FöretagsabonnemangMobilt bredbandFast bredbandBredband via 5GeSIMMobiltelefonerSurfplattorSmartwatchesTillbehörMobilskal och skyddMobilplånböckerHörlurarLaddareAppleSamsungSonyGoogleHuaweiKampanjer och erbjudandenFörmånerGör vår behovsanalysTelefoniFöretagsabonnemangMobiltelefonerFast telefoniBredbandFast bredbandMobilt bredbandDedikerad fiberVäxelTelefonväxelMobil växelContact CenterDigitala mötenTelefonkonferensVideokonferensMicrosoft TeamsMolntjänsterHybrid CloudInternet of ThingsDatacenterNätverkstjänsterSD-WANPrivat mobilt nät5GIT-säkerhetBrandväggIP VPNDDoS-skyddKommunikation som tjänstKonsulttjänsterUnified CommunicationBranscherSmå företagTillväxtföretagMedelstora företagStörre företagOffentlig sektorHållbarhetHållbarhet och telekomEn hållbar omställningCirkulärt företagandeKunskap och insikterSe allt innehållKundcaseRapporterGuider och handböckerWebbsändningar och kundpanelerWhitepapers och tillämpningarBloggarVarför Tele2 FöretagObegränsade kundupplevelserIt-säkerhet för ditt företagOm utfasningen av 2G- och 3G-nätenTäckning och nätTele2 i Almedalen 2024

Framtidens säkerhetslösningar på 4 minuter

Tele2 Företags säkerhetsblogg

15 juni 2023

Det har blivit min tur att gästblogga och då kommer jag ta chansen att berätta lite om marknadstrender och våra insikter. Vem är jag då? Jo jag heter Karin Erneholm och är ansvarig för Nätverk och Säkerhet vid Tele2s Företags produktledning, alltså de tjänster som vi levererar till Tele2s företagskunder. Kort och gott har vi det övergripande ansvaret för att Tele2s företagstjänster utformas och utvecklas på ett sätt som överträffar våra kunders förväntningar. Strategiska leverantörsval, tillhörande kringtjänster, livscykelhantering, och långsiktiga förmåga att leverera på Tele2s löften till företagskunder – detta är något av det som vårt team inom produktledningen ansvarar för.

Eftersom vi arbetar så brett så samlar vi också på oss mycket kunskap om vad som funkar bra, också vilka produkter och paketeringar som vi ser är framtiden. Genom detta kan vi se ett par trender som ökar kraftigt och jag kommer fokusera på två av dessa idag.

Partnerskap som trend

Att köpa lösningar som tjänst (as a service-konceptet) har länge varit gynnsamt av rent finansiella skäl. Fast månadskostnad med låga, till inga, investeringskostnader. Idag ser vi att många intresserar sig för andra drivkrafter än enbart de ekonomiska. Det accelererande behovet av hybrida nätverkslösningar med inbyggda säkerhetsfunktioner som både förhindrar och hanterar digitala attacker har vissa praktiska utmaningar, det är oönskat svårt att hitta resurser och spetskompetens att hantera dessa.

Just bristen på kompetens är en uttalat kritisk fråga för många verksamheter idag. Även om vissa har tillräcklig kompetens och resurser idag så befarar många att det kan vara svårt att behålla dessa som anställda över tid. Med andra ord riskerar man hamna i en rävsax gällande stort behov av teknisk säkerhet men med utmaningar i att lyckas kunna utföra själva uppdraget.

Inköpare som söker långsiktiga partners för kostnadseffektiva lösningar har därmed ofta fått sällskap av den säkerhetsansvariga som vill känna sig trygg i att verksamhetens grundläggande infrastruktur förvaltas och utvecklas säkert och med tillgång på kompetens. Den tydliga ansvarsfördelningen, nya förmågestarka lösningar samt spetskompetens är några av fördelarna som återkommande nämns som fördelar.

När det gäller just kompetens och resurser inom säkerhetsområdet kan ni säkert instämma i att det finns ett stort behov, såväl behov av att bli fler men också att ha förmågor med extraordinär kompetens. För många fortsätter digitaliseringen i hög takt och betydelsen av tillförlitlig infrastruktur & tjänster är verksamhetskritisk. Att säkerhet heller inte alltid byggts in från grunden, eller för den delen underhålls över tid, riskerar leda till negativa konsekvenser.

Hur ser vi på Tele2 kring behovet av kompetens då? Det är lätt att prata om nyrekrytering men vi ser att det är minst lika viktigt att behålla talanger som redan jobbar hos oss. Konkret innebär det att Tele2-anställda killar och tjejer som är proffs på nätverk nu också ska bli experter på nätverkssäkerhet och säkerhetslösningar, som dessutom konvergerar med moln-lösningar som också ska vara säkra. Utöver det så arbetar vi med att fler ska specialisera sig på tillverkare som har produkter som vi är övertygade om har bra säkerhetsfunktioner som våra kunder söker.

Varför gör vi ett sådant kompetenslyft? Jo vi tror många kommer få svårt att både införa och förvalta sina egna nätverks- och säkerhetstjänster, därtill att kunna maximera dess fulla potential. Idag är Tele2 leverantör till ett stort antal verksamheter inom telefoni och nätverk, imorgon tror vi att många kommer efterfråga oss som partner inom talad kommunikation, hybrida nätverk och säkerhetslösningar.

Slutligen, är du en stjärna på nätverkslösningar eller säkerhetsexpert på specifika produkter? Jobbar du kanske med Cisco, Fortinet eller Checkpoint? Vi söker alltid dig med rätt kunskap och som har en stark vilja att hjälpa våra företagskunder lyfta sin tekniska säkerhet till nästa nivå. Som Tele2-anställd finns goda möjligheter till flexibelt arbetssätt och prioritering för din fortsätta utveckling. Kontakta mig på LinkedIn eller läs mer på Tele2s karriärsida (url: https://www.tele2.com/join-us/)!

Nya tekniska förmågor som trend

Den andra trenden jag tänkte gå in på är specifika produkter och lösningar som allt oftare efterfrågas.

Ett skydd i flera lager, med stark kontroll & redundans till kritiska funktioner – detta sammanfattar egentligen de flestas behov i en mening. Hur bygger man det rent praktiskt då? Ja det är såklart flera delar. Alltifrån att användarnas PC och telefoner är säkra, att all kommunikation går på säkra nätverk, att endast behörig trafik släpps in i brandväggen, att IT- och nätverksmiljöer segmenteras unikt anpassat för det egna behovet, att verksamhetens applikationer både lagras säkert och är nåbara när användarna behöver. Teknisk säkerhet bygger till betydande del på att undvika kritiska sårbarheter, om det finns en, eller flera, svaga länkar kan det som bekant leda till säkerhetsincidenter.

Vad efterfrågas särskilt just nu? Det senaste året ser vi ett växande intresse för både nätverkslösningar med inbyggda säkerhetsfunktioner och adderande säkerhetslösningar. Exempelvis de olika formerna av brandväggslösningar, såsom nätverks- respektive internetbrandvägg. För att knyta ihop det med den första trenden - ja, det efterfrågas allt oftare som tjänst. Varför brandväggar kanske ni undrar, jo det finns flera skäl. Till att börja med så är det den skyddsåtgärd som möter både den första och den största mängden extern trafik. Att det ens finns en brandvägg, och att denna är modern & kraftfull blir därför en inledande åtgärd som många helt riktigt väljer att vidta då den har så stor effekt på annan teknisk säkerhet inom verksamheten. En annan aspekt till varför vi ser ett ökande intresse är att moderna brandväggar har nya säkerhetsfunktioner som äldre ofta saknar. Det kan handla om att de kommer med såväl förebyggande som reaktiva skyddsåtgärder, som s.k. IPS (Intrusion Protection System) och EDR (Endpoint Detection & Response).

Jag skulle kunna fortsätta länge till, men har ni frågor så rekommenderar jag verkligen att ni söker upp er närmaste Tele2-kontakt så kan vi gemensamt titta på vilka delar som är relevanta för just er verksamhet.

Vänliga hälsningar

Karin Erneholm

Produktansvarig – Nätverk & säkerhet

Det här kan Tele2 Företag hjälpa till med

På Tele2 Företag utgår vi från säkerheten i allt vi gör, för våra kunder såväl som inom vår egen verksamhet. Vi driver kritisk it-infrastruktur och erbjuder tjänster som hjälper våra kunder att nå den säkerhetsnivå de behöver.

Tele2 Företag kan erbjuda flera olika säkerhetsfunktioner som färdig tjänst eller som kundanpassade lösningar. Vi är Cisco Gold-partner och Checkpoint 5 Star-certifierade och kan anpassa och justera säkerhetstjänsterna för att säkerställa rätt funktionalitet, policyer och säkerhetsnivå för er specifika verksamhet.

På Tele2 Företag utgår vi från säkerheten i allt vi gör, för våra kunder såväl som inom vår egen verksamhet. Vi driver kritisk it-infrastruktur och erbjuder tjänster som hjälper våra kunder att nå den säkerhetsnivå de behöver.

Tele2 Företag kan erbjuda flera olika säkerhetsfunktioner som färdig tjänst eller som kundanpassade lösningar. Vi är Cisco Gold-partner och Checkpoint 5 Star-certifierade och kan anpassa och justera säkerhetstjänsterna för att säkerställa rätt funktionalitet, policyer och säkerhetsnivå för er specifika verksamhet.

Vi har ett brett utbud av it-säkerhetstjänster som inkluderar:

 • DDoS-skydd som skyddar ditt företagsnätverk mot cyberattacker.

 • Brandvägg som hjälper dig att ansluta ditt företag till internet på ett säkert sätt.

 • Redundans för att säkerställa IT-åtkomst vid olika typer av felscenarion eller avbrott.

 • Autentisering där endast den som är behörig har tillgång till interna system och resurser.

Vi har ett brett utbud av it-säkerhetstjänster som inkluderar:

 • DDoS-skydd som skyddar ditt företagsnätverk mot cyberattacker.

 • Brandvägg som hjälper dig att ansluta ditt företag till internet på ett säkert sätt.

 • Redundans för att säkerställa IT-åtkomst vid olika typer av felscenarion eller avbrott.

 • Autentisering där endast den som är behörig har tillgång till interna system och resurser.

 • Unified Endpoint Management som gör det möjligt för företag att på ett säkert sätt hantera medarbetarnas mobila enheter, applikationer, inställningar och säkerhetsdetaljer.

 • SD-WAN - inbyggda eller kompletterande brandväggsfunktioner vid lokala Internetutgångar.

 • IP-VPN som samordnar företagets nätverk, vilket gör att ni kommunicerar snabbare, enklare och säkrare.

 • Unified Endpoint Management som gör det möjligt för företag att på ett säkert sätt hantera medarbetarnas mobila enheter, applikationer, inställningar och säkerhetsdetaljer.

 • SD-WAN - inbyggda eller kompletterande brandväggsfunktioner vid lokala Internetutgångar.

 • IP-VPN som samordnar företagets nätverk, vilket gör att ni kommunicerar snabbare, enklare och säkrare.

Martin Fransson Säkerhetschef Tele2 Företag Säkerhetsbloggen
Martin Fransson Säkerhetschef Tele2 Företag Säkerhetsbloggen
Martin Fransson Säkerhetschef Tele2 Företag Säkerhetsbloggen
Martin Fransson Säkerhetschef Tele2 Företag Säkerhetsbloggen

Håll dig uppdaterad

Till nästkommande blogginlägg fortsätter vi att djupdyka i aktuella händelser, säkerhetsutmaningar och lösningar på säkerhetsrisker inom ramen för Tele2s expertområden.

Du är alltid välkommen att höra av dig till oss om du vill veta mer om vad Tele2 Företag kan göra för att öka förmåga och resultat i ert arbete med säkerhet.

Vänliga hälsningar

Martin Fransson Säkerhetschef – Tele2 Företag

Håll dig uppdaterad

Till nästkommande blogginlägg fortsätter vi att djupdyka i aktuella händelser, säkerhetsutmaningar och lösningar på säkerhetsrisker inom ramen för Tele2s expertområden.

Du är alltid välkommen att höra av dig till oss om du vill veta mer om vad Tele2 Företag kan göra för att öka förmåga och resultat i ert arbete med säkerhet.

Vänliga hälsningar

Martin Fransson Säkerhetschef – Tele2 Företag