26 JAN 2023

Cloud gaming

Med cloud gaming spelar du ditt favoritspel direkt mot molnet. Du behöver ingen spelkonsol utan det räcker med ett snabbt wifi och en hårdvara att spela på, ny som gammal.

Det här är cloud gaming (molnspel)

Slipp köpa ny dator och slipp installera spel på dina enheter. Med molnspel eller cloud gaming behöver du inte heller ha senaste mobilen, datorn eller tv:n. Eller tänka på grafikkort, processor och RAM-minne. Istället streamar du konsolspel direkt från internet. Det enda du behöver är ett snabbt bredband.

Det kan jämföras med att se på en dvd-film och att streama samma film. För att se dvd-filmen behöver du bara en dvd-spelare och en tv. Men för att streama en film behövs istället bara bredband samt en enhet som kan anslutas till internet.

Korta svarstider ger bättre spelupplevelser

För att cloud gaming ska fungera sömlöst behöver du snabb internetuppkoppling, både för nedladdning och uppladdning, stabilitet och korta svarstider. Självklart varierar behoven baserat på vilket spel du spelar. Om det är möjligt på din adress rekommenderar vi att du väljer samma hastighet för både ned- och uppladdning för den bästa upplevelsen.

Hur snabbt internet behövs för cloud gaming?

Även om du har ett bredband som enligt specifikationerna skulle fungera bra för att streama spel med finns det andra faktorer som kan påverka:

  • Hur många enheter är uppkopplad mot bredbandet samtidigt?

  • Vilken upplösningen spelet har support för (4K, HD med mera) samt om din enhet har stöd för den upplösningen.

Förenklat kan man säga att desto fler enheter och bättre kvalitet du vill ha, desto större internethastighet för spel behöver ditt bredband ha. En riktlinje skulle vara att börja med vår vanligaste hastighet på 250-300 Mbit/s. Skulle det inte vara tillräckligt kan du alltid uppgradera.

Bredband från Tele2

Vi har bredband som passar alla behov - från 100 Mbit/s till vår snabbaste hastighet på 1000 Mbit/s eller högre. Testa själv genom vår bredbandsguide eller se vilka hastigheter som finns på just din adress.

Kan du inte få fast bredband från Tele2 kan du välja vårt bredband via mobilnätet för gaming som även har stöd för 5G-hastigheter upp till 1000 Mbit/s.

Lär dig mer om bredband

Här har vi samlat alla tips om bredband som exempelvis vad skillnaden är mellan olika bredbandstyper, vad uppströms och nedströms betyder eller hur du snabbar på ett långsamt bredband.