Hur trygg är du på nätet?

Vill du lära dig mer om bredband? Tele2 Företag erbjuder många alternativ för både små och stora företag, så du kan jobba på ett sätt som passar just dig.
Vill du lära dig mer om bredband? Tele2 Företag erbjuder många alternativ för både små och stora företag, så du kan jobba på ett sätt som passar just dig.

Säkrare surf

Idag tillbringar vi mer tid än någonsin på nätet och det totala internetanvändandet når varje år nya rekordnivåer. Det innebär också att vi blir alltmer exponerade för hot, framför allt från skadeprogram som försöker komma åt din personliga information. Samtidigt som vi behöver skydda oss mot hoten, kan det vara lämpligt att skydda barnen från tveksamt material på vissa webbplatser.

Här följer några tips på hur du enkelt förbättrar din säkerhet på nätet. Dels är det allmänna tips om vad du bör tänka på, dels är det konkreta tips om vad du kan göra för att förbättra säkerheten i din dator eller mobila enhet.  Fler råd om säkerhet finner du på våra supportsidor. 

Tips för högre säkerhet

Skicka aldrig kontouppgifter, användarnamn eller lösenord via mejl

Det är inte ovanligt att det dimper ner mejl i inkorgen som ser ut att komma från banker, teleoperatörer och myndigheter där mottagaren uppmanas att skicka in sina kontouppgifter. Viktigt att veta är att banker och andra kreditinstitut aldrig begär in sådana uppgifter via mejl. Om du är osäker på om mejlet verkligen kommer ifrån den avsändare som anges – ring och fråga!

Har du fått ett erbjudande som är för bra för att vara sant?

Då är det troligen det. Läs alltid avtalsvillkoren innan du godkänner något, och gör en sökning på företaget om du är misstänksam. Är det ett oseriöst företag finns det oftast varningar och information.

Var försiktig när du handlar på nätet

Det är smidigt och enkelt att beställa varor och betala på internet, men det medför också vissa risker. Att inte betala i förskott om du handlar av privatpersoner och aldrig lämna ut kontonummer är sätt att minska risken för att bli lurad på pengar och varor. Du kan också skaffa ett separat konto eller kreditkort som inte är kopplat till ditt lönekonto, dit du varje gång en transaktion ska genomföras för över samma summa som du ska handla för.

Klicka inte på tveksamma länkar

En bra grundregel är att aldrig klicka på länkar eller bifogade filer i mejl från okända adresser. Men även reklam i sociala medier och pop up-fönster kan leda till webbsidor som innehåller skadliga koder. Se till att alltid ha uppdaterade versioner av din webbläsare och andra program så minskas risken att drabbas, eftersom skadeprogram ofta använder gamla och oskyddade program för att ta sig in i datorn

Skaffa ett säkerhetspaket

Vi rekommenderar att du installerar säkerhetspaket på alla dina enheter. Säkerhetspaketet skyddar inte bara mot virus utan säkerställer också att ingen kommer åt dina personliga uppgifter som lösenord till sociala medier eller bankkonton eller att dina bilder skickas till någon utomstående.

Det kan vara värt att betala för ett säkerhetspaket som i förebyggande syfte söker och motverkar skadeprogram på alla dina enheter. Gratisprogram kan vara bra, men har ofta ett enklare skydd som inte skyddar alla enheter och saknar viktiga funktioner som exempelvis föräldrakontroll.

Logga ut

Se till att alltid logga ut när du använt sociala medier, mejltjänster eller forum där lösenord krävs. Om du inte loggar ut, finns risken att någon obehörig kommer åt dina personliga uppgifter och kan kartlägga dig. Tänk också på att skapa säkra lösenord och använd inte samma lösenord till flera tjänster.

Håll dig uppdaterad

Det är viktigt att dina datorprogram, som Officepaketet och Java, är uppdaterade. Äldre versioner kan ha sårbarheter och säkerhetshål som gör att trojaner och virus enklare kan komma igenom. När säkerhetshål har upptäckts och täppts till släpper leverantörerna nya versioner. Klicka därför aldrig bort uppdateringsrutorna, utan se till att du har de senaste versionerna.

Fixa föräldrakontroll

För barn kan information som sprids på nätet vara olämplig. Förutom att prata med barnen om farorna och varför webbplatserna är olämpliga finns en funktion för föräldrakontroll i de flesta säkerhetspaket. Med den filtreras olämpligt innehåll bort i sökresultat, samtidigt som de oönskade sidorna blockeras. 

Backa upp information

Ett sista viktigt tips är att säkerhetskopiera värdefulla filer. Att bli av med privata filer kan vara förödande. Se därför till att alltid kopiera dem till en extern hårddisk eller till en molnlagringstjänst.

Skapa ett säkert lösenord

Använder du samma lösenord till alla webbplatser? Då är det dags att tänka om. Det finns mängder av program som knäcker den typen av lösenord på bara några sekunder.  Ett säkert lösenord ska innehålla minst 8 tecken, bestå av både bokstäver, siffror och specialtecken, men inte innehålla några riktiga ord. Ta t ex en händelse och formulera den med en mening: Jag kom tvåa skolmaran i april 1995. Meningen innehåller både en versal och siffror, vilket är en bra början. Ta sedan de första bokstäverna i varje ord och sätt samman med siffrorna: Jktisia1995. För att få in specialtecken kan du byta ut vissa bokstäver, som ”i” mot ”!”: Jkt!s!a1995.