FöretagsabonnemangMobilt bredbandFast bredbandBredband via 5GeSIMMobiltelefonerSurfplattorSmartwatchesTillbehörMobilskal och skyddMobilplånböckerHörlurarLaddareAppleSamsungSonyGoogleHuaweiKampanjer och erbjudandenFörmånerGör vår behovsanalysTelefoniFöretagsabonnemangMobiltelefonerFast telefoniBredbandFast bredbandMobilt bredbandDedikerad fiberVäxelTelefonväxelMobil växelContact CenterDigitala mötenTelefonkonferensVideokonferensMicrosoft TeamsMolntjänsterHybrid CloudInternet of ThingsDatacenterNätverkstjänsterSD-WANPrivat mobilt nät5GIT-säkerhetBrandväggIP VPNDDoS-skyddKommunikation som tjänstKonsulttjänsterUnified CommunicationBranscherSmå företagTillväxtföretagMedelstora företagStörre företagOffentlig sektorHållbarhetHållbarhet och telekomEn hållbar omställningCirkulärt företagandeArtiklar och kundcase om hållbarhetKunskap och insikterSe allt innehållKundcaseRapporterGuider och handböckerWebcasts och kundpanelerWhitepapers och tillämpningarBloggarVarför Tele2 FöretagObegränsade kundupplevelserIt-säkerhet för ditt företagOm utfasningen av 2G- och 3G-nätenTäckning och nät

Effektiva flöden och nya affärsmodeller med 5G

5G skapar interaktiva upplevelser

Industrier som tillverkning, logistik och distribution var först ur startblocken med att börja upptäcka de obegränsade möjligheterna med 5G. Men nu sprider sig intresset även till byggindustrin och konsumentbranscher som butik och handel. I den livliga produktionsmiljön sitter tätt med små antenner i innertaket som förser hela anläggningen med ett privat 5G-nät. Självkörande truckar hämtar rätt komponenter från lagerhyllorna i ena änden av lokalen och levererar dem till rätt fas i produktionen – där uppkopplade robotar drar nytta av den ultralåga fördröjningen i ett helt uppkopplat flöde. När verksamheten behöver styras finns också operatörer till hands, med kraftfulla AR-glasögon som ger dem realtidskoll på läget. Självklart har operatörerna också uppkopplade sensorer i sina arbetskläder som larmar om de skulle råka ut för någon fara. På byggarbetsplatsen ser det för ett otränat öga ut som ett oorganiserat kaos. Men tittar man närmare ser man att allt som händer är ett produktionsflöde – om än väldigt komplext. Den ansvariga byggingenjören har en uppkopplad surfplatta där hon jobbar med ändringar i den digitala ritningen, hennes datatunga ändringar slår igenom i realtid. Samtidigt skickar inbyggda sensorer i byggarbetarnas kläder kontinuerligt små dataströmmar till en hälsocentral för att säkerställa att alla mår bra på arbetsplatsen. Tack vare 5G kan båda dessa helt olika krav på datamängd, tillförlitlighet och hastighet få en egen ”tårtbit” av mobilnätet som säkrar att varje applikation fungerar. I ett nästa steg planerar byggföretaget att bygga ut framtidens med drönare, AR och fler 5G-sensorer för att ytterligare effektivisera byggprocessen.

Exemplen ovan brukar kallas smarta fabriker eller smart produktion. Där pratar uppkopplade enheter direkt med varandra och fattar egna beslut med hjälp av mängder av data och AI. Potentialen är enorm för att effektivisera arbetsmoment på arbetsplatserna och samtidigt få till ett mer cirkulärt och klimatanpassat materialflöde. Detta är inte bara ett framtidsscenario, utan det börjar hända här och nu på många håll i världen. Tack vare 5G flyttar ultrasnabba svarstider och en helt ny nivå av datakraft, mobilitet och flexibilitet direkt ut i verksamheten. – Intresset är stort inom industrin, säger Mathias Holmberg, Partner Vendor Manager på Tele2 Företag. Här ser man redan en konkret affärsnytta för att till exempel automatisera produktionen, ha realtidskoll på sina gods- eller materialflöden, använda självkörande fordon och robotar samt genomföra fjärrunderhåll på maskiner. Men det är inte bara stora industriföretag som använder 5G för att ta nästa steg i sin digitaliseringsresa. Intresset sprider sig snabbt till konsumentbranscher som butik och handel. Låt oss ta ett sista exempel: Inne i den trendiga butiken i gallerian plockar Henry upp sin nya 5G-telefon. Han öppnar butikens app och blir guidad via AR och VR i telefonen till det som han är intresserad av. På väg till hyllan råkar han se en snygg tröja – och får direkt nya förslag i telefonen på det som skulle kunna intressera honom, tack vare att en kamera har registrerat hans leende. Och han behöver inte prova kläderna. Det sköter den interaktiva VR-provningen. Henry uppskattar också butikens hållbarhetstänk som han får ett Messengermeddelande om i butiken. Det är uppenbart att butikskedjan jobbar klimatsmart hela vägen från produktion, distribution och återvinning. Tack vare 5G, fast det behöver Henry inte veta.