Kontrollera din bredbandshastighet

Hos Tele2 ska du alltid få den hastighetsintervall du betalar för. Här har vi samlat information om hur du tar reda på vilken hastighetsintervall ditt fasta bredband har.

Mät din hastighet på Bredbandskollen.se

För att veta hur snabbt ditt bredband är idag rekommenderar vi dig att mäta din hastighet på bredbandskollen.se. Som kund hos Tele2 kan du förvänta dig att din hastighet ska ligga någonstans inom ditt intervall – vid trådbunden uppkoppling.

Om resultatet efter genomförd mätning på bredbandskollen.se är lägre än hastighetsintervallen på ditt bredbandsabonnemang så behöver det utredas. På Mitt Tele2 ser du hastighetsintervallet som gäller för ditt bredband, se guiden ovan.

För att starta en felsökning, hör av dig till vår kundservice på telefon 90 222.

Bra att veta!

  • Hastighetsintervallerna i våra fasta bredbandsabonnemang gäller endast när din enhet är ansluten med nätverkskabel till vår router.

Hur ser jag vilket hastighetsintervall mitt bredband har?

På Mitt Tele2 ser du hastighetsintervallet som gäller för ditt bredband.

Gör så här:

  1. Logga in på Mitt Tele2
  2. Välj Mitt abonnemang
  3. Välj Bredband
  4. I informationsrutan för ditt bredbandsabonnemang kan du se intervallerna för nedladdningshastigheten. Märkningen visar på lägsta och högsta hastighet för respektive bredband när du har trådbunden anslutning mellan router och dator. Exempelvis kan nedladdningshastigheten hos abonnemanget Bredband 300 variera och detta uttrycker vi med ett så kallat hastighetsintervall: 150-300 Mbit/s. Sådana hastighetsintervall finns för alla våra abonnemang.

Surfa trådlöst via wifi

För att kunna utnyttja det trådlösa nätverkets fulla kapacitet är det viktigt var du placerar din router. För att få snabbt internet hemma har vi tagit fram tips som hjälper dig att maximera din bredbandshastighet.

Bra att veta!

  • Våra hastighetsintervaller gäller inte när du surfar via wifi utan de gäller enbart vid inkoppling med nätverkskabel mellan din enhet och router.

Frågor och svar

Tänk på att placera din router så centralt som möjligt i bostaden. För att få bästa effekt på ditt wifi-nätverk bör du dessutom placera routern högt och fritt från hinder. Tjocka väggar, armerad betong och så vidare har en negativ effekt på det trådlösa nätverket. Observera att routern inte ska stå i direkt solljus (exempelvis fönster) eller på golvet.

Titta på vår film Tele2 Routerskola där du får tips hur du kan maximera din trådlösa uppkoppling.

Fler tips om Bredband

Räckvidden är vid bra förhållanden ca 20-30 meter inomhus. Hinder som väggar och liknande samt störningsskällor som arbetar på liknande frekvenser (främst andra nätverk, mikrovågsugnar, trådlösa telefoner och baby-monitorer) kan försämra räckvidden samt begränsa hastigheten.

Titta på vår film Tele2 Routerskola där du får tips hur du kan maximera din trådlösa uppkoppling.

Har du någon av våra senaste routrar får du den allra senaste tekniken, bland annat trådlös uppkoppling över både 2,4 GHz och 5 GHz som ger extra höga hastigheter och bättre täckning.

För att komma upp i rätt hastighet krävs även att den enhet du använder uppfyller vissa krav.

Kontrollera och ta vara på hastigheten

Några orsaker till att din wifi uppkoppling är långsam kan vara hinder som väggar och murstock mellan din enhet och routern. Störningsskällor som arbetar på liknande frekvenser kan också påverka nätverkets hastighet.

Titta på vår film Tele2 Routerskola där du får tips hur du kan maximera din wifi-uppkoppling.

Tips mot långsam uppkoppling

Ja, självklart går det bra! Själva bytet kostar dig inget extra.

Loggar in på Mitt Tele2 och genomför bytet själv, eller kontakta kundservice så hjälper vi dig. Vid en uppgradering av bredbandshastigheten kan bytet göras från nästkommande dag.

Mitt Tele2

Har du en annan fråga?