FöretagsabonnemangMobilt bredbandFast bredbandBredband via 5GeSIMMobiltelefonerSurfplattorSmartwatchesTillbehörMobilskal och skyddMobilplånböckerHörlurarLaddareAppleSamsungSonyGoogleHuaweiKampanjer och erbjudandenFörmånerGör vår behovsanalysTelefoniFöretagsabonnemangMobiltelefonerFast telefoniBredbandFast bredbandMobilt bredbandDedikerad fiberVäxelTelefonväxelMobil växelContact CenterDigitala mötenTelefonkonferensVideokonferensMicrosoft TeamsMolntjänsterHybrid CloudInternet of ThingsDatacenterNätverkstjänsterSD-WANPrivat mobilt nät5GIT-säkerhetBrandväggIP VPNDDoS-skyddKommunikation som tjänstKonsulttjänsterUnified CommunicationBranscherSmå företagTillväxtföretagMedelstora företagStörre företagOffentlig sektorHållbarhetHållbarhet och telekomEn hållbar omställningCirkulärt företagandeKunskap och insikterSe allt innehållKundcaseRapporterGuider och handböckerWebbsändningar och kundpanelerWhitepapers och tillämpningarBloggarVarför Tele2 FöretagObegränsade kundupplevelserIt-säkerhet för ditt företagOm utfasningen av 2G- och 3G-nätenTäckning och nätTele2 i Almedalen 2024

Så driver nätverket affären

Fyra exempel från verkligheten

– Digitaliseringen driver behovet av att nätet alltid måste finnas tillgängligt. Och ju mer beroende vi är av nätet, desto större blir konsekvenserna av ett bortfall, säger Sven Hansson som är Senior Technical Specialist på Tele2.

Han pekar på två begrepp som blivit allt viktigare de senaste åren, nämligen visibility och assurance.

– Visibility handlar om en insyn i vad som händer i nätet, och inte bara i den faktiska infrastrukturen utan även hur klienterna fungerar i nätverket och hur användarupplevelsen påverkas. Assurance är ett systemstöd för att automatiskt analysera data som kommer från nätet och i realtid kvalitetskontrollera funktioner i nätverket och på så sätt förbättra användarupplevelsen.

Idag består en organisations nätverk av så många av olika typer av hårdvara, appar, klienter och andra delar att det är svårt att manuellt felsöka eller ibland ens upptäcka mindre störningar. Men dessa kan vara nog så irriterande för användaren, eller i värsta fall vara tecken på större problem i nätet.

– Det kan exempelvis vara en applikation som är mindre responsiv än den borde vara. Men var någonstans hittar vi felet; är det i vårt eget nät, är det en outsourcad app, är det en ren molntjänst? Felsökningen är ju ofta det som är det svåra och tar tid. Ju mer stöd vi har för att förstå vad som händer, desto snabbare kan vi hitta åtgärder, säger Sven Hansson.

Retail: redundant uppkoppling avgörande

Inom retail sker liksom inom industrin en snabb digitalisering med bland annat skräddarsydda kundupplevelser, nya betalsätt och att i allt högre grad använda data för att utveckla affären. För att konkurrera med online-shopping måste de fysiska butikerna erbjuda saker som kunden inte kan få digitalt, som en personligare kundtjänst och en mer upplevelsebaserad shopping.

Men data från olika kundbeteenden online kan även användas för att förbättra shoppingupplevelsen i butik med till exempel personliga erbjudanden och rabatter. Allt detta kräver såklart en snabb, pålitlig uppkoppling med kort svarstid för att kundupplevelsen ska bli så smidig som möjligt.

Att en butik tappar kunder om kortterminalen ligger nere är självklart, särskilt i ett allt mer kontantlöst samhälle. Därför gäller det att butiker och butikskedjor har redundanta uppkopplingar som sömlöst kopplar över vid eventuella avbrott.

– Redundans har alltid varit ett gissel eftersom det är komplicerat, testas sällan och det är svårt att säkerställa att det finns på plats när det verkligen behövs. SD-WAN (software-defined wide area network, reds. anm.) är ett teknik-koncept som gör det enklare att skapa redundans över olika typer av anslutningsalternativ. säger Sven Hansson.

För företag med många fysiska adresser, som en butikskedja, är det avgörande att butikerna kan kommunicera med varandra för att utbyta kunddata och uppdatera lagerstatus. Men det här kan snabbt bli komplicerat och kostsamt att administrera.

– Ju mer manuellt handhavande desto lättare sker misstag. SD-WAN lyfter det till högre nivå där uppsättningen och manageringen av nätverket blir enklare oavsett vad det är för underliggande teknik, säger Sven Hansson.

I den digitala shoppingupplevelsen spelar tillgången till nätet en allt större roll; allt ifrån receptlänkar via qr-koder i mataffären till att via vr och ar se hur IKEA-soffan passar i vardagsrummet. För att det faktiskt ska bli användbart gäller det att ge kunden en så sömlös och störningsfri upplevelse som möjligt med ett nät som är dimensionerat efter den ökade funktionaliteten.

– Många tänker "vi har ju inga problem med nätverket, det går nog att öka på med några tjänster till". Men det funkar bara tills det är fullt. Det är som med motorvägen; så fort en långtradare står stilla märker man hur känsligt det är, säger Torbjörn Zars, Special Sales Business Development på Tele2.

Kommun och region: många nät för många funktioner

I en kommun finns en mängd olika verksamheter med skiftande behov och komplexitet. Det är allt från elever som behöver uppkoppling för att skriva nationella prov till trygghetslarmen i hemtjänsten som alltid måste fungera.

– Det viktigaste för en kommuns nätverk är förutom tillgängligheten att man håller isär olika delar av verksamheten för att göra det svårare för en angripare att få access utifrån. Ett elevnät ska inte vara ihopkopplat med ett nät för fastighetsstyrning till exempel, säger Torbjörn Zars.

Med segmenterade nät kan man också ha olika skyddsnivå med olika grad av tillgänglighet:

– Det ska inte vara krångligt för eleverna att ansluta och komma åt sin data, men det ska vara omöjligt för obehöriga att styra fastighets-funktionerna, säger Torbjörn Zars.

För kommuner och regioner finns det stora möjligheter till energibesparing genom att använda smart nätverksteknologi, och att använda nätverksteknologi smart.

– Genom att styra belysning, ventilation och uppvärmning baserat på smarta sensorer som känner av behoven kan man spara mycket energi i kontor, klassrum och andra lokaler, säger Sven Hansson.

– Dessutom är det idag många nätverksenheter som får sin ström via nätverket, "power over Ethernet". Då är det lättare att slå av och på uppkopplade enheter efter behov, exempelvis stänga av vissa accesspunkter på natten, fortsätter han.

Industri: en datarevolution

För process- och tillverkningsindustrin är nätverksuppkoppling helt avgörande idag. Industrin har under de senaste åren genomgått en revolution ifråga om hur verksamheten bedrivs. Torbjörn Zars, med ett förflutet på SSAB i Borlänge, har upplevt förändringen på nära håll:

– För 20 år sedan kunde du köra maskinerna utan nätverk och sedan höra och se hur plåten blev. Idag har du höghastighetskameror, temperaturgivare och andra sensorer som känner av hur plåten blir, hur maskinerna mår, hur mycket avfall som produceras och mycket annat. Nätet måste finnas för att processlinjen ska kunna köras, och för att mäta resultatet som kommer ut i andra änden, säger Torbjörn Zars.

Att mäta resultatet, såväl som maskinernas hälsa, kräver realtidsdata. Därför är det viktigt att svarstiderna i nätet är så låga som möjligt.

– Du måste ha ett system för att säkra kvaliteten på datan så att den stämmer och att datakällorna är i synk. Där kommer 5G in som en möjliggörare inom industrin; du vet att du alltid får samma fördröjning vilket ger tillförlitlighet, säger han.

Kontor: fler datatunga applikationer ställer högre krav på nätet

När vi vill kunna jobba var som helst, när som helst och ansluta till applikationer, data och medarbetare över hela världen ställer det självklart allt högre krav på it-avdelningen och nätverksleverantören. Förr kanske du kunde jobba vidare en stund utan nätverksuppkoppling på kontoret, och i värsta fall gå och ta en kaffe tills felet var åtgärdat. Men idag jobbar de flesta på ett sätt som kräver konstant uppkoppling och tillgänglighet.

– Du som användare vet inte längre om applikationen du jobbar med finns i ditt företags serverhall, i ett datacenter i Tyskland eller hos en underleverantör i grannstaden. Du vill bara att det ska funka utan fördröjningar, säger Sven Hansson.

Kontorsarbete har även det blivit mer dataintensivt idag, inte minst på grund av alla videomöten som vi lagt oss till med under pandemin.

– Det är en dimensioneringsfråga; kontorsnätet ska både ha bra täckning och klara en viss kapacitet. På ett produktionsbolag där folk sitter och klipper högupplöst film med filer lagrade i molnet måste man samtidigt kunna ha Teams-möten utan att det hackar, säger Torbjörn Zars.

Credit: Getty Images
Credit: Getty Images
Credit: Getty Images
Credit: Getty Images

Dags att se över nätverkskapaciteten

Digitaliseringen sker allt snabbare inom snart sagt alla delar av samhället. Den ger oss fantastiska möjligheter till affärsutveckling, men gör oss samtidigt mer och mer beroende av en pålitlig internetuppkoppling för att över huvud taget kunna bedriva våra verksamheter.

Många har länge tagit nätverket och tillgången till internet för given, men nu är våra krav på tillämpningar så höga att vi måste tänka om vad gäller anslutningsteknik, dimensionering, redundans och övervakning för att användarupplevelsen ska bli så smärtfri som möjligt.De företag och organisationer som inte utvecklar sin infrastruktur i takt med verksamhetens behov riskerar att tappa kunder och i värsta fall slås ut.

Men genom att se över behoven och inventera den befintliga utrustningen för att hitta förbättringspotentialen kan de flesta organisationer med relativt små medel uppgradera nätverket för att möta de ökade kraven, nu och i den närmaste framtiden.

Dags att se över nätverkskapaciteten

Digitaliseringen sker allt snabbare inom snart sagt alla delar av samhället. Den ger oss fantastiska möjligheter till affärsutveckling, men gör oss samtidigt mer och mer beroende av en pålitlig internetuppkoppling för att över huvud taget kunna bedriva våra verksamheter.

Många har länge tagit nätverket och tillgången till internet för given, men nu är våra krav på tillämpningar så höga att vi måste tänka om vad gäller anslutningsteknik, dimensionering, redundans och övervakning för att användarupplevelsen ska bli så smärtfri som möjligt.De företag och organisationer som inte utvecklar sin infrastruktur i takt med verksamhetens behov riskerar att tappa kunder och i värsta fall slås ut.

Men genom att se över behoven och inventera den befintliga utrustningen för att hitta förbättringspotentialen kan de flesta organisationer med relativt små medel uppgradera nätverket för att möta de ökade kraven, nu och i den närmaste framtiden.

Läs mer om nätverkstjänster från Tele2 Företag

SD-WAN Pro

SD-WAN (Software-Defined Wide Area Network) erbjuder flera fördelar, såsom kostnadseffektivitet säkerhet och prestanda.

SD-WAN Pro

SD-WAN (Software-Defined Wide Area Network) erbjuder flera fördelar, såsom kostnadseffektivitet säkerhet och prestanda.

Nätverk som tjänst

NaaS är ett koncept av flera tjänster inom nätverk och säkerhet. Vi tar fullt ansvar för hela nätverket med lösningar anpassade efter dina behov.

Nätverk som tjänst

NaaS är ett koncept av flera tjänster inom nätverk och säkerhet. Vi tar fullt ansvar för hela nätverket med lösningar anpassade efter dina behov.

Dedikerad fiber

Med tjänsten Internet Access och dedikerad fiber är ditt företag garanterat maximal bandbredd och minimala nätfördröjningar.

Dedikerad fiber

Med tjänsten Internet Access och dedikerad fiber är ditt företag garanterat maximal bandbredd och minimala nätfördröjningar.