28 NOV 2023

Bluff-sms och mejl kommer som ett brev på posten

Nu i december har julhandeln dragit igång på riktigt. Med ökad e-handel ökar även ovälkomna bluff-sms och -mejl om leveranser från fraktbolag.

Varje år denna tid syns en ökning av bluff-sms och -mejl om leverans där bedragaren bland annat vill åt våra kortuppgifter. Tyvärr klickas det på dessa länkar i ivern att få det beställda paketet eller att man är nyfiken på vad det kan vara för leverans trots att man vet om att man inte har beställt något.

Bedragarnas drar nytta av att vi fram till jul beställer mycket på nätet och hoppas på att vi inte har full koll på alla leveranser. Får du ett sms där avsändaren önskar betalning för något eller att man ska ladda ner något, kontakta företaget direkt och kolla om det stämmer, säger Paul Pintér, Rådgivare mot digitala brott vid SSF Stöldskyddsföreningen.

Bedragarna blir bättre och bättre på att lura människor. När du klickar på en länk i ett leveransbluff-sms (eller mejl) så hamnar du ofta på en hemsida som ser ut som en legitim hemsida, där de antingen vill ha betalt för frakt- eller tullavgift alternativt att mottagaren ska ladda ner ett program för att kunna följa försändelsen. Genom programmet samlas känsliga och privata uppgifter in för att senare användas på olika bedrägliga sätt.

Tips som skyddar dig mot bluff-sms och mejl

Här följer några tips från säkerhetskollen.se som kan skydda mot bluff-sms och mejl om leveranser:

  • Har du inte beställt någon leverans, radera sms:et eller mejlet direkt.

  • Klicka aldrig på länkar om du inte är helt säker på avsändaren av sms:et eller mejlet.

  • Kontakta försäljningsstället eller fraktbolaget direkt om du har frågor om din leverans.

  • Ha alltid ditt kort låst för internet och utlandsbetalning.

  • Inser du att du gjort en felaktig kortbetalning, ta kontakt med din bank.

  • Gör en polisanmälan om du blivit utsatt för ett brott.

Så här kan ett bluff-sms se ut:

Rapportera bluff-sms och sms-bedrägerier till Tele2

  • Vidarebefordra sms:et till kortnummer 7726, eller

  • Kopiera texten i sms:et och skicka i ett nytt sms till 7726

När du rapporterar bluff-sms till oss samlas informationen i en databas. Utifrån den insamlade informationen kan vi automatisera blockeringar och spärra framtida försök i mesta mån.

Mer om bluff-sms (också kallat smishing)