Support för säkerhet

Vanliga frågor

Hur vet jag om jag blivit utsatt för ett bedrägeriförsök?

Om du får ett mejl, SMS eller blir uppringd och blir hänvisad till:

  • en återbetalning eller verifiering av dina användaruppgifter
  • att lämna ifrån dig kortnummer, CVC-kod eller andra kort-/ och användaruppgifter
  • att snarast möjligt logga in via en länk till en webbsida med inloggningsformulär.

Tips: Det är ofta lätt att se på länkens url/webbadress att den inte är från en officiell sida. Känner du dig osäker, kontakta alltid företaget det gäller på ett ordinarie nummer.

Jag har blivit uppringd av ett okänt telefonnummer från utlandet, bör jag tänka på något särskilt?

Ring aldrig upp ett missat samtal om du inte är säker på vart numret går. En del nummer är betalnummer som inte debiteras enligt vanlig taxa och den som ringer upp numret kan drabbas av höga kostnader som följd. Sök på internet och se om du kan ta reda på vart numret går innan väljer om du vill ringa tillbaka.

När Tele2 identifierar nummer av den här typen så har vi som en förebyggande säkerhetsåtgärd att spärra dem så att våra kunder inte kan ringa till dem.

Jag har fått ett mejl där jag ombetts lämna mina kort-eller inloggningsuppgifter?

Vi kommer aldrig mejla dig och be om kort- eller inloggningsuppgifter!

 

Om du har fått ett mejl/SMS som sägs vara från Tele2 och handlar om ”återbetalning, ”verifiering via kreditkorts-/ eller kontouppgifter” så är det en form av bedrägeri som kallas lösenordsfiske (phishing-mail). 

 

Phishing/nätfiske är en bedrägeriform som går ut på att lura till sig konto- eller kort-information genom att påstå sig företräda ett företag, en myndighet eller bank. Meddelandet innehåller ofta ett brådskande budskap om återbetalning av pengar, fel på tjänsten eller att du behöver verifiera kunduppgifter. Här kan du läsa mer: Tips för att skydda dig mot nätfiske. Inga seriösa företag eller banker ber om kortuppgifter eller användaruppgifter genom att maila, ringa eller skicka SMS till sina kunder.

Telefoni & Växel

Lär dig hur du kan skydda din telefon och växel

Bredband

Säkerhetstips så att ingen obehörig kan koppla upp sig på ditt nätverk

Mer säkerhet

Få råd kring utpressningsvirus, ransomware och nätfiske.