FöretagsabonnemangMobilt bredbandFast bredbandeSIMFyll på dataMobiltelefonerSurfplattorSmartwatchesTillbehörMobilskal och skyddMobilplånböckerHörlurarLaddareAppleSamsungSonyGoogleHuaweiKampanjer och erbjudandenFörmånerTelefoniFöretagsabonnemangMobiltelefonerFast telefoniBredbandFast bredbandMobilt bredbandDedikerad fiberVäxelTelefonväxelMobil växelContact CenterDigitala mötenTelefonkonferensVideokonferensMicrosoft TeamsMolntjänsterHybrid CloudInternet of ThingsDatacenterNätverkstjänsterSD-WANPrivat mobilt nät5GIT-säkerhetBrandväggIP VPNDDoS-skyddKommunikation som tjänstKonsulttjänsterUnified CommunicationBranscherSmå företagTillväxtföretagMedelstora företagStörre företagOffentlig sektorVarför Tele2 FöretagHållbarhetHållbarhet och telekomCirkulärt företagandeArtiklar och kundcase om hållbarhetRapport: Det hållbara företagandetMöt Tele2s hållbarhetschefOm Tele2s arbete med hållbarhetKunskap och insikterKundcaseRapporterGuiderHandböckerWebcastsWhitepapers och tillämpningarKundpaneler och eventSäkerhetsbloggenObegränsade kundupplevelserIt-säkerhet för ditt företag5G för företagetDet hybrida arbetslivetOm utfasningen av 2G- och 3G-nätenGör vår behovsanalysTräffa oss i Almedalen

Tele2 fortsätter utrullningen av 5G

90 procent av svenskarna ska ha tillgång till 5G innan slutet av 2023

Tele2s och Telenors gemensamma nätbolag Net4Mobility intensifierade utrullningen av 5G under 2022, med ambitionen att nå 90 procent av befolkningen innan slutet av 2023. Operatörerna kommer även att fortsätta modernisera 4G-nätet, så att kapaciteten ökar med upp till 200–300 procent, samt utöka antalet sajter med 60 procent för både 4G och 5G.

– Utbyggnaden av 5G är nog den största nätmodernisering som vi gjort för våra användare. Den här satsningen kommer inte bara att ge ett 5G-nät i världsklass, utan också ett mycket bättre 4G-nät, säger Björn Lindberg, nätexpert på Tele2.

I dag är Tele2s utbyggnad av 5G påbörjad i över 100 kommuner, och ännu fler städer och orter. Med rätt förutsättningar kan stora delar av Sveriges befolkning se fram emot 5G-täckning redan i år. Vår utrullningstakt är extremt hög och för varje vecka som går utökas vårt täckningsområde över hela Sverige.

– Vi står redo och vår ambitionstakt är hög. Vilka orter som kommer att bli aktuella under 2023 är beroende av flera omständigheter så som bygglov, fiber och tillgång till el, och beslutas i samarbete med Telenor. Arbeten sker på flera ställen i landet samtidigt för en snabb och stabil utrullningstakt. Materialförsörjningen är också central med tanke på tillgången till halvledare, men här har vi tagit höjd för den kända brist som finns, säger Sara Kebert, nätexpert på Telenor.

5G kommer innebära en snabbare, säkrare och mer pålitlig mobiluppkoppling som är mer klimatsmart än tidigare tekniker. Det blir möjligt att hantera fler uppkopplade enheter samtidigt, i allt från smarta städer till smarta sommarstugor och är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta utveckla framtidens samhälle.