Utomlands

Tips och råd

Här hittar du det mesta som rör din utlandsresa och att ringa från Sverige till utlandet.

Vad är roaming?

Att använda ett mobilnät som inte tillhör din operatör kallas för roaming. Det innebär att din mobiltelefon kopplas om från en teleoperatörs nät till en annan när du är utanför Sverige.

Läs mer om du ska resa till ett land inom EU/EES här.

Priser till och i utlandet hittar du här.

Glöm inte att slå på dataroaming i din mobiltelefon om du vill surfa med den utomlands.

Vanliga frågor och svar

Vad kostar det att ringa, skicka sms och mms när jag befinner mig i ett annat land?

Du kan se vad kostar genom att söka på landet här.

Vad kostar det att surfa när jag är utomlands?

Om du reser till ett land inom EU/EES så ingår data i ditt abonnemang. Läs mer om EU/EES här.

Alla priser i utlandet kan du söka på här.

Följ ditt abonnemang och hur mycket surf som du kan använda utomlands alternativt har kvar i Tele2 Work.

Vad kostar det att ringa, skicka sms och mms från Sverige till ett annat land inom EU/EES?

Samtal, sms och mms från Sverige till en telefon i annat land inom EU/EES kostar som ett internationellt samtal enligt gällande prislista.

Däremot kan du ringa till ett annat svenskt nummer (+46) som befinner sig inom EU/EES för samma pris som vad ett lokalsamtal i Sverige kostar idag. Den person som befinner sig i ett annat EU/EES-land använder roaming för att ta emot ditt samtal och betalar därför inget extra.

Vad ska jag tänka på när jag reser till ett annat EU/EES-land?

När du reser till ett annat land inom EU/EES behöver du inte göra någonting utan du kan fortsätta använda din mobiltelefon som om du vore kvar i Sverige.

Reser du ofta utomlands kan vi rekommendera dig att ha koll på din surf och hur mycket som du har kvar att använda nästa gång du reser. För att se aktuell datamängd skicka ett sms med texten "DATA" till 72661. Du som har ett mindre företag kan även se denna information i Tele2 Work.

Jag kan inte längre surfa utomlands?

Det finns ett skydd i alla våra mobilabonnemang mot extra höga kostnader för datatrafik i utlandet på 550 kr. När du har surfat för 550 kr så stängs din datatrafik tillfälligt av.

Läs mer om Kostnadskontroll och hur du höjer gränsen eller stänger av den här

Vad kostar det att ringa till en svensk mobil (+46) som är utomlands?

Om du har ett Fast pris-abonnemang kostar det dig inget extra, varken för dig som ringer eller för den som tar emot ditt samtal. Du betalar för ett lokalt samtal inom Sverige och den person som befinner sig i ett annat EU/EES-land använder roaming för att ta emot ditt samtal.

Om du har ett abonnemang med rörligt pris kostar ditt samtal som ett vanligt lokalsamtal inom Sverige.

Kan jag använda ett extra datakortet utomlands?

I alla våra abonnemang kan du använda data upp till 50 GB, beroende på vilket hur mycket datatrafik du har valt, inom EU och EES-länderna.
För att skydda dig från höga kostnader är det mobila bredbandet automatiskt spärrat för användning utanför EU/EES. Spärren kan tas bort genom att kontakta Kundservice.

Hur ringer jag min telefonsvarare från utlandet?

I dagsläget är det inte möjligt att ringa till telefonsvararen från utlandet. Om ni har Tele2 Växel rekommenderar vi att istället använda appen, logga in på tele2vaxel.se eller att aktivera utskick av röstmeddelanden till din e-postadress.

3 sätt att
spara data utomlands

Ladda ner kartor och appar för ditt resmål i förväg.

Här är några tips;
Google Maps har offlinekartor som kan cachas (lagras) i telefonens minne.
För Android
För iOS  (iPhone)

OpenMaps  En renodlad kartapp. Har koppling till Twitter som gör att du ser vad folk twittrar om i området du besöker. För iOS  (iPhone)

Trip Advisor’s Offline City Guides innehåller både kartor och resmålstips (b.la sevärdheter, restauranger, barer och kultur). Finns för över 80 stora städer till både iPhone och Android samt till tablets i respektive app-store och på Trip Advisors hemsida.

Fler apptips? På sidan http://appcrawlr.com kan du få hjälp att hitta rätt bland alla appar.

Appcrawlr är en sökmotor för att upptäcka mobila applikationer och få relevanta sökresultat. AppCrawlr kan rekommendera appar baserat på ett ämne, en funktion eller intresse. Till exempel kan du göra en sökning efter "en dålig dag" eller "pusselspel". Du kan också hitta appar baserade på funktioner eller egenskaper som "utmanande" och "bra hand öga koordination". Logiken i systemet innefattar bland annat en djupanalys av de textrecensioner som lämnats i app-stores.

Koppla upp dig på Wi-Fi

Koppla upp dig på ett trådlöst WiFi-nätverk när du är utomlands. Wi-Fi har ingenting med mobilnätet att göra så du kan surfa via WiFi utan att det kommer med på mobilräkningen.

WiFi drar dock lite mer batteri på telefonen. Vill du vara helt säker på att det bara är WiFi du använder så kan du slå på telefonen i Flygplansläge samtidigt.

Tänk på att inte logga in på känsliga sidor som har vanlig http://-adress om nätverket inte är låst.

https:// ska vara säkert att surfa på oavsett hur du kopplat upp dig.

App-tips: Med Wi-Fi Finder kan du enkelt hitta nätverk att koppla upp dig på. Wi-Fi Finder letar upp offentliga Wi-Fi hotspots till dig och fungerar även att använda offline/ i flygplansläge.

För Android: Wi-Fi Finder i Playbutiken
För iPhone / iOS: Wi-Fi Finder i Appstore

Begränsa bakgrundsdata och minska din dataförbrukning

Med många mobiler är det inte bara e-post som genererar automatiska datauppkopplingar utan en mängd olika funktioner. Vilka funktioner det är beror på vilken mobil du har och vad som finns installerat på den. Mer information om just din telefonmodell och hur den fungerar kan du hämta från tillverkaren och i mobilens manual.

Om du har din kalender och mejl inställd på ”push” är det bra om du ser till att din telefon inte söker upp datauppkoppling i utlandet. Du väljer att minska mobildataanvändningen genom att ”begränsa bakgrundsdata”. Genom att inaktivera detta så sparar du även batteritid. Dina appar använder då bara data när du använder respektive app.

Så här gör du för att begränsa bakgrundsdata:

Android – Gå in på "Inställningar", välj "Dataanvändning".
Där kan du klicka på dina olika installerade appar och sedan välja "Begränsa bakgrundsdata".

iPhone – Läs mer på Apples hemsida: Läs mer om hur du ställer in och använder mobildata på iPhone