MOBILER FÖR BARN

Hitta bästa mobilen för barn här

Pojke sitter i soffan med mobilen i handen

Bra mobil till barn

Att välja en mobiltelefon för barn är inte alltid enkelt. Det finns många aspekter att tänka på, från barnets ålder och behov till mobilens hållbarhet och funktioner. Här nedan presenterar vi några exempel som är bra att tänka på när du väljer en mobil till ditt barn. Du hittar även information om när det kan vara dags för ditt barn att få sin första mobil samt några exempel på bra och billiga mobiler.

När ska barn få mobiltelefon?

Den rätta åldern för att introducera barn till mobiltelefoner varierar beroende på barnets mognad och familjens behov. En allmän rekommendation är att barn kan börja använda en mobiltelefon när de börjar röra sig mer självständigt, exempelvis när de börjar skolan eller i samband med aktiviteter.

Enligt Internetstiftelsens rapport "Svenskarna och internet 2023" har majoriteten av barnen fått egen mobiltelefon som det går att ringa och surfa på före 10 års ålder. En första mobiltelefon till barn är ett bra verktyg för att hålla kontakten med föräldrar och andra viktiga personer.

Välja rätt mobiltelefon till barn

När du väljer en mobil för barn är det bra att tänka på följande:

  • Enkelhet: En enkel mobiltelefon för barn bör ha ett tydligt och lättanvänt gränssnitt. För yngre barn kan en mobil med stora ikoner och enkla menyer vara bra.

  • Hållbarhet: Barn kan vara hårdhänta med sina saker. Därför bör en mobil vara robust och tåla fall och stötar. Alternativt se till att skaffa ett tåligt skal till mobilen.

  • Säkerhet och funktioner för föräldrakoll: Genom att begränsa åtkomst till vissa appar och funktioner kan du vara trygg i att ditt barn inte kommer åt olämpligt innehåll.

Ge ditt barn en tryggare nätvardag

Det är viktigt att tidigt lära barnen om riskerna med att dela personlig information och hur de navigerar säkert online. Tele2 har tillsammans med Prinsparets Stiftelse vidareutvecklat plattformen Lajka med en sajt som riktar sig till dig som förälder. Här har vi samlat information om hur du kan hjälpa och prata med ditt barn så att de får en tryggare nätvardag.

För att du som förälder ska känna dig trygg i att ge en mobil till ditt barn är det bra att tänka på följande:

  • Aktivera kostnadskontroll på abonnemanget för att undvika oförutsägbara kostnader

  • Ställa in skärmtid och stänga av eller slå på fokusläge under natten och morgonen

  • Aktivera föräldrakontroll för att undvika olämpligt innehåll

  • Aktivera platstjänster så att du kan se vart ditt barn befinner sig

Exempel på mobiler anpassade för barn

Mobiltelefon för 6-åring: En lämplig mobil för barn i den här åldern har grundläggande funktioner som är enkla att hantera. Exempel på bra och prisvärda mobiler till yngre barn: Samsung Galaxy A15 5G, Apple iPhone SE och .

Bra mobil till barn som är lite äldre: När barnet växer ändras ofta behoven. Exempel på bra och prisvärda mobiler till äldre barn som har lite mer funktioner och något större lagringsutrymme: Apple iPhone 14, Samsung Galaxy Z Flip5, Google Pixel 8.

Våra mobiler till barn