03 OKT 2022

Tele2s 5G är i världsklass

I september 2022 stod det klart att Tele2 vinner pris som världens bästa telekomoperatör för 5G-videoupplevelser.

Det är organisationen Opensignal som i rapporten 5G Global Mobile Network Experience Award 2022 rankar användarupplevelsen av världens främsta nätverksoperatörer. I rapporten uppmärksammas Tele2 som global ledare för både nedladdnings- och uppladdningshastighet inom 5G. Vi vann även pris för bästa 5G-videokvalitet vid streaming.

Läs hela rapporten här

Om testet

För att få en förståelse för 5G och hur det ser ut bland operatörer i resten av världen har Opensignal publicerat en rapport som handlar om 5G-upplevelser. Utöver länder i Europa har Opensignal bland annat testat operatörer i Hongkong, Japan, Australien, Sydafrika och Qatar. Samtliga globala vinnare för de olika kategorierna blev USA, Sydkorea, Sverige och Slovenien. Ett flertal länder fick även utmärkelser som exempelvis globala ledare.

Följande områden ingick i testerna:

  • 5G-täckning

  • 5G-räckvidd

  • 5G-nedladdningshastighet (global ledare)

  • 5G-uppladdningshastighet (global ledare)

  • 5G-spelupplevelse

  • 5G-videokvalitet (global vinnare)

Bästa 5G-videokvalitet

Tele2 vann priset för bästa 5G-videokvalitet med 84,1 poäng av högst 100 poäng. Testet utfördes genom att mäta streaming från några av världens ledande streamingtjänster till mobiltelefon som är uppkopplad mot 5G-nätet. Några tekniska parametrar som testades var bildkvalitet och videoladdning i olika upplösningar, exempelvis Full HD samt 4K/Ultra HD.

Global ledare nedladdning och uppladdning

Utöver bästa videokvalitet uppmärksammas Tele2 även som global ledare för nedladdnings- och uppladdningshastigheter inom 5G. Enligt testet för nedladdningshastighet ligger Tele2 på närmare 400 Mbit/s. Det globala snittet för samtliga högst rankade 5G-operatörer ligger på ca 180 Mbit/s.

Samtliga tester baseras på data mellan 1 januari - 29 juni 2022.

Om 5G hos Tele2

Utrullning av 5G i Sverige

5G lanserades för första gången globalt i april 2019. Många länder står antingen fortfarande i startgropen att lansera 5G medan andra, liksom Tele2, har kommit en bit på vägen. 2020 blev vi först i Sverige med att lansera ett publikt 5G-nät och sedan dess har 5G-utbyggnaden fortsatt.

Mobilabonnemang med 5G

Alla våra nya mobilabonnemang har 5G och tillsammans med en 5G-mobil kan du redan idag surfa i 5G-hastigheter upp till 1000 Mbit/s i ungefär 50 kommuner i Sverige samt i stora delar av Stockholm.

Vad är egentligen 5G?

Förutom mycket högre hastighet bidrar 5G till att det blir möjligt att hantera fler uppkopplade enheter samtidigt, i allt från smarta städer till smarta fritidshus. Med fler uppkopplade enheter ökar kraven på snabbare svarstider, det vill säga hur snabbt olika enheter kommunicerar med varandra, vilket 5G tillgodoser på ett mycket bättre sätt.

Några av fördelarna med 5G för dig som privatperson är att buffringen, dvs svarstiden, näst intill försvinner. Har du en 5G-mobil med högre uppdateringsfrekvens och samtidigt är uppkopplad mot 5G-nätet får du en helt annan upplevelse när du spelar onlinespel.

Läs mer om 5G hos Tele2