5G PÅ RIKTIGT HOS TELE2

Med 5G blir vårt nät ännu bättre

Snabbare

Snabbare snitthastigheter, högre topphastigheter och kortare svarstider.

Mer robust

Med 5G i Sverige säkrar vi en robust och pålitlig uppkoppling, även i framtiden.

Säkrare

Ett säkrare nät skapar trygghet och möjliggör för ännu säkrare tjänster.

Tele2 aktiverar 5G i ännu fler städer i Sverige

Tele2 är i full gång med att aktivera 5G till ännu fler städer och orter i Sverige.

Innan 2023 är slut räknar vi med att 90 procent av svenskarna kommer ha tillgång till 5G och resterade delar av landet får 5G under 2024.

Kommande platser med 5G

Fler uppkopplade enheter samtidigt med 5G

Förutom mycket högre hastighet blir det också möjligt att hantera fler uppkopplade enheter samtidigt, i allt från smarta städer till smarta fritidshus. Med fler uppkopplade enheter ökar kraven på snabbare svarstider, det vill säga hur snabbt olika enheter kommunicerar med varandra, vilket 5G tillgodoser på ett mycket bättre sätt.

Det möjliggör dessutom tekniker som AR (Augmented Reality) och VR (Virtual Reality) på ett sätt som inte tidigare har varit möjligt.

Vad innebär 5G för dig?

Vad utvecklingen från 4G till 5G rent praktiskt kommer innebära för vårt samhälle ligger fortfarande i framtiden. Men framtiden är snart här. Att ett stabilare, snabbare och säkrare mobilnät kommer öppna upp för nya tekniska framsteg och fler digitala tjänster är de flesta eniga om. Läs mer om vilka fördelar 5G möjliggör för dig, både som privatperson och som företagare.

5G för dig som privatperson5G för ditt företag

Fördelar med 5G

  • Snabbare surfande och filöverföring

  • Streaming med högre videoupplösning

  • Bättre kvalitet på videosamtal

  • Mindre buffrande

  • Bättre spelupplevelser online

  • Ett mer pålitligt nät vid hög belastning

  • Självkörande bilar, säkrare vägar och stora miljövinster 

  • Utveckling av individanpassad sjukvård, även på distans 

  • Personaliserad shopping och mer effektiv lagerhållning 

  • Uppkopplad och automatiserad logistik 

Framtidens nät

En obegränsad kommunikation är en förutsättning för framtidens samhälle. Idag är det lätt att ta uppkoppling för givet, men den är också helt avgörande för ett fungerande samarbete mellan individer, företag och samhälle.

Vi svenskar ökar vår användning av mobildata med omkring 30 % varje år*. Vi surfar oftare, streamar mer och använder oss av fler uppkopplade tjänster. 5G är en förutsättning och möjliggörare för det allt mer uppkopplade samhället och samtidigt den tekniskt mest effektiva lösningen för att möta framtidens behov av mobil uppkoppling.

Kraven på 5G-nätet är högt ställda. Den nya generationens nät erbjuder högre hastigheter och ökad kapacitet, kortare svarstid, större pålitlighet samt möjligheter att hantera fler och tätare uppkopplingar. 

När allt fler system kopplas upp och samman kan vi dessutom bli mer energieffektiva, förenkla vår vardag och vara snällare mot miljön.

Med mobilabonnemang från Tele2 och en 5G-mobil kan du redan idag surfa i 5G-hastighet i ca 50 kommuner i Sverige och stora delar av Stockholm. Under 2022 utökades 5G-täckningen till ännu fler städer, däribland Norrbotten, med målet att 90 procent av svenskarna ska ha tillgång till 5G innan slutet av 2023.

* Post- och Telestyrelsens rapport Svensk Telekommarknad 2021

Frågor och svar om 5G

Var kan jag surfa med 5G?

Idag levererar vi 5G till över 50 kommuner i Sverige. Under 2022 utökas 5G-täckningen till ännu fler platser, däribland Norrbotten, med målet att 90 procent av svenskarna ska ha tillgång till 5G innan slutet av 2023.

Har du ett av våra mobilabonnemang där 5G ingår, en 5G-mobil och befinner dig i ett område med 5G-uppkoppling kan du använda Tele2s 5G-nät.

För att veta exakt var 5G finns aktiverat idag, se vår täckningskarta. Du hittar 5G om du stänger av reglagen för 2G, 3G och 4G samt zoomar in på till exempel Stockholm. 

Vilka mobiler har stöd för 5G?

Vi har ett stort antal 5G-mobiler i vårt sortiment, både för dig som privatperson och till företaget som är redo att användas i vårt 5G-nät.

Det finns fler 5G-redo mobiler på marknaden som kan fungera med 5G och så snart de genomgått godkända tester i vårt nät kommer de publiceras på vår webbplats. Allt för att garantera en obegränsad upplevelse för dig som kund. 

Vad är det för skillnad mellan 4G och 5G?

Den största skillnaden mellan 4G och 5G är att 5G har högre hastigheter och ger snabbare svarstider (från klick till respons) än 4G och tidigare mobilstandarder. Det innebär till exempel att när du har videosamtal upplever du att personen du pratar med hör dig direkt utan fördröjning. 5G kan ge hastigheter på upp till 1 Gbit/s tack vare större bandbredd och ett mer robust radiogränssnitt. 

Trots att 5G är på ingång under de närmaste åren kommer det inte att ersätta 4G. Men i samband med 5G kommer nuvarande 4G-nät att moderniseras vilket innebär en kapacitetsökning på mellan 50-200%. 

Med andra ord kommer det fortfarande vara möjligt att använda en mobil med enbart 4G-stöd i många år framåt, men tack vare moderniseringen kommer även de mobilerna märka av en ökad kapacitet i 4G-nätet. På sikt kommer snabbheten i kombination med större flexibilitet att möjliggöra nya tjänster, och en möjlighet för oss operatörer att sälja tjänster med extra hög säkerhet.

Här hittar du mer information om 4g vs 5g.

Vad är skillnaden mellan 5G och fiber?

På samma sätt som mobilnätet får ökad kapacitet med snabbare hastigheter kommer fibern, som levererar fast bredband till våra hushåll, också utvecklas och få tekniker som ger snabbare hastigheter.

Beroende på hur och var du bor kan din täckning inomhus variera. Till exempel kan 5G ha svårare att komma igenom tjockare väggar vilket gör att fiber fortfarande är att föredra som fast uppkoppling hemma. 

Så vad är bäst – fiber eller 5G? Det finns inget givet svar på det. Båda är bra för sina syften – fiber till hushållen ger möjlighet till att leverera stora mängder data via optisk fiberkabel och 5G är bäst för trådlösa uppkopplingar utanför hemmet samt för IoT-anslutningar (Internet of Things). Fiber och 5G kommer med största sannolikhet komplettera varandra i framtiden.

Hur snabbt är 5G jämfört med 4G?

För att illustrera skillnaden mellan 5G och 4G, kan vi ta bilars inbromsningssträcka som exempel. När 5G-nätet i framtiden får full effekt, skulle en självkörande bil kunna få information om att stanna på 5 millisekunder. Med dagens 4G-teknik är motsvarande siffra 50 millisekunder. 

Och vad innebär det i praktiken? En bil som kör i 100 km/h hade med 4G fortsatt köra i 1,5 meter innan den börjat bromsa, medan en bil med 5G-uppkoppling hade börjat bromsat efter 1,5 decimeter. 10 gånger så snabb svarstid skulle ge 10 gånger kortare sträcka innan inbromsningen börjar. Det räddar liv, och det är genom de kortare svarstiderna som 5G möjliggör självkörande bilar och transporter. 

Hur kommer Tele2s 5G-nät byggas ut?

Vår ambition är att ge så många som möjligt tillgång till ett riktigt 5G-nät inom en snar framtid. Idag levererar vi 5G-hastigheter i över 50 kommuner och stora delar av Stockholm.

Är 5G säkert?

Sveriges expertmyndighet i frågan, Strålsäkerhetsmyndigheten, har bedömt att det inte finns några hälsorisker med exponering av radiovågor som kommer från mobiltelefoni och annan trådlös kommunikation.

Tele2 bygger vårt 5G-nät helt i enlighet med de säkerhetskrav som Strålsäkerhetsmyndigheten har tagit fram. 

Hur vet jag att Tele2s 5G-nät är säkert utifrån ett integritetsperspektiv?

Vi kan garantera att Tele2 konstant jobbar med att säkerställa att vi har den högsta informations- och driftsäkerheten. Det gäller alla våra tjänster och leverantörer.

När kommer 5G till min stad?

Tele2 är i full gång med att aktivera 5G till ännu fler städer och orter i Sverige.

Vi kan dessvärre inte svara exakt när 5G kommer till just din stad, men generellt kommer 90 procent av Sveriges befolkning få tillgång till 5G innan 2023 är slut. Resteande delar av landet får 5G under 2024. Vilka orter som står på tur beror bland annat på bygglov, fiber och tillgång till el.

Läs mer om 5G-utrullningen