Jämför uppkopplingar för bredband

Beroende på var du bor finns det olika sätt att få fast bredband. På många adresser är specifika bredbandsanslutningar redan förberedda i fastigheten. I den här artikeln får du veta skillnaden mellan några av de vanligaste alternativen för att du enkelt ska kunna jämföra bredband via fiber med andra anslutningsformer.

Du kan även kolla direkt vilken bredbandshastighet du kan beställa från oss:

Våra bredband

FiberKoax eller FiberLAN?

FiberKoax och FiberLAN är två anslutningsformer med fiber som kan leverera fast bredband, tv och telefoni till din fastighet. Båda möjliggör att stora mängder datatrafik kan skickas och tas emot i höga hastigheter.

För att surfa i de högsta hastigheterna behöver också din router kunna hantera det. Här finns mer information om våra routrar för fast bredband.

FiberKoax

Bor du i en fastighet där uttaget har skruvanslutning för data, det som tidigare kallades för "tre hål i väggen", kan du få fast bredband, tv och telefoni via FiberKoax. Bredbandshastigheten varierar beroende på vad som är förberett i din fastighet, men generellt kan du välja mellan hastigheter från 50 Mbit/s upp till 1200 Mbit/s.

Nu har vi även påbörjat uppgradering av nästa generations bredbandsnät, vilket innebär att alla Tele2-hus (tidigare Com Hem-hus) med FiberKoax kommer få ett fibernät med ännu snabbare och säkrare bredband tack vare ny teknik.

Se om du kan beställa bredband via FiberKoax.

FiberLAN

I flerfamiljshus där fiber har dragits in till byggnaden används ett LAN-nätverk, FiberLAN, för att varje enskild lägenhet ska få bredband, tv och telefoni. Med FiberLAN från Tele2 kan du välja mellan hastigheter från 100 Mbit/s upp till 1000 Mbit/s, beroende på vad som är förberett i just din fastighet.

Fiber till villa
Bor du i villa och har öppen fiber indraget till din fastighet kan du välja villafiber från Tele2.

Se om du kan beställa bredband via FiberLAN.

Mobilt bredband eller ADSL?

Mobilt bredband och ADSL är två anslutningsformer som passar dig som inte har fiber indraget. Den största fördelen med mobilt bredband är att det inte är beroende av fastighetens infrastruktur och du kan ta med dig det vart du vill, förutsatt att du har 4G-täckning.

Mobilt bredband

Mobilt bredband, jämfört med ADSL och fiber, kopplar upp sig mot 4G-nätet. Det är samma nät som mobiltelefoner använder, och är den enda bredbandsform som är portabel. Du kan med andra ord ta med dig ditt mobila bredband dit du ska utan att koppla upp dig mot andra nätverk. Perfekt för dig som behöver WiFi i sommarstugan, fritidshuset, båten eller husvagnen. Även om vissa routrar klarar av nedladdningshastigheter upp till 300 Mbit/s så ligger normalhastigheten på ca 10-50 Mbit/s, vilket är tillräckligt högt och stabilt för att streama filmer eller spela onlinespel som kräver högre hastigheter. Den pågående utbyggnaden av 5G i vårt mobilnät kommer på sikt kunna ge oss hastigheter på upp till 1 Gbit/s.

En förutsättning för mobilt bredband är att det finns 4G-täckning just där du planerar att använda det. Det finns många faktorer som kan påverka täckningen. Här har vi samlat några enkla tips på hur du snabbt förbättrar din täckning.

Läs mer och beställ mobilt bredband.

ADSL

ADSL är en teknik som använder befintliga telefonledningar men på en högre frekvens så att de inte stör de vanliga telefonsamtalen. ADSL ersatte det tidigare uppringda modemet, som fick sitt uppsving på 1990-talet. Det gjorde att hushållen kunde både prata i telefon och surfa på internet samtidigt, dessutom till något högre hastigheter än tidigare.

För att få bredband via ADSL kräver de flesta leverantörer att du också har ett aktivt abonnemang för fast telefoni.

Dess flexibilitet och möjlighet att leverera internet till enskilda hushåll gör ADSL till en fortfarande aktuell bredbandsanslutning. Framförallt när det gäller fastigheter som inte har fiber installerat eller där mobilt bredband inte har tillräckligt bra täckning.

Wifi

När vi pratar om wifi är det oftast ett trådlöst nätverk vi menar. Här går vi djupare in på vad wifi är och hur det fungerar.

Mbit/s, MB eller MB/s

Läs mer om vad Mbit/s innebär och vad det är för skillnad mellan Mbit/s, MB och MB/s.

Ned- och uppström

I samband med hastigheter pratar vi ofta om ned- och uppström. Vad innebär det? Här reder vi ut begreppen.

Välj rätt hastighet

När du funderar på vilket fast bredband du behöver har vi några tips att tänka på.

Beställ bredband

Våra bredband