektiv än tidigare nät. Det spelar stor roll för Tele2, som rankas som nummer två bland 500 europeiska företag på listan Europe's Climate Leaders 2024. 

– För oss som operatör ger 5G en mer effektiv överföring av data – både i elförbrukning och bättre frekvensutnyttjande. Det blir även en fördel för slutkunden att vi förbrukar mindre energi per datamängd. Det möjliggör för våra kunder att kunna vara uppkopplade överallt, vilket minskar behovet av resor till och från arbetsplatsen, säger Björn Lindberg.

Med 5G förbättras även säkerheten, exempelvis genom snabbare kommunikationsvägar för nödsituationer, skyddet av kritisk infrastruktur eller mer pålitlig räddningstjänst. Ett exempel på det är drönarbolaget Everdrone, som snabbt kan leverera livsviktig medicinsk utrustning och samtidigt ge realtidsinformation till räddningstjänsten. För den typen av nödsituationer är 5G kritiskt. 

I fjol hade Sverige den åttonde snabbaste 5G-infrastrukturen i världen. Det spelar roll, både för arbetsgivare och privatpersoner. För företag kan det till exempel handla om självkörande fordon, automatiserad logistik eller säkrare lagerhållning. För medborgarna kan det till exempel handla om sjukvård på distans, uppkopplad hemtjänst, smart kollektivtrafik. 

I samband med utbyggnaden ökar även kvaliteten i näten markant. 

– Uppkopplingen blir stabilare och mer robust. Vi klarar högre belastningar och fler enheter utan att det blir sämre kvalitet. Det märks extra tydligt på vägsträckor där det tidigare varit svårt att hålla i en snabb uppkoppling. Det är helt avgörande för Teams-samtal eller videostreaming, säger Björn Lindberg. 

För att ytterligare stärka vissa områden rullar Tele2 även ut 5G Plus, en vidareutveckling av ”vanlig” 5G – med ännu högre hastigheter och kapacitet. 5G Plus blir tillgängligt i stora utvalda områden och blir särskilt användbart i miljöer med höga krav på dataöverföring och anslutningar, som till exempel i industriparker och runt stora offentliga evenemang. 

 – Med 5G Plus kan vi möta de mest krävande behoven hos våra kunder. Under stora evenemang eller storhelger kan bandbredden ofta vara otroligt hårt belastad. Då gäller det att ligga steget före och säkerställa att våra kunder alltid har tillgång till den bästa tekniken, säger Björn Lindberg. 

Just nu pågår en exponentiell ökning av uppkopplade enheter och tjänster. Från smarta telefoner och bärbara datorer till IoT-enheter och streamingtjänster: efterfrågan på data växer. 

 – Vi ser en explosion i datamängden som hanteras av våra nät. Det kan vara molntjänster eller ett AI som ska tränas, säger Björn Lindberg. 

Tele2 blickar även framåt mot nästa generations mobilnät, 6G. Trots att 5G fortfarande är under utbyggnad, pågår redan forskning och utveckling kring 6G, som förväntas erbjuda ännu högre hastigheter, lägre latens, mindre buffring och nya innovativa tjänster. 

 – Även om 6G ligger några år fram i tiden, ser vi redan att det kan revolutionera hur vi ser på uppkoppling – med helt nya tjänster och applikationer. Vi arbetar ihop med forskningsinstitut och andra partners för att vara redo” säger Björn Lindberg. 

Utfasning av 2G-och 3G-näten

Tele2 fasar successivt ut 2G samt 3G-nätet. Till en början sker det långsamt, på platser med bra 2G- och 4G-täckning. Efter hand ökar takten. En mobil, router eller modem som inte stödjer 4G och 5G, behöver uppgraderas till en ny enhet. 5G är en vidareutveckling av dagens 4G-nät och är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta utveckla framtidens samhälle.

Utfasning av 2G-och 3G-näten

Tele2 fasar successivt ut 2G samt 3G-nätet. Till en början sker det långsamt, på platser med bra 2G- och 4G-täckning. Efter hand ökar takten. En mobil, router eller modem som inte stödjer 4G och 5G, behöver uppgraderas till en ny enhet. 5G är en vidareutveckling av dagens 4G-nät och är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta utveckla framtidens samhälle.