Har du mottagit ett misstänkt bluff-sms? Rapportera det direkt till oss via kortnummer 777.
Bedrägerier via mejl, samtal och sms är en internationell form av kriminalitet som pågår i hela världen och på Tele2 jobbar vi kontinuerligt med initiativ för att stärka vår förmåga att skydda våra kunder. Bedrägeriförsök via sms, så kallat ”smishing”, är ett av dessa problem.
Har du ett Tele2-abonnemang kan du direkt rapportera ett misstänkt bluff-sms till kortnummer 777. Du kan göra på två sätt:
När du skickar sms:et till vårt kortnummer 777 samlar vi informationen i en databas. Utifrån den insamlade informationen kan vi automatisera blockeringar och spärra framtida smishing-försök i högre utsträckning. Här nedanför kan du läsa på närmare vad smishing innebär och hur du kan känna igen och skydda dig mot försök.
Många av oss är idag medvetna om riskerna med att klicka på länkar som kommer till oss via tvivelaktiga e-postmeddelanden, och att man inte bör lämna ut våra personliga uppgifter den vägen. Tyvärr är vi oftast inte lika försiktiga när vi använder våra mobiler.
92%* av svenska befolkningen äger en smart mobil, och ett populärt sätt att kommunicera på med nära och kära är att skicka sms. Det är med andra ord en stor marknad för bedragare som vill åt dina uppgifter, och i slutändan dina pengar.
Smishing, som är en sammansättning av ordet sms och phishing, rör sig om en form av nätfiske där bedragare försöker få tag i personers konto- eller kortinformation genom att skicka falska sms från ett företag, myndighet eller en bank. Meddelandet innehåller ofta ett budskap om återbetalning av pengar, fel på tjänsten eller att personen måste verifiera sina kunduppgifter och därmed skicka personlig information som till exempel personnummer eller kontonummer.
Många förutsätter kanske att våra mobiler är bättre skyddade än våra datorer, men så är nödvändigtvis inte fallet. Android-telefoner kan utsättas av skadlig programvara då plattformen är öppen, samtidigt som iPhone-användare också kan drabbas då de tror att deras plattform är skyddad. Inget mobilt operativsystem är dock helt skyddat mot den här typen av risker.
Vi är förstås också extra sårbara när vi är distraherade. De allra flesta sms öppnas inom 15 minuter, och ofta när vi är på språng. Då är det lätt att klicka på en länk, ibland av misstag, eller svara när vi inte borde. Ofta kan det också se ut att komma ifrån ett företag, en tjänst eller bank vi litar på. Brukar vi redan få legitima sms från dem kan de till och med lägga sig i samma sms-lista.
I slutändan är det förstås alltid pengar. Dina eller företagets där du jobbar. Det har blivit allt vanligare att vi använder våra egna smarta telefoner i arbetet, vanligtvis kallad BYOD (Bring Your Own Device), eller gör tvärtom. Vi använder våra jobbmobiler privat. Det gör att sms-bedrägerier inte bara är ett hot mot dig, men även mot ditt företag.
Ett sätt att komma åt privat information är att få dig att klicka på en länk som installerar skadlig programvara i din mobil, s.k. malware. Det kan också vara att be dig uppdatera dina uppgifter, och du skickas till en sida som ser ut att vara seriös, men som i själva verket är falsk. Uppgifterna används sedan för att tömma ditt konto eller säljs vidare på svarta marknaden och används inom kriminell verksamhet.
Nätfiske är tyvärr vanligt idag, så sannolikheten att du kommer stöta på det är stor. Det betyder dock inte att du behöver bli drabbad. Du kommer långt med sunt förnuft och försiktighet. Ett bedrägeriförsök via sms gör enbart skada om du nappar på det. Här följer tips på hur du undviker konsekvenser av bedrägeriförsök via sms.
*Rapport Svenskarna och Internet 2019, Internetstiftelsen