Jämför uppkopplingar för bredband

Bredband Jämför-bredband 1280x720

Beroende på var du bor finns det olika typer av uppkopplingar för att få bredband. På många adresser kan du inte heller välja själv utan det finns förberett i fastigheten. Här beskriver vi skillnaden mellan de vanligaste alternativen.

Fiber

Fiber är en framtidssäker anslutningsform som kan leverera fast bredband, tv och telefoni till din bostad. Det möjliggör att stora mängder datatrafik kan skickas och tas emot i mycket höga hastigheter. För att beställa fiber krävs ändring av infrastrukturen i fastigheten och i samband med nybyggen är fiber ofta en standard. I flerfamiljshus där fiber har dragits in till byggnaden används ett LAN-nätverk, fiberLAN, för att varje enskild lägenhet ska få bredband, tv och telefoni.

Bor du i villa och har öppen fiber till din fastighet kan du välja villafiber från Tele2.

Se om du kan beställa bredband via fiber.

Kabel-tv (Koax)

Bor du i en fastighet som har kabel-tv installerat kan du i de flesta fall få även fast bredband och telefoni, men då via koax eller fiberKoax. Kabel-tv är störst bland flerfamiljshus, men utbygget börjar avta till förmån för fiber. Även om bredband via fiber i teorin har de högsta hastigheterna så ligger nivåerna för bredband via kabel-tv också väldigt högt.

Se om du kan beställa bredband via kabel-tv.

Mobilt bredband

Mobilt bredband kopplar upp sig mot 4G-nätet, samma nät som mobiltelefoner använder, och är den enda bredbandsform som är portabel. Du kan med andra ord ta med dig ditt mobila bredband dit du ska utan att koppla upp dig mot publika nätverk. Hastigheterna med 4G-uppkoppling är oftast inte i närheten av det som kan levereras via fiber eller kabel-tv, men tillräckligt höga och stabila för att streama film eller andra mer datakrävande aktiviteter online.

En förutsättning för att få mobilt bredband är att det finns 4G-täckning just där du planerar att använda det.

Läs mer och beställ mobilt bredband.

ADSL

ADSL är en teknik som använder befintliga telefonledningar men på en högre frekvens så att de inte stör de vanliga telefonsamtalen. ADSL ersatte det tidigare uppringda modemet, som fick sitt uppsving på 1990-talet. Det gjorde att hushållen kunde både prata i telefon och surfa på internet samtidigt, dessutom till något högre hastigheter än tidigare.

För att få bredband via ADSL kräver de flesta leverantörer att du också har ett aktivt abonnemang för fast telefoni.

Dess flexibilitet och möjlighet att leverera internet till enskilda hushåll gör ADSL till en fortfarande aktuell bredbandsanslutning. Framförallt när det gäller fastigheter som varken har fiber eller kabel-tv installerat, eller där mobilt bredband inte har tillräckligt bra täckning.

Wifi

När vi pratar om wifi är det oftast ett trådlöst nätverk vi menar. Här går vi djupare in på vad wifi är och hur det fungerar.

Mbit/s, MB eller MB/s

Läs mer om vad Mbit/s innebär och vad det är för skillnad mellan Mbit/s, MB och MB/s.

Ned- och uppström

I samband med hastigheter pratar vi ofta om ned- och uppström. Vad innebär det? Här reder vi ut begreppen.

Välj rätt hastighet

När du funderar på vilket fast bredband du behöver har vi några tips att tänka på.