Solnedgång

5G PÅ RIKTIGT.
BARA HOS TELE2.

Sveriges första publika 5G-nät

Den 24 maj lanserades Sveriges första 5G-nät i Stockholms innerstad och därefter även på vissa platser i Göteborg, Malmö och Borlänge. Även om vårt mobilnät redan idag är bäst i test lovar vi att det kommer bli bättre. Mycket bättre.

Allteftersom tekniken byggs ut och det finns fler 5G-mobiler på marknaden kommer fler uppleva nästa generations mobilnät och hastigheter på över 1 Gbit/s. 

Med 5G blir vårt nät ännu bättre

Snabbare

Snabbare snitthastigheter, högre topphastigheter och kortare svarstider.

Mer robust

Med 5G i Sverige säkrar vi en robust och pålitlig uppkoppling, även i framtiden. 

Säkrare

Ett säkrare nät skapar trygghet och möjliggör för ännu säkrare tjänster.

5G möter framtidens behov

5G-nätet är en förutsättning och möjliggörare för det allt mer uppkopplade samhället. Kraven på 5G-nätet är därför högt ställda och den nya generationens nät kommer att erbjuda högre hastigheter, kortare svarstid, större pålitlighet samt möjlighet att hantera fler och tätare uppkopplingar. 

I samband med vår lansering av 5G kan vi få hastigheter upp till 1 Gbit/s. Läs mer i det oberoende 5G-testet från tidningen Mobil.

Den generella dataanvändningen i Sverige ökar med omkring 30% varje år*. 5G är den tekniskt mest effektiva lösningen för att möta framtidens behov av mobil uppkoppling.

Med abonnemanget Obegränsad och en 5G-mobil kan du redan idag surfa i 5G-hastighet i Stockholms innerstad och på vissa platser i Göteborg, Malmö och Borlänge. 

* Post- och Telestyrelsens rapport Svensk Telekommarknad 2018

Fördelar med 5G

Förutom en mycket högre hastighet blir det också möjligt att hantera fler uppkopplade enheter samtidigt, i allt från smarta städer till smarta fritidshus. Det kommer ställa helt nya krav på snabbare svarstider, det vill säga hur snabbt olika enheter kommunicerar med varandra, vilket 5G tillgodoser på ett mycket bättre sätt.

Det innebär dessutom mycket bättre spelupplevelser via mobilen, och möjliggör tekniker som AR (Augmented Reality) och VR (Virtual Reality) på ett sätt som inte tidigare har varit möjligt.

 • Snabbare surfande och filöverföring
 • Streaming med högre videoupplösning
 • Bättre kvalitet på videosamtal
 • Mindre buffrande
 • Bättre spelupplevelser online
 • Ett mer pålitligt nät vid hög belastning

4G vs 5G

Den största skillnaden mellan 4G och 5G är att 5G har högre hastigheter och ger snabbare svarstider än 4G. Det innebär till exempel att när du har videosamtal upplever du att personen du pratar med hör dig direkt utan fördröjning. 5G ger hastigheter på över 1 Gbit/s tack vare större bandbredd och ett mer robust radiogränssnitt. 

Trots att 5G är på ingång under de närmaste åren kommer det inte att ersätta 4G. Men i samband med 5G kommer nuvarande 4G-nät att moderniseras vilket innebär en kapacitetsökning på mellan 50-200%.

Med andra ord kommer det fortfarande vara möjligt att använda en mobil med enbart 4G-stöd i många år framåt, men tack vare moderniseringen kommer även de mobilerna märka av en ökad kapacitet i 4G-nätet.

5G vs fiber

På samma sätt som mobilnätet får ökad kapacitet med snabbare hastigheter kommer fibern, som levererar fast bredband till våra hushåll, också utvecklas och få tekniker som ger snabbare hastigheter.

Beroende på hur och var du bor kan din täckning inomhus variera. Till exempel kan 5G ha svårare att komma igenom tjockare väggar vilket gör att fiber fortfarande är att föredra som fast uppkoppling hemma. 

Så vad är bäst – fiber eller 5G? Det finns inget givet svar på det. Båda är bra för sina syften – fiber till hushållen ger möjlighet till att leverera stora mängder data via optisk fiberkabel och 5G är bäst för trådlösa uppkopplingar utanför hemmet samt för IoT-anslutningar (Internet of Things). Fiber och 5G kommer med största sannolikhet komplettera varandra i framtiden. 

Frågor och svar

Vad innebär 5G?

5G kommer innebära en snabbare, säkrare och mer pålitlig mobiluppkoppling. Det blir möjligt att hantera fler uppkopplade enheter samtidigt, i allt från smarta städer till smarta sommarstugor och är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta utveckla framtidens uppkopplade samhälle.

Några av fördelarna vi kan se fram emot är:

 • Snabbare surfande
 • Streaming med högre videoupplösning
 • Snabbare filöverföring
 • Bättre kvalitet på videosamtal
 • Mindre buffrande
 • Bättre spelupplevelser online
 • Stabilare uppkopplingar i folksamlingar, t.ex. vid konserter eller på arenor
 • Ett mer pålitligt nät vid hög belastning

Läs mer om 5G.

Vad menas med att Tele2 lanserar 5G på riktigt?

Tele2 lanserar sitt 5G-nät på 80 MHz-bandbredd på det så kallade ”C-bandet”. Det är det frekvensband som alla mobiltillverkare globalt jobbar för att lansera sina kommande 5G-telefoner och produkter på, vilket betyder att kunden kommer kunna uppleva riktigt snabba 5G-hastigheter på Tele2s nät. Som enda leverantör i Sverige lanserar vi nu 5G i enlighet med global standard.

Vad är skillnaden mellan 4G och 5G?

5G erbjuder högre hastigheter och snabbare svarstider (från klick till respons) än 4G och tidigare mobilstandarder. På sikt kommer snabbheten i kombination med större flexibilitet att möjliggöra nya tjänster, och en möjlighet för oss operatörer att sälja tjänster med extra hög säkerhet.

När och var kan jag som kund använda Tele2s 5G-nät?

Redan idag är Tele2s 5G-nät öppet och sänder för allmänheten i Stockholms innerstad samt på vissa platser i Göteborg, Malmö och Borlänge. Har du abonnemanget Obegränsad och en 5G-redo mobiltelefon kan du använda Tele2s 5G-nät.

För att veta exakt var 5G finns aktiverat idag, se vår täckningskarta. Du hittar 5G om du stänger av reglagen för 2G, 3G och 4G samt zoomar in på till exempel Stockholm. 

5G i Göteborg, Malmö och Borlänge
I Göteborg, Malmö och Borlänge kan vi i nuläget inte garantera någon specifik hastigheter för 5G. Det beror på den aktuella mobiltelefonen som används, riktning på den närmsta masten samt antalet uppkopplade enheter och kunder mot just den masten vid tillfället. Däremot kommer du självklart uppleva en snabbare hastighet än 4G i de områdena som är utmärkta med 5G-täckning i enlighet med vår täckningskarta. 

Vilka mobiltelefoner har stöd för 5G?

Vi har en hel del 5G-mobiler i vårt sortiment, inklusive nya iPhone med 5G, som är helt redo att användas i vårt 5G-nät.

Det finns fler 5G-redo mobiler på marknaden som kan fungera med 5G och så snart de genomgått godkända tester i vårt nät kommer de publiceras på vår webbplats. Allt för att garantera en obegränsad upplevelse för dig som kund.

Hur kommer Tele2s 5G-nät byggas ut?

Vår ambition är att ge så många som möjligt tillgång till ett riktigt 5G-nät inom en snar framtid. Vi börjar därför bygga ut nätet där det finns störst efterfrågan – i Sveriges storstäder. Under åren som följer kommer vi fortsätta att bygga ut nätet i hela Sverige så vi kan nå alla med de högsta hastigheterna.

Hur vet jag att Tele2s 5G-nät är säkert utifrån ett integritetsperspektiv?

Vi kan garantera att Tele2 konstant jobbar med att säkerställa att vi har den högsta informations- och driftsäkerheten. Det gäller alla våra tjänster och leverantörer.

Är 5G säkert?

Sveriges expertmyndighet i frågan, Strålsäkerhetsmyndigheten, har bedömt att det inte finns några hälsorisker med exponering av radiovågor som kommer från mobiltelefoni och annan trådlös kommunikation.

Tele2 bygger vårt 5G-nät helt i enlighet med de säkerhetskrav som Strålsäkerhetsmyndigheten har tagit fram. Läs gärna mer på deras hemsida här. 

Tele2 är, sedan den 24 maj 2020, den enda operatören i Sverige som har lanserat ett 5G-nät med 80 MHz-bandbredd på det så kallade ”C-bandet”, i enlighet med global standard. Därför kan man med Tele2 som operatör, komma upp i hastigheter över 1 Gbit (1000 Mbit) per sekund med 5G, vilket överstiger andra operatörers möjliga hastigheter med upp till 50%. Beräkningen är baserad på andra 5G-operatörers publika uttalanden om användande av frekvensband för 5G. 5G som levereras med mindre bandbredd i andra frekvensband än C-bandet ger lägre snitthastigheter. 5G-nät med 80 MHz-bandbredd hos Tele2 finns för närvarande aktiverat på platser i Stockholms innerstad. Tele2 lanserade sedan 5G i Göteborg, Malmö och Borlänge, för närvarande med en bandbredd på 40 MHz i C-bandet. För att kunna surfa i 5G behöver du befinna dig inom 5G-masternas upptagningsområde, ha en 5G-redo mobiltelefon samt abonnemanget Obegränsad hos Tele2. 

Snabbast för 5G enligt Mobil.se
En av Sveriges ledande sajter inom mobil kommunikation, Mobil.se, presenterade den 2 juli 2020 ett test av hastigheten i olika operatörers 5G-nät i Stockholm. Testet utfördes i de täckningsområden i Stockholm där Tele2, Telia & Tre byggt ut 5G-kapacitet. Testet inkluderade 137 mätningar där 5G-näten testades med hjälp av appen Speedtest på flera olika modeller av mobiltelefoner. Resultatet visade att Tele2 ofta kunde uppnå över 400% snabbare nedladdningshastighet och även snabbare responstid än övriga operatörer i testet. Läs mer om testet här.