FöretagsabonnemangMobilt bredbandFast bredbandBredband via 5GeSIMMobiltelefonerSurfplattorSmartwatchesTillbehörMobilskal och skyddMobilplånböckerHörlurarLaddareAppleSamsungSonyGoogleHuaweiKampanjer och erbjudandenFörmånerGör vår behovsanalysTelefoniFöretagsabonnemangMobiltelefonerFast telefoniBredbandFast bredbandMobilt bredbandDedikerad fiberVäxelTelefonväxelMobil växelContact CenterDigitala mötenTelefonkonferensVideokonferensMicrosoft TeamsMolntjänsterHybrid CloudInternet of ThingsDatacenterNätverkstjänsterSD-WANPrivat mobilt nät5GIT-säkerhetBrandväggIP VPNDDoS-skyddKommunikation som tjänstKonsulttjänsterUnified CommunicationBranscherSmå företagTillväxtföretagMedelstora företagStörre företagOffentlig sektorHållbarhetHållbarhet och telekomEn hållbar omställningCirkulärt företagandeKunskap och insikterSe allt innehållKundcaseRapporterGuider och handböckerWebbsändningar och kundpanelerWhitepapers och tillämpningarBloggarVarför Tele2 FöretagObegränsade kundupplevelserIt-säkerhet för ditt företagOm utfasningen av 2G- och 3G-nätenTäckning och nätTele2 i Almedalen 2024

Tele2 rankas etta i Sverige inom jämställdhet

Läs pressreleasen om Equileaps utmärkelse

Den 6 mars 2023 släpptes Equileaps 2023 Gender Equality Global Report & Ranking och i rapporten avancerade Tele2 41 placeringar jämfört med 2022 i den globala jämställdhetsrankingen med mer än 3 700 företag, vilket placerar Tele2 bland topp 1 % av företagen. I Sverige gick Tele2 från nummer tre i 2022 års rapport till nummer ett i 2023.​​​​​​​

​​​​​​​Ledningsgruppens könsfördelning och den flexibla arbetsplatsen var några av de områden som Equileap anser att Tele2 har förbättrat sedan förra årets rapport. Totalt uppnådde Tele2 ett jämställdhetsresultat på 70 %, en ökning från 64 % 2022.

– Vi är stolta över att bli uppmärksammade för vårt jämställdhetsarbete. Att vara rankad nummer ett i Sverige speglar vår ambition inom jämställdhet men också inom andra delar av vårt hållbarhetsarbete. Vi fortsätter att långsiktigt arbeta med mångfald och inkludering inom alla områden för att på så sätt förbättra vår verksamhet ännu mer, säger Kjell Johnsen, VD och koncernchef på Tele2.

– Vi vill gratulera Tele2 till första platsen i Sverige och för deras engagemang för transparens och för deras förbättringar av könsfördelning och flexibelt arbete. Att Tele2s finansiella resultat visar på tillväxt även i en turbulent värld kommer inte som någon överraskning. Jämställdhet är inte bara det rätta att göra, utan det är det smarta att göra, säger Diana Van Maasdijk, VD, Equileap.

Equileap är en organisation som har till syfte att utvärdera företags jämställdhetsarbete. De tar in, bearbetar och jämför data från företag över hela världen för att sen kunna presentera den för andra företag, samarbetspartners och investerare ur flera olika perspektiv relaterade till jämställdhetsfrågor. Equileaps underliggande tanke är att jämställda organisationer presterar och mår bättre än icke-jämställda.

Diana Van Maasdijk, VD Equileap

Equileaps Gender Equality Global Report & Ranking finns att ladda ner här.

Om Equileaps Gender Global Equality Report

Equileap är den globalt ledande organisationen som tillhandahåller data och insikter om jämställdhet i företagssektorn.

Equileap utvärderar och övervakar tusentals företag över hela världen genom det egenutvecklade Gender Equality Scorecard™, bestående av 19 kriterier inklusive könsfördelning över hela arbetsstyrkan, löneskillnad mellan könen, betald föräldraledighet och policys mot sexuella trakasserier.

Datauppsättningen för denna rapport består av 3 787 börsnoterade företag med ett börsvärde på 2 miljarder USD eller mer under de senaste två räkenskapsåren, noterade på ett stort index eller på en av 23 utvecklade marknader.

Om Equileaps Gender Global Equality Report

Equileap är den globalt ledande organisationen som tillhandahåller data och insikter om jämställdhet i företagssektorn.

Equileap utvärderar och övervakar tusentals företag över hela världen genom det egenutvecklade Gender Equality Scorecard™, bestående av 19 kriterier inklusive könsfördelning över hela arbetsstyrkan, löneskillnad mellan könen, betald föräldraledighet och policys mot sexuella trakasserier.

Datauppsättningen för denna rapport består av 3 787 börsnoterade företag med ett börsvärde på 2 miljarder USD eller mer under de senaste två räkenskapsåren, noterade på ett stort index eller på en av 23 utvecklade marknader.

Erik Wottrich, hållbarhetsansvarig på Tele2, kan du berätta lite om Equileaps rapport?

– Först och främst är det bra att ha med sig att utnämningen vi nu fått grundar sig på 2022 års siffror jämfört med 2021, det vill säga den förbättring vi gjort under 2022. Sedan tycker jag det är viktigt att vara tydlig med att Equileaps rankning inte enbart handlar om könsfördelning mellan kvinnor och män, den går djupare än så. Equileap analyserar och bedömer det arbete som ett företag eller organisation genomför i sin resa mot att bli jämställda. Det är en viktig skillnad.

– Vi är idag inte det mesta jämställda företaget i Sverige, men vi är i bäst i Sverige i vårt arbete för att bli bättre. I topplistan från Equileap finner vi alltså organisationer som rankas ha det bästa jämställdhetsarbetet. Vi har tagit en väldigt stark placering, något alla Tele2are kan vara stolta över och dela med sig till vänner, bekanta, kunder och partners.

Vi kom på tredje plats i Sverige förra året, vad är det som gett oss en förstaplats i år?

– De områden som Equileap själva nämner i sin presentation är könsfördelningen i ledningsgruppen och möjligheterna till flexibilitet i arbetsmiljön, något som vi vet påverkar jämställdhet på arbetsplatsen såväl som i hemmen.

– Vi har även genomfört en omfattande analys av lönegapet mellan kvinnor och män, samt gjort stora insatser kring hur vi rekryterar bland annat genom att arbeta igenom våra kravprofiler och hur vi formulerar våra annonser. Vi har även utbildat chefer och medarbetare kring fördomar och vår egen omedvetna partiskhet (“unconscious biases”).

– Vi har gjort väldigt många bra saker och är på rätt väg, men vi har också en bit kvar till dit vi vill vara. Det här handlar om ett långsiktigt åtagande från Tele2s sida, avslutar Erik. 

Cecilia Seidefors, Diversity & Inclusion-ansvarig på Tele2, är det viktigt för Tele2 att vi uppmärksammas på det här sättet?

– Det är såklart både bra och viktigt att vi uppmärksammas för vårt jämställdhetsarbete. Det stärker vår position både som arbetsgivare och leverantör. Men vi arbetar inte med de här frågorna för att vinna utmärkelser utan för att vi är övertygade om att det kommer få oss att leverera och må bättre som organisation. Det är den matchen vi ska vinna!

– Vi har en plan och arbetar enligt hur vetenskap och forskning visar att en välmående och högpresterande organisation bör se ut. Vi tar nya steg hela tiden, det går åt rätt håll och vi alla är med och bidrar.