FöretagsabonnemangMobilt bredbandFast bredbandBredband via 5GeSIMMobiltelefonerSurfplattorSmartwatchesTillbehörMobilskal och skyddMobilplånböckerHörlurarLaddareAppleSamsungSonyGoogleHuaweiKampanjer och erbjudandenFörmånerGör vår behovsanalysTelefoniFöretagsabonnemangMobiltelefonerFast telefoniBredbandFast bredbandMobilt bredbandDedikerad fiberVäxelTelefonväxelMobil växelContact CenterDigitala mötenTelefonkonferensVideokonferensMicrosoft TeamsMolntjänsterHybrid CloudInternet of ThingsDatacenterNätverkstjänsterSD-WANPrivat mobilt nät5GIT-säkerhetBrandväggIP VPNDDoS-skyddKommunikation som tjänstKonsulttjänsterUnified CommunicationBranscherSmå företagTillväxtföretagMedelstora företagStörre företagOffentlig sektorHållbarhetHållbarhet och telekomEn hållbar omställningCirkulärt företagandeKunskap och insikterSe allt innehållKundcaseRapporterGuider och handböckerWebbsändningar och kundpanelerWhitepapers och tillämpningarBloggarVarför Tele2 FöretagObegränsade kundupplevelserIt-säkerhet för ditt företagOm utfasningen av 2G- och 3G-nätenTäckning och nät

5G-trender att ha koll på

Läs artikeln här

Genomslag för nästa generations robotar, ökad datakraft och obemannade taxidrönare. Vi har valt ut fem av de viktigaste tekniktrenderna med bäring på möjligheterna med 5G ur en rapport från det ledande analysföretaget Future Today Institute. Vad kommer 5G-utrullningen att innebära för oss? Hur ska vårt företag ställa sig till möjligheterna? Vad ska vi satsa på? Det är frågor som många organisationer ställer sig just nu. En företag med insikter i trenderna är FTI, Future Today Institute. Det ledande amerikanska framtids- och trendanalysföretaget med frontfiguren Amy Webb i spetsen brukar ofta citeras när det handlar om att spana på framtidens tekniktrender. I Tech Trends Report 2021 – 5G, Robots & Transportation listar FTI ett 50-tal trender som företag och organisationer bör ha koll på. Här är fem av de tekniktrender (utan rangordning) som är allra mest brännande, trender som företag och organisationer enligt FTI bör agera på nu.

  • Möjligheterna med själva 5G-nätverken De nya 5G-näten flyttar inte bara stora mängder data oerhört snabbt. De gör det även mycket mer energisnålt och kan dessutom prioritera vissa datasändningar över andra. Kombinerat med den extremt låga fördröjningen som är på väg ned under en millisekund öppnar detta enligt FTI för telemedicin och robotassisterad kirurgi, självkörande fordon samt spel och strömningstjänster på en helt annan nivå än tidigare.

  • Robotik i molnet En av de stora finesserna med 5G är edge computing, eller kantdatorsystem på svenska. Det betyder att datakraft kan flyttar ut lokalt till ”kanten” av nätverket och därmed komma närmare användarna, vilket gör att mer data kan bearbetas där det skapas eller fångas in - vid sensorer, maskiner eller och annan utrustning. Detta kommer enligt FTI att snabba på robotik och molnbaserade robots-as-a-service (RaaS), som Amazons AWS Robomaker. Fysiska robotar kan snart dela data och kod och genomföra beräkningar via nätverket, inte som förr i maskinerna själva. Detta öppnar i sin tur för att företag kan använda molnbaserad robotik inom en mängd olika användningsområden som säkerhet, fabriksautomation och optimerad lager- och logistikhantering.

  • Robotar blir viktiga anställda Under pandemin 2020 installerades ett stort antal robotar inom sjukvården. De desinficerade operationsrum, övervakade patienter på distans, hämtade och lämnade mediciner och assisterade utsatt vårdpersonal. Trenden är enligt FTI att robotar blir viktiga anställda. Institutet spår också en stark tillväxt för cobots, ”kollaborativa” robotar som ABB:s YuMi som samarbetar med människor, tack vare 5G.

  • Ta tillvara metadata från IIoT, industriell IoT Alla sensorer, nätverksutrustning och uppkopplade enheter i moderna industriella miljöer vräker ur sig mängder av data. Dessa datamängder från Industriell Internet of Things, IoT, kan enligt FTI bli rena guldgruvan för att skära kostnader, höja effektiviteten och öka takten inom produktutveckling om det utvinns, bearbetas och analyseras på rätt sätt, i ökande utsträckning med stöd av AI och maskininlärning.

  • Självkörande fordon och autonoma taxidrönare Visserligen finns inte all lagstiftning om säkerhet och integritet på plats ännu, men FTI pekar ändå på att autonoma fordon är på väg att bli verklighet. Mängden kördata från självkörande bilar i skarp drift ökar snabbt, vilket gör det möjligt att förfina algoritmerna som styr fordonen. FTI framhåller också att utvecklingen inom avancerade, aktiva säkerhetssystem för bilar är intensiv. Ett annat exempel på att trenden med autonoma fordon är på väg att lämna konceptstadiet är att flera företag nu testar prototyper för obemannade, eldrivna taxidrönare. Enligt Björn Lindberg, Manager Radio & Site Infrastructure på Tele2, stämmer trenderna väl överens med Tele2s bild över de kommande åren. – Även om en del av trenderna ligger en bit fram i tiden tror vi att det kommer att hända mycket under de närmaste åren. Utrullningen av 5G har redan ökat takten i att koppla upp samhället. Vi ser ett starkt intresse från företag och samhällsaktörer att effektivisera processer och utveckla tjänster med hjälp av 5G-täckning, säger Björn Lindberg.