Undvik onödigt tjafs med vår skärmutmaning
Känner du att din och resten av familjens skärmtid ökar, speciellt under loven? Och att det ofta bråkas om skärmtid? Då är vår skärmutmaning lösningen. Samla familjen och bestäm era egna regler med inspiration av vår skärmutmaning.
Skärmutmaningen av Tele2
För att på ett roligt sätt hjälpa familjer att hitta en bra balans för skärmtid har Tele2 tagit fram Skärmutmaningen. En utmaning man kan göra tillsammans i familjen för att sätta gemensamma riktlinjer och hitta bra sätt att göra saker på ihop - både helt utan skärmar men även med skärmarna som ett hjälpmedel för gemensamma aktiviteter.
Ladda ner skärmutmaningen här (pdf)
Tips på aktiviteter i skärmutmaningen
Alla i familjen lägger ifrån sig skärmarna under två timmar, samtidigt.
Byt en timme egen skärmtid mot att lära ut dina favoritappar (ett spel, en funktion eller gör en TikTok-dans ihop med flera i familjen).
Gör minst en gemensam aktivitet varje dag utan mobiler (t.ex. äta middag, lunch, fika, gå till stranden, spela spel, sporta).
Bryt stillasittande skärmtid med korta pauser var 45:e minut.
Experten tipsar: så undviker ni konflikter och skärmtid
Lisa Thorell, professor i psykologi vid Karolinska Institutet, delar med sig av sina bästa tips för att undvika irritation om skärmtid i familjen.
1. Använd skärmarna på ett medvetet sätt
Skärmen kan vara ett jättebra hjälpmedel för att umgås mer med varandra och hitta på saker tillsammans. Försök undvika att fastna för länge i det klassiska ”slöscrollande” och använd istället skärmarna på ett roligt sätt tillsammans. Exempelvis genom att spela ett digitalt spel, göra en TikTok-video tillsammans eller göra research till ett gemensamt projekt.
2. Sätt upp tider för slösurfande och försök lägga bort skärmen helt ett tag
Självklart är det helt okej att vila upp sig i soffan och slösurfa en stund under loven. Det svåra brukar vara att inte fastna i scrollandet längre än vad man egentligen vill. Sätt därför upp en bestämd tid i förväg. Försök också att lägga bort skärmarna helt då och då för att vara helt närvarande i stunden. Om det känns jobbigt kan ni börja med korta stunder för att få in vanan och hitta en balans som känns lagom för just er.
3. Hitta ett lustfyllt sätt att komma överens om gemensamma riktlinjer för hur och när ni använder era skärmar
I många familjer är ett av de största irritationsmomenten när någon i deras närhet använder skärmen vid ett tillfälle man själv inte tycker den ska användas. Försök därför hitta ett bra sätt att tillsammans bestämma när ni använder skärmarna och när ni lägger bort dem. Exempelvis genom Tele2s skärmutmaning.
4. Lyssna in allas önskemål och preferenser
Var snälla mot er själva och varandra. Ofta har vi olika behov och olika preferenser. Se därför till att alla får komma till tals och att alla känner att de får säga sitt när ni pratar om familjens skärmtid under loven.
5. Prata om innehållet ni tar del av på sociala medier
Kom ihåg att sociala medier ofta bara visar höjdpunkterna från andras semestrar och inte visar upp hela verkligheten. Många kan bli stressade över alla coola bilder och videos som syns där. Prata tillsammans i familjen om vad ni ser och även vad ni själva delar på sociala medier för att undvika att bli stressade över att alla andra ser ut att ha det ”perfekta lovet”.