FIBERLAN

Snabb och stabil fiberuppkoppling i din bostad

Vad är FiberLAN?

Tele2 levererar tv- och bredbandstjänster i vårt egna fibernät samt i ett flertal öppna fibernät.

Vårt egna FiberLAN-nät kallas för Tele2 FiberLAN där vi bygger upp fastighetsnäten och installerar den utrustning som behövs i varje fastighet. Vi bygger löpande ut vårt FiberLAN-nät så att fler adresser kan få bredband via fiber från oss.

Vid sidan om Tele2 FiberLAN kan du som är ansluten till andra öppna fibernät som till exempel villafiber och stadsnät välja Tele2 som tjänsteleverantör.

Se vad du kan beställa genom att fylla i din adress här.

Bild på FiberLAN-uttag och mediaomvandlare från Tele2
Exempel på mediaomvandlare och FiberLAN-uttag från Tele2

FiberLAN-uttag eller mediaomvandlare?

FiberLAN-adresser har normalt ett eller dubbla LAN-uttag eller en mediaomvandlare (även kallad mediabox eller tjänsteväljare) installerat någonstans i din bostad. Det är sedan i LAN-uttaget eller mediaomvandlaren som du sätter i en LAN-kabel som i sin tur går till routern.

Det finns en mängd olika mediaomvandlare av olika märken och modeller, men normalt liknar mediaomvandlare och LAN-uttag som bildexemplet.

Bredband via FiberLAN från Tele2

Infrastrukturen i din bostad avgör om du kan få bredband via FiberLAN från Tele2 eller inte. Vissa fastigheter kan välja mellan FiberLAN och FiberKoax, två tekniker som ger snabb och pålitlig bredbandsuppkoppling. Har du båda infrastrukturerna i din bostad rekommenderar vi dig att välja det uttag som passar bäst i förhållande till routerns placering.

Historiskt sett brukar FiberLAN leverera något snabbare uppladdningshastigheter än FiberKoax, men i takt med vår fibersatsning så har även uppladdningshastigheterna på FiberKoax ökats.

För fastighetsägare och bostadsrättsföreningar

Alla kunder hos Tele2 är idag anslutna till ett toppmodernt fibernät med praktiskt taget obegränsad kapacitet. Vi levererar höghastighetsbredband med flera typer av fiberteknik i fastigheten, varav de vanligaste är FiberKoax och FiberLAN 

Dessutom har vi påbörjat uppgraderingen av vårt FiberKoax-nät genom att förlänga fibern hela vägen fram till fastigheten eller till närmaste anknytningspunkt och uppdatera med 10G-teknik. Det innebär att miljontals hushåll får tillgång till snabbare och stabilare uppkoppling.

Bredband för fastighetsägare och bostadsrättsföreningar

Kan du få bredband via FiberLAN?

Beställ bredband