5G PÅ RIKTIGT HOS TELE2

Med 5G blir vårt nät ännu bättre

Snabbare

Snabbare snitthastigheter, högre topphastigheter och kortare svarstider.

Mer robust

Med 5G i Sverige säkrar vi en robust och pålitlig uppkoppling, även i framtiden.

Säkrare

Ett säkrare nät skapar trygghet och möjliggör för ännu säkrare tjänster.

Upplyst karta över Sverige

Tele2 aktiverar 5G i ännu fler städer i Sverige

Tele2 är i full gång med att aktivera 5G till ännu fler städer och orter i Sverige.

Innan 2023 är slut räknar vi med att majoriteten av svenskarna kommer ha tillgång till 5G och resterade delar av landet får 5G under 2024.

Kommande platser med 5G

Frågor och svar om 5G

Vad är skillnaden mellan 5G och fiber?

På samma sätt som mobilnätet får ökad kapacitet med snabbare hastigheter kommer fibern, som levererar fast bredband till våra hushåll, också utvecklas och få tekniker som ger snabbare hastigheter.

Beroende på hur och var du bor kan din täckning inomhus variera. Till exempel kan 5G ha svårare att komma igenom tjockare väggar vilket gör att fiber fortfarande är att föredra som fast uppkoppling hemma. 

Så vad är bäst – fiber eller 5G? Det finns inget givet svar på det. Båda är bra för sina syften – fiber till hushållen ger möjlighet till att leverera stora mängder data via optisk fiberkabel och 5G är bäst för trådlösa uppkopplingar utanför hemmet samt för IoT-anslutningar (Internet of Things). Fiber och 5G kommer med största sannolikhet komplettera varandra i framtiden.

Hur vet jag att Tele2s 5G-nät är säkert utifrån ett integritetsperspektiv?

Vi kan garantera att Tele2 konstant jobbar med att säkerställa att vi har den högsta informations- och driftsäkerheten. Det gäller alla våra tjänster och leverantörer.

Vilka mobiler har stöd för 5G?

I stort sett alla nya mobiler som säljs har stöd för 5G, med undantag för vissa enklare modeller.

Alla mobiltelefoner

Vad är det för skillnad mellan 4G och 5G?

Den största skillnaden mellan 4G och 5G är att 5G har högre hastigheter och ger snabbare svarstider (från klick till respons) än 4G och tidigare mobilstandarder. Det innebär till exempel att när du har videosamtal upplever du att personen du pratar med hör dig direkt utan fördröjning. 5G kan ge hastigheter på upp till 1 Gbit/s tack vare större bandbredd och ett mer robust radiogränssnitt. 

Trots att 5G är på ingång under de närmaste åren kommer det inte att ersätta 4G. Men i samband med 5G kommer nuvarande 4G-nät att moderniseras vilket innebär en kapacitetsökning på mellan 50-200%. 

Med andra ord kommer det fortfarande vara möjligt att använda en mobil med enbart 4G-stöd i många år framåt, men tack vare moderniseringen kommer även de mobilerna märka av en ökad kapacitet i 4G-nätet. På sikt kommer snabbheten i kombination med större flexibilitet att möjliggöra nya tjänster, och en möjlighet för oss operatörer att sälja tjänster med extra hög säkerhet.

Här hittar du mer information om 4g vs 5g.

Hur snabbt är 5G jämfört med 4G?

För att illustrera skillnaden mellan 5G och 4G, kan vi ta bilars inbromsningssträcka som exempel. När 5G-nätet har full effekt, skulle en självkörande bil kunna få information om att stanna på 5 millisekunder. Med dagens 4G-teknik är motsvarande siffra 50 millisekunder. 

Och vad innebär det i praktiken? En bil som kör i 100 km/h hade med 4G fortsatt köra i 1,5 meter innan den börjat bromsa, medan en bil med 5G-uppkoppling hade börjat bromsat efter 1,5 decimeter. 10 gånger så snabb svarstid skulle ge 10 gånger kortare sträcka innan inbromsningen börjar. Det räddar liv, och det är genom de kortare svarstiderna som 5G möjliggör självkörande bilar och transporter. 

Är 5G säkert?

Sveriges expertmyndighet i frågan, Strålsäkerhetsmyndigheten, har bedömt att det inte finns några hälsorisker med exponering av radiovågor som kommer från mobiltelefoni och annan trådlös kommunikation.

Tele2 bygger vårt 5G-nät helt i enlighet med de säkerhetskrav som Strålsäkerhetsmyndigheten har tagit fram. 

Fler uppkopplade enheter samtidigt med 5G

Förutom mycket högre hastighet blir det också möjligt att hantera fler uppkopplade enheter samtidigt, i allt från smarta städer till smarta fritidshus. Med fler uppkopplade enheter ökar kraven på snabbare svarstider, det vill säga hur snabbt olika enheter kommunicerar med varandra, vilket 5G tillgodoser på ett mycket bättre sätt.

Det möjliggör dessutom tekniker som AR (Augmented Reality) och VR (Virtual Reality) på ett sätt som inte tidigare har varit möjligt.

Vad innebär 5G för dig?

Vad utvecklingen från 4G till 5G rent praktiskt kommer innebära för vårt samhälle ligger fortfarande i framtiden. Men framtiden är snart här. Att ett stabilare, snabbare och säkrare mobilnät kommer öppna upp för nya tekniska framsteg och fler digitala tjänster är de flesta eniga om. Läs mer om vilka fördelar 5G möjliggör för dig, både som privatperson och som företagare.

5G för dig som privatperson5G för ditt företag

Fördelar med 5G

  • Snabbare surfande och filöverföring

  • Streaming med högre videoupplösning

  • Bättre kvalitet på videosamtal

  • Mindre buffrande

  • Bättre spelupplevelser online

  • Ett mer pålitligt nät vid hög belastning

  • Självkörande bilar, säkrare vägar och stora miljövinster 

  • Utveckling av individanpassad sjukvård, även på distans 

  • Personaliserad shopping och mer effektiv lagerhållning 

  • Uppkopplad och automatiserad logistik 

Framtidens nät

En obegränsad kommunikation är en förutsättning för framtidens samhälle. Idag är det lätt att ta uppkoppling för givet, men den är också helt avgörande för ett fungerande samarbete mellan individer, företag och samhälle.

Kraven på 5G-nätet är högt ställda. Den nya generationens nät erbjuder högre hastigheter och ökad kapacitet, kortare svarstid, större pålitlighet samt möjligheter att hantera fler och tätare uppkopplingar. När allt fler system kopplas upp och samman kan vi dessutom bli mer energieffektiva, förenkla vår vardag och vara snällare mot miljön.

5G i Sverige

Vi svenskar ökar vår användning av mobildata med omkring 30 procent varje år*. Vi surfar oftare, streamar mer och använder oss av fler uppkopplade tjänster. 5G är en förutsättning och möjliggörare för det allt mer uppkopplade samhället och samtidigt den tekniskt mest effektiva lösningen för att möta framtidens behov av mobil uppkoppling.

Med mobilabonnemang från Tele2 och en 5G-mobil kan du surfa i 5G-hastigheter runt om i hela Sverige.

* Post- och Telestyrelsens rapport Svensk Telekommarknad 2022

5G-hastighet

Den maximala 5G-hastighet som du kan uppnå med ett abonnemang från Tele2 är upp till 1000 Mbit/. Den hastigheten gäller vid optimala förhållanden på orter där 5G finns. Beroende på var du befinner dig och vilken mobil du surfar med så kan hastigheten variera. Även antalet uppkopplade enheter mot en och samma mast kan också påverka hastigheten.

Bor du i ett område där 5G finns och har ingen möjlighet till fiber till hemmet? Då kan vårt vårt bredband via 5G vara något för dig. Du får en mycket kraftfull inomhusrouter som klarar riktigt snabba hastigheter där uppkoppling sker via 5G i första hand och 4G där 5G är mer begränsat.

Mer om Tele2s 5G-nät

Tele2s 5G-nät utgår från vår befintliga grundplattform som används för dagens 4G-nät, men samtidigt sker modernisering av hela nätet. Alla basstationer byts ut och dessutom byggs många nya, små och mer kompakta basstationer som ska se till att det finns 5G-master med täckning överallt där behoven finns.

Under 2023 fortsätter utrullningen av 5G så att fler kan surfa i vårt 5G-nät. Vi räknar med att nå 99 procent av Sveriges befolkning i slutet av 2024.

5G-artiklar

AirForestrys vd Olle Gelin och Stefan Trampus, chef för företagsmarknaden på för Tele2
08 NOV 2023

Tele2 möjliggör framtidens skogsbruk med hjälp av privat 5G tillsammans med AirForestry

Tele2 levererar tillsammans med Nokia ett mobilt privat 5G nät till AirForestry för att mobilt kunna styra deras sex meter breda och eldrivna skördedrönare som gör det möjligt att skörda och gallra skog från luften. Läs mer
Den självkörande båten M/F Estelle kör i Stockholms vatten
08 JUN 2023

Premiär för världsunik självkörande passagerarfärja i Stockholm

Den 8 juni 2023 invigdes världens första kommersiella autonoma passagerarfärja i Stockholm. Den innovativa och hållbara transportlösningen är uppkopplad med 5G från Tele2. Läs mer
Tunnelbana i Stockholm
30 MAJ 2023

Över 1,2 miljoner stockholmare har nu tillgång till Tele2s 5G-nät

Tele2 täcker nu över 1,2 miljoner invånare i Stockholms län med 5G. Tele2 och Telenors gemensamma nätbolag Net4Mobility har under 2023 intensifierat utrullningen av 5G. I Stockholms län har arbetet resulterat i att över hälften av invånarna i länet nu har 5G-täckning med hastigheter upp till 1 Gigabit per sekund via 3,6 GHz-bandet.Läs mer
Solnedgång med ett antal mobilmaster i bakgrunden
17 APR 2023

AI minskar energiförbrukningen i Tele2s 5G-nät visar nytt forskningsprojekt

Tele2 har lett det europeiska forskningsprojektet AI4Green som har undersökt hur man kan använda AI för att minska energianvändningen i mobilnätet, och samtidigt optimera kapaciteten för kundernas behov. Projektet har visat att smartare mobila nätverk kan ge en minskad energiförbrukning mellan 30-40 procent. Läs mer
31 AUG 2022

Från modem till 5G – så har vårt surfande utvecklats

Att stänga av internet för att en familjemedlem skulle ringa var vardag för bara några decennier sedan. Idag låter det absurt. Våra internetvanor har förändrats mycket de senaste 30 åren och fortsätter hela tiden att utvecklas. Läs mer
31 AUG 2022

Tre situationer där 5G förenklar vår vardag

Snabbare surfhastigheter och nya uppdaterade master. Vad betyder det nya 5G-nätet för dig och hur kommer det underlätta din vardag? Här listar vi tre situationer! Läs mer