FöretagsabonnemangMobilt bredbandFast bredbandBredband via 5GeSIMMobiltelefonerSurfplattorSmartwatchesTillbehörMobilskal och skyddMobilplånböckerHörlurarLaddareAppleSamsungSonyGoogleHuaweiKampanjer och erbjudandenFörmånerJulkampanjTelefoniFöretagsabonnemangMobiltelefonerFast telefoniBredbandFast bredbandMobilt bredbandDedikerad fiberVäxelTelefonväxelMobil växelContact CenterDigitala mötenTelefonkonferensVideokonferensMicrosoft TeamsMolntjänsterHybrid CloudInternet of ThingsDatacenterNätverkstjänsterSD-WANPrivat mobilt nät5GIT-säkerhetBrandväggIP VPNDDoS-skyddKommunikation som tjänstKonsulttjänsterUnified CommunicationBranscherSmå företagTillväxtföretagMedelstora företagStörre företagOffentlig sektorVarför Tele2 FöretagVåra samarbetspartnersHållbarhetHållbarhet och telekomCirkulärt företagandeArtiklar och kundcase om hållbarhetRapport: Det hållbara företagandetMöt Tele2s hållbarhetschefOm Tele2s arbete med hållbarhetKunskap och insikterKundcaseRapporterGuiderHandböckerWebcastsWhitepapers och tillämpningarKundpaneler och eventSäkerhetsbloggenObegränsade kundupplevelserIt-säkerhet för ditt företag5G för företagetDet hybrida arbetslivetOm utfasningen av 2G- och 3G-nätenGör vår behovsanalysHögst kundnöjdhet enligt SKI

Tele2 fortsätter utrullningen av 5G

Majoriteten av befolkningen får tillgång till 5G under 2023

5G-utrullningen är en del av Tele2s största nätmodernisering någonsin. Genom nätbolaget Net4Mobility, som ägs tillsammans med Telenor, genomför Tele2 en utbyggnad av 4G-nätet parallellt med utökningen med 5G. Antalet basstationer kommer att utökas med totalt 60 procent och ambitionen är att 99 procent av Sveriges befolkning ska kunna erbjudas 5G under 2024.

– Vi har prioriterat att bygga 5G+ som ger hastigheter över 500 Mbit/s. Arbetet går enligt vår plan och i dagsläget når vi över 40 procent av befolkningen med 5G+, berättar Björn Lindberg, Head Mobile Radio på Tele2.

5G-nätet byggs i samarbete med våra leverantörer Nokia och Ericsson. Utrullningen går i hög takt över hela landet och täckningsområdet utvidgas varje vecka. Ordningen för vilka orter som blir aktuella för utrullning är beroende av flera omständigheter så som bygglov, fiber, materialförsörjning och tillgång till el, och beslutas i samarbete med Telenor.

– Initialt bygger vi 5G på högfrekvensband som ger hastigheter på över 500 Mbit/s, så kallat höghastighets-5G. De höga frekvenserna erbjuder de högsta hastigheterna, men något mindre yttäckning. Under 2023 kommer vi även att komplettera med 5G på de lägre frekvensbanden, vilket kommer att öka yttäckningen avsevärt, säger Björn Lindberg.

I samband med att 5G-nätet byggs, ökar vi även kapacitet och täckning i 4G-nätet. Det betyder att våra kunder får en bättre upplevelse, med hastigheter som till stor del motsvarar dem som går att uppnå med 5G på lägre frekvenser. Kapaciteten i 4G-nätet kommer att öka med upp till 200-300 procent, samtidigt som antalet sajter utökas med 60 procent för både 4G och 5G.

– Utbyggnaden av 5G är den största nätmodernisering som vi gjort för våra användare. Den här satsningen kommer inte bara att ge ett 5G-nät i världsklass, utan också ett mycket bättre 4G-nät, säger Björn Lindberg.

5G kommer innebära en snabbare, säkrare och mer pålitlig mobiluppkoppling som är mer klimatsmart än tidigare tekniker. Det blir möjligt att hantera fler uppkopplade enheter samtidigt, i allt från smarta städer till smarta sommarstugor och är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta utveckla framtidens samhälle.