FöretagsabonnemangMobilt bredbandFast bredbandBredband via 5GeSIMMobiltelefonerSurfplattorSmartwatchesTillbehörMobilskal och skyddMobilplånböckerHörlurarLaddareAppleSamsungSonyGoogleHuaweiKampanjer och erbjudandenFörmånerGör vår behovsanalysTelefoniFöretagsabonnemangMobiltelefonerFast telefoniBredbandFast bredbandMobilt bredbandDedikerad fiberVäxelTelefonväxelMobil växelContact CenterDigitala mötenTelefonkonferensVideokonferensMicrosoft TeamsMolntjänsterHybrid CloudInternet of ThingsDatacenterNätverkstjänsterSD-WANPrivat mobilt nät5GIT-säkerhetBrandväggIP VPNDDoS-skyddKommunikation som tjänstKonsulttjänsterUnified CommunicationBranscherSmå företagTillväxtföretagMedelstora företagStörre företagOffentlig sektorHållbarhetHållbarhet och telekomEn hållbar omställningCirkulärt företagandeKunskap och insikterSe allt innehållKundcaseRapporterGuider och handböckerWebbsändningar och kundpanelerWhitepapers och tillämpningarBloggarVarför Tele2 FöretagObegränsade kundupplevelserIt-säkerhet för ditt företagOm utfasningen av 2G- och 3G-nätenTäckning och nätTele2 i Almedalen 2024

”Kunderna ger oss hjärtat av sin verksamhet”

Tele2 Företags experter Anders Lockner och Elias Hedbäck om it-drift och Tele2 Företag som samarbetspartner – läs artikeln nedan

Anders Lockner och Elias Hedbäck är två av Tele2 Företags experter inom it-drift och säkra infrastrukturlösningar. De har båda lång erfarenhet inom området och har spelat viktiga roller i utvecklingen av Tele2 Företags erbjudanden och tjänster.

Anders och Elias, berätta om era roller på Tele2 Företag?

– Jag är kommersiell produktchef för våra tjänster inom CoLocation, Hybrid Cloud och användarnära digitala arbetsplatstjänster. Det innebär att jag har ansvaret för produktens välmående så att säga – jag ser till att produkten är lönsam och följer säljmålen, har översyn över den generella leveransen och vad som händer inom marknaden. En del av mitt arbete handlar om omvärldsbevakning, att följa och driva utvecklingen och se över hur den kan anpassas till våra tjänster och våra kunders behov. Jag ansvarar dessutom för att sätta och kommunicera våra strategier för dessa produkter, berättar Elias Hedbäck.

Anders Lockner är Säljspecialist inom området Hybrid Cloud Solutions och ingår i teamet Special Sales på Tele2 Företag. Special Sales är ett team av specialister med djupgående kunskaper inom Tele2 Företags olika tjänsteområden.

– Enkelt uttryckt är jag länken mellan produkt, marknad, kunden och vår egen säljorganisation, förklarar Anders Lockner. Jag binder ihop alla delar inom områdena Hybrid Cloud och it-drift, inklusive våra nätverks- och säkerhetstjänster, och arbetar tätt ihop med exempelvis produktchefer, som Elias, och Product Marketing Manager, för att nämna ett par. Vi har mer än 4 000 kunder och vi hjälper dem hela vägen från att identifiera behoven till det skrivna kontraktet. Det är också spännande att följa hur avtalet förändras från start tills avtalsperioden går ut, eftersom väldigt få it-leveranser har samma behov i början som i slutet av en samarbetsperiod.

Vad är det bästa med jobbet?

– Kollegorna, säger Anders Lockner direkt och skrattar.

Han fortsätter:

– Det är en luftig arbetsplats där det finns utrymme att utvecklas och tänka nytt. Sedan ska vi inte glömma att vi som jobbar inom det här området befinner oss i den största branschen i världen. Först var det fordonsindustrin, sedan växte bank och finans fram som en stor spelare. Nu är det it och molnlösningar som är störst. Tele2 är ett heltäckande kommunikationsbolag, och vi som arbetar här befinner oss i en smältdegel av all den utveckling som hela tiden pågår.

Elias Hedbäck tar vid.

– Jag uppskattar att jobba med en leverans som präglas av nyheter, där det händer mycket hela tiden. Vi jobbar med produkter som är extremt kritiska för kunderna, och de ger oss hjärtat av sin verksamhet. Den påverkan vi har på kundernas verksamhet när vi gör ett riktigt bra jobb är den högsta vinsten.

Ständig förändring på en växande marknad

Molntjänster är idag en av de snabbast växande trenderna och möjliggörare för framgångsrik digitalisering av ett företag. Med hjälp av molnlösningar kan verksamheter enklare utforma nya affärsmodeller och arbetssätt, något som i sin tur kan skapa både konkurrenskraft och innovation.

It-drift ingår i Tele2s kärnverksamhet sedan många år tillbaka, och de är viktiga delar av Tele2 Företags erbjudande inom molntjänster. Tele2 är specialister på affärskritisk it-drift, med några av Nordens bästa datacenter och serverplattformar. Grunden i tjänsterna inom it-drift och datacenter är att erbjuda en stabil och säker it-driftsmiljö för alla kunder. Tele2s datacenter är utrustade med rigorös säkerhet och placerade i Sverige, vilket betyder att företagskunder kan vara trygga med att deras digitala tillgångar alltid stannar inom Sveriges gränser.

Den tekniska utvecklingen inom moln, nätverk och it-säkerhet går snabbare än någonsin, och att arbeta med dessa tjänster är inte alltid utan utmaningar.

– Både branschen och tekniken utvecklas oerhört snabbt, säger Elias Hedbäck. Ibland har kunderna eller deras verksamheter krav och önskemål om ny teknik och nya leveranser snabbare än de själva hinner ta emot och implementera dem. Här gäller det att hitta en gyllene medelväg för vad man ska satsa på för att bäst nyttja resurserna, och att hitta metoder för att snabbt kunna tillämpa nya funktioner när de blir tillgängliga. Vi måste ha kapaciteten att följa upp och leverera kontinuitet under lång tid, i en extremt föränderlig bransch.

Både Tele2 som leverantör och kundernas sätt att upphandla tjänster har förändrats, konstaterar Anders Lockner.

– Man kan säga att Tele2 har gjort en kulturell resa som företag. Vi har gått från att vara mobiloperatör till leverantör av molntjänster, och mycket annat. Det är inte samma bransch eller typ av affärer idag som det var tidigare. Tjänsterna förändras, människorna förändras, sättet att sälja förändras. Idag ser vi exempelvis långa säljcykler på ett sätt som vi inte gjorde tidigare, förklarar han.

It-drift blev en del av Tele2s tjänsteutbud genom uppköpet av TDC 2016. TDC hade i sin tur levererat tjänster inom bland annat it-drift och datacenter sedan längre tid tillbaka, och flera av Tele2s nuvarande experter inom området har varit med sedan TDC-tiden.

– Både själva produkten och vårt erbjudande har utvecklats väldigt mycket sedan dess, säger Elias Hedbäck. TDC var mer av en hostingleverantör, medan vi har förädlat erbjudandet till att idag vara en tjänsteleverantör inom it-tjänster, som kan innehålla it-drift och it-infrastruktur. Tidigare levererade vi tjänster utifrån kundens krav och behov, men idag är vi en strategisk partner som följer kunden in i beslutsfattande sammanhang kring it-miljöer och leverans. Både vi och marknaden har förändrats.

– Man kan säga att marknaden har dragits ihop, fyller Anders Lockner i. Förut var det olika enheter som hanterade olika delar av leveransen. Nu är vi själva inne i datacentren och managerar kundernas it-infrastrukturer. Både proaktivitet och konstant utveckling är viktiga delar av våra kundsamarbeten.

Elias Hedbäck fortsätter:

– Tidigare var det kunden själv som utvecklade integrerade tjänster. Nu handlar det mer om att de följer vår tjänsteutveckling. Leveransen är dynamisk, och den förändras hela tiden. Här ser vi tydligt att vår erfarenhet inom det här området är otroligt viktig för att vi ska kunna leverera med högsta kompetens och helst överträffa kundens förväntningar.

Hållbarhet och säkerhet kärnfrågor för kunderna

Säkerheten är en grundfråga i Tele2s tjänsteutbud. För företag och organisationer ger det en extra trygghet att samarbeta med en partner som har extremt höga krav på sig i säkerhetsfrågor, något som i sin tur förs vidare även till kundernas verksamheter.

– En av våra främsta styrkor som leverantör är de rigorösa krav vi har på oss vad gäller både säkerhet och efterlevnad av regelverk och lagar, säger Elias Hedbäck. Eftersom vi själva har de kraven på oss är vi väl förberedda och det gör att vi också är vana att hantera höga krav från våra kunder.

Anders Lockner håller med.

– Säkerhetsnivån är högsta tänkbara. Myndigheter har varit med och utformat våra datacenter. Vi är ett svenskt bolag med svensk personal och datacenter i Sverige. Det betyder att ingen information kommer utanför landets gränser. Eftersom vi är en totalleverantör inom kommunikation har vi också koll på att vi följer upp kundernas serviceavtal. Vi tar ansvar för helheten, inte bara den delen som berör it-driften. Vi har hela bredden, men vi också förmågan att vara skalbara, förklarar han.

Hur hanterar vi risker relaterade till it-drift?

– Proaktivt, svarar Anders Lockner. När det gäller drift kan vi erbjuda kunderna en extremt hög säkerhetsnivå. Det här handlar om affärskritiska tjänster och våra anläggningar är väldigt driftsäkra.

Hållbarhet är en kärnfråga för Tele2, och engagemanget för att bidra till en hållbar omställning inte bara för oss själva utan även för våra kunder är något som genomsyrar alla delar av verksamheten. Men kan it-drift och datacenter påverka hållbarhetsarbetet för våra företagskunder?

– Ja, absolut, svarar Anders Lockner. På Tele2 arbetar vi ständigt med hållbarhet i fokus och vi ser till att hitta nya vägar och nya arbetssätt för att förbättra hållbarheten i allt vi gör. För våra kunder är det en trygghet att veta att vi äger vår infrastruktur, hela vägen från datacenter till användare. Det betyder att vi har full kontroll och följer upp allt från el till kylanläggningar. Vi är inte beroende av någon tredje part och vi använder enbart miljöcertifierad el. Det är också glädjande att se att de här frågorna och kraven blir allt vanligare även från våra kunder. Det visar att det vi gör inom hållbarhetsområdet verkligen gör skillnad.

– Hållbarhet och säkerhet är två av våra främsta styrkor som leverantör, fortsätter Elias Hedbäck. Våra styrkor inom dessa områden är till nytta för alla typer av verksamheter, för alla företag får dessa krav på sig i allt högre grad.

Att utlokalisera it-drift och kringliggande tjänster kan låta som något som enbart passar för stora företag och organisationer. Men det stämmer inte, enligt Elias Hedbäck.

– Mindre och medelstora företag kan vara tveksamma till att köpa it-drift som tjänst från oss, eftersom vi är stora. Men det här helt onödigt – vi samarbetar med företagskunder inom alla storlekar, branscher och segment och det här passar egentligen för alla företag som är intresserade av att köpa sina tjänster i stället för att drifta själva, förklarar han.

– Många företag har en liten egen it-organisation och det är hos dessa företag vi tillför mest värde, fortsätter Anders Lockner. Idag möter vi ofta företag som framför allt har väldigt kompetent personal när det gäller inköp, medan de i stället väljer att lägga ut det operativa arbetet hos en extern leverantör. Vi erbjuder professionellt sammansatta tjänster och det är något som egentligen passar för alla som inte bara jobbar med papper och penna.

Han återvänder till Tele2s styrka som helhetsleverantör av kommunikationslösningar för företag.

– Hos Tele2 får kunden en samverkan som är unik. Vi levererar samtliga lösningar och det betyder att alla tjänster länkas samman hos oss. Vi länkar i sin tur också samman alla delar avseende kundkommunikationen i våra samverkansforum. Vi som arbetar på Tele2 har stor kunskap i att hantera samverkan, och det är ännu ett område där vi gör skillnad. Just samverkan är också en av de fördelar som våra kunder uppskattar mest.

– Med Tele2 Företag som samarbetspartner inom it-drift får kunden en utpekad Service Delivery Manager. Det är den personen som driver de operationella driftsmötena, och hen arbetar även aktivt tekniskt, förklarar Anders Lockner.

Varför ska en företagskund välja att köpa it-drift som tjänst från Tele2 Företag, i stället för att hantera den själv?

– Hos oss finns både resurser och kompetens, och den typ av resurser vi har inom alla nivåer av företaget är väldigt uppskattad av kunderna. Inom Tele2 finns medarbetare som är väl etablerade även utanför vår organisation, och som gärna träffar våra kunder. Dessutom är vi väl etablerade inom våra kunders olika områden. Vi ställer höga krav på vår egen leverans, och det är ett stöd och en trygghet även för våra kunder. Vår kompetens inom strategi och rådgivning är något som vi får mycket uppskattning för av kunderna, säger Elias Hedbäck.

– Det handlar förstås om olika perspektiv, fortsätter Anders Lockner. Ekonomi är en faktor – vad kostar det att hålla egen personal eller att underhålla ett eget datacenter? Kan jag som företagare själv driva en it-tjänst med alla de funktioner som behövs? Hur ser mitt företags organisation ut? Kan jag erbjuda rätt nivå av kompetensutveckling och anställa personal som ska övervaka it-driften dygnet runt? Det finns många frågor att ställa sig som företagare.

På Tele2 utvecklas produkter och tjänster enligt koncepten Security by design och Sustainability by design. Det innebär att både säkerhet och hållbarhet inkluderas som kärnfrågor i produktens utveckling och hela livscykel, och det är ett arbetssätt som sprids till allt fler tjänsteområden.

Anders Lockner och Elias Hedbäck tvekar inte på frågan om vad som kommer att vara viktigast framöver.

– Säkerhet, säger Elias Hedbäck. Vår vision är att alla kunder ska ha minst grundläggande säkerhet inbyggd i sin leverans. Vi vill erbjuda alla våra kunder skalbar, kostnadseffektiva it-säkerhetslösningar som uppfyller krav och regelverk som exempelvis NIS2. Det ska inte vara priset som avgör, utan det här ska vara självklart.

– Och så hållbarheten, fyller Anders Lockner i. Det kommer allt fler krav på hållbara lösningar från våra kunder, och det är något som vi är väldigt glada över. Det visar att vi alla går åt samma håll. Både säkerhet och hållbarhet är hygienfaktorer i vårt utbud.

Anders Lockner ger oss några avslutande ord.

– It-drift är en naturlig del i vårt tjänsteerbjudande och ett av de områden där vi är som starkast både vad gäller säkerhet, hållbarhet och kompetens. Som kund inom it-drift kan du alltid vara trygg med att vi ger dig det allra bästa, avslutar han.

Specialister på affärskritisk it-drift

Grunden i våra tjänster inom it-drift och datacenter är att erbjuda en stabil och säker it-driftsmiljö för din verksamhets system. Vi är specialister på affärskritisk it-drift, med några av Nordens bästa datacenter och serverplattformar.

Både våra datacenter och vår support är placerade i Sverige, vilket betyder att du kan vara trygg med att ditt företags digitala tillgångar alltid stannar inom Sveriges gränser.

Tele2 har högt ställda hållbarhetskrav hos både leverantörer och partners och när du placerar ditt företags it-drift hos Tele2 tar du också del av vårt hållbarhetsarbete. Vi arbetar med cirkulär ekonomi, såsom livcykelhantering för hårdvara, och våra datacenter drivs med förnybar närproducerad energi. 

Specialister på affärskritisk it-drift

Grunden i våra tjänster inom it-drift och datacenter är att erbjuda en stabil och säker it-driftsmiljö för din verksamhets system. Vi är specialister på affärskritisk it-drift, med några av Nordens bästa datacenter och serverplattformar.

Både våra datacenter och vår support är placerade i Sverige, vilket betyder att du kan vara trygg med att ditt företags digitala tillgångar alltid stannar inom Sveriges gränser.

Tele2 har högt ställda hållbarhetskrav hos både leverantörer och partners och när du placerar ditt företags it-drift hos Tele2 tar du också del av vårt hållbarhetsarbete. Vi arbetar med cirkulär ekonomi, såsom livcykelhantering för hårdvara, och våra datacenter drivs med förnybar närproducerad energi.