FöretagsabonnemangMobilt bredbandFast bredbandBredband via 5GeSIMMobiltelefonerSurfplattorSmartwatchesTillbehörMobilskal och skyddMobilplånböckerHörlurarLaddareAppleSamsungSonyGoogleHuaweiKampanjer och erbjudandenFörmånerJulkampanjTelefoniFöretagsabonnemangMobiltelefonerFast telefoniBredbandFast bredbandMobilt bredbandDedikerad fiberVäxelTelefonväxelMobil växelContact CenterDigitala mötenTelefonkonferensVideokonferensMicrosoft TeamsMolntjänsterHybrid CloudInternet of ThingsDatacenterNätverkstjänsterSD-WANPrivat mobilt nät5GIT-säkerhetBrandväggIP VPNDDoS-skyddKommunikation som tjänstKonsulttjänsterUnified CommunicationBranscherSmå företagTillväxtföretagMedelstora företagStörre företagOffentlig sektorVarför Tele2 FöretagVåra samarbetspartnersHållbarhetHållbarhet och telekomCirkulärt företagandeArtiklar och kundcase om hållbarhetRapport: Det hållbara företagandetMöt Tele2s hållbarhetschefOm Tele2s arbete med hållbarhetKunskap och insikterKundcaseRapporterGuiderHandböckerWebcastsWhitepapers och tillämpningarKundpaneler och eventSäkerhetsbloggenObegränsade kundupplevelserIt-säkerhet för ditt företag5G för företagetDet hybrida arbetslivetOm utfasningen av 2G- och 3G-nätenGör vår behovsanalysHögst kundnöjdhet enligt SKI
Credit: Mxi Art, Unsplash
Credit: Mxi Art, Unsplash

Tele2-koncernen är den första klimatneutrala telekomoperatören i Norden och Baltikum

Pressrelease 17 april 2020

Pressrelease: Tele2 är klimatneutralt i den egna verksamheten

Som första telekomoperatör i Norden och Baltikum är Tele2 AB nu klimatneutralt i den egna verksamheten, med 100 procent förnybar el och återstående utsläpp klimatkompenserade. Koncernens totala koldioxidutsläpp har därmed minskats med över 90 procent, eller 45 000 ton om året.

Tele2 är fast beslutet om att vara ledande inom hållbarhet. Att bli den första klimatneutrala telekomoperatören i Norden och Baltikum, där Tele2 är verksamt, är ett stort och avgörande steg i det arbetet. 

– Det här är ett fantastiskt resultat av långsiktiga ansträngningar i både Sverige och Baltikum. Tele2s tjänster har alltid möjliggjort smartare och mer energieffektiva samhällen, men vi får aldrig sluta jobba för att minska vårt egna klimatavtryck. Den här prestationen kommer dessutom bli en bra grund för vår utrullning av 5G-nät senare i år, säger Anders Nilsson, koncern-vd på Tele2.

– Att bli den första klimatneutrala telekomoperatören på våra marknader är ett väldigt viktigt steg för oss. Människor tenderar att glömma att våra rikstäckande nät kräver en stor mängd el för upprätthålla bred täckning. Jag är säker på att Tele2s arbete kommer att uppmana till högre efterfrågan på hållbar uppkoppling framöver, säger Petras Masiulis, vd för Tele2 i Baltikum. 

Från och med april 2020 köper Tele2 100 procent förnybar el och klimatkompenserar för återstående utsläpp, som till exempel kommer från företagsbilar. Som ett resultat har Tele2-koncernens totala koldioxidutsläpp minskat med över 90 procent, eller 45 000 ton om året, vilket är jämförbart med årliga utsläpp från 10 000 genomsnittssvenskar. 

Tele2 är nu klimatneutralt i den egna verksamheten (Scope 1 och Scope 2 enligt den väletablerade standarden ”GHG Protocol Corporate Standard”). Tele2 är fast beslutet om att vara ledande inom hållbarhet och vill nu bli den första telekomoperatören på dess marknader som även lyckas uppnå en klimatneutral värdekedja (Scope 3).  

Uppkoppling för en hållbar framtid

Mobil och fast uppkoppling är nödvändigt för nya teknologier som minskar utsläpp. Smartare städer, mer effektiva industrier och minskat behov av persontransporter är bara ett par exempel på att mängden utsläpp som undviks med hjälp av uppkoppling, är mycket större än utsläppen från mobilnäten i sig. Enligt en färsk studie från GSMA och Carbon Trust är andelen utsläpp som undviks med hjälp av mobil kommunikation och teknologi upp till tio gånger större – en tiofaldig positiv inverkan. 

Just nu har corona-pandemin bokstavligt talat har stängt ner stora delar av världen. Nu, mer än någonsin, är det uppkoppling som gör det möjligt för människor, företag och offentlig sektor runt om i världen att fortsätta fungera så gott det går.

För mer information, vänligen kontakta:

  • Joel Ibson, Head of Corporate Communications, Tel: +46 766 26 44 00

  • Marcus Lindberg, Head of Investor Relations, Tel: +46 73 439 25 40