Jämför bredband

Fiber (FiberKoax och FiberLAN), ADSL eller mobilt bredband. Beroende på var du bor finns det olika typer av uppkopplingar för att få bredband. Läs mer om skillnaden mellan de vanligaste alternativen.

Beroende på var du bor finns det olika sätt att få fast bredband. På många adresser är specifika bredbandsanslutningar redan förberedda i fastigheten. I den här artikeln får du veta skillnaden mellan några av de vanligaste alternativen för att du enkelt ska kunna jämföra bredband via fiber med andra anslutningsformer.

Du kan även kolla direkt vilken bredbandshastighet du kan beställa från oss.

FiberKoax eller FiberLAN?

FiberKoax och FiberLAN är två anslutningsformer för bredband via fiber som kan leverera fast bredband, tv och telefoni till din fastighet. Båda möjliggör att stora mängder datatrafik kan skickas och tas emot i höga hastigheter.

Beroende på fastighet så kan Tele2 leverera FiberKoax, FiberLAN eller båda anslutningsformerna. Eftersom båda teknikerna fungerar lika bra rekommenderar vi dig att välja den anslutningsform som passar bäst i förhållande till routerns placering.

För att surfa i de högsta hastigheterna behöver också din router kunna hantera det. Här finns mer information om våra routrar för fast bredband.

Se om du kan beställa bredband via FiberKoax eller FiberLAN. När du har fyllt i din adress får du också veta om du bor i en fastighet där båda anslutningsformerna kan användas (bredband via antennuttag eller bredband via nätverksuttag).

Fiber till villa Bor du i villa och har öppen fiber indraget till din fastighet kan du välja villafiber från Tele2.

Våra bredbandshastigheter

Beroende på din fastighet erbjuder vi olika bredbandshastigheter. Några exempel är Bredband 100, Bredband 250, Bredband 500 och Bredband 1000 för FiberLAN samt Bredband 150, Bredband 300, Bredband 600 och Bredband 1200 för FiberKoax.

Bor du i en fastighet med gruppavtal kan hastigheterna skilja sig mot ovan pga av vad som är avtalat med din fastighetsägare.

Mobilt bredband eller ADSL?

Mobilt bredband och ADSL är två anslutningsformer som passar dig som inte har fiber indraget. Den största fördelen med mobilt bredband är att det inte är beroende av fastighetens infrastruktur och du kan ta med dig det vart du vill, förutsatt att du har 4G-täckning.

Mobilt bredband, jämfört med ADSL och fiber, kopplar upp sig mot 4G-nätet. Det är samma nät som mobiltelefoner använder, och är den enda bredbandsform som är portabel. Du kan med andra ord ta med dig ditt mobila bredband dit du ska utan att koppla upp dig mot andra nätverk. Perfekt för dig som behöver WiFi i sommarstugan, fritidshuset, båten eller husvagnen. Även om vissa routrar klarar av nedladdningshastigheter upp till 300 Mbit/s så ligger normalhastigheten på ca 10-50 Mbit/s, vilket är tillräckligt högt och stabilt för att streama filmer eller spela onlinespel som kräver högre hastigheter. Den pågående utbyggnaden av 5G i vårt mobilnät kommer på sikt kunna ge oss hastigheter på upp till 1 Gbit/s.

En förutsättning för mobilt bredband är att det finns 4G-täckning just där du planerar att använda det. Det finns många faktorer som kan påverka täckningen. Här har vi samlat några enkla tips på hur du snabbt förbättrar din täckning.

ADSL är en teknik som använder befintliga telefonledningar men på en högre frekvens så att de inte stör de vanliga telefonsamtalen. ADSL ersatte det tidigare uppringda modemet, som fick sitt uppsving på 1990-talet. Det gjorde att hushållen kunde både prata i telefon och surfa på internet samtidigt, dessutom till något högre hastigheter än tidigare.

För att få bredband via ADSL kräver de flesta leverantörer att du också har ett aktivt abonnemang för fast telefoni.

Dess flexibilitet och möjlighet att leverera internet till enskilda hushåll gör ADSL till en fortfarande aktuell bredbandsanslutning. Framförallt när det gäller fastigheter som inte har fiber installerat eller där mobilt bredband inte har tillräckligt bra täckning.

Tele2 levererar inte ADSL idag och vi rekommenderar istället mobilt bredband eller bredband via fiber.


Alla bredbandstips