23 APR 2024

Internetpionjärerna

Årets julklapp 1996: Internetuppkoppling. Bloggfenomenet i början 2000-talet. iPhone kommer till Sverige. Det och mycket mer pratar vi om i vår nya podd: Internetpionjärerna!

För cirka 30 år sedan gjorde internet sin entré hos allmänheten i Sverige. Och Tele2 har varit med ända från starten – från 90-talet med boken "Nyckeln till Internet" och internetabonnemang, som dessutom blev årets julklapp 1996, till utrullningen av 5G under 2021.

Vår podd Internetpionjärerna består av fyra avsnitt och handlar om hur internet som en central roll i våra liv, historiska nedslag och hur internet har påverkat samhället.

Bland de som gästar podden hör vi, förutom Tele2s egna Helena Lingham, även Ebba Kleberg von Sydow, David Sundin och Sebastian Siemiatkowski. Programledare är Lina Thomsgård.

Du behöver godkänna  om du vill visa den här typen av innehåll från Tele2

Avsnittsguide

Avsnitt 1: Årets julklapp... internet!

År 1996 har bara två procent av Sveriges befolkning tillgång till internet i sina hem. Internetuppkoppling är mest något för hackers och dataintresserade. Men det ska komma att ändras när internetabonnemanget utses till årets julklapp samma år. I det första avsnittet hör vi historien om hur Sverige kopplades upp. Vi får svar på hur det var att surfa på det tidiga internet, vilka som var de mest hajpade internetentreprenörerna i den nya it-branschen och vad Hem-pc-reformen var och innebar för de svenska hushållen.

Avsnitt 2: Miljonregn över komiker och bloggens födelse

När vallokalerna stänger den 18 september 1994, är det inte bara början på en ny politisk era. I en övervakningscentral i Kista sker något som ska förändra journalistiken för alltid. Med modemljud i bakgrunden arbetar det Tele2-ägda Swipnet febrilt med att skicka ut Sveriges valresultat till landets nyhetsredaktioner för första gången ut över internet. I det andra avsnittet utforskar vi hur internet började ge röst åt nya publicister, bloggare och humorister och förändrade det digitala landskapet i grunden.

Avsnitt 3: Från WAP till app

På MacWorld i San Francisco tar Steve Jobs år 2007 världen med storm genom att presentera en enhet som han lovar ska revolutionera hur man interagerar med teknik. I det tredje avsnitt backar vi bandet till lanseringen av iPhone och den smarta telefonen som inte bara blev Apples mest framgångsrika produkt utan även banade väg för hur vi använder internet idag. Från ett snabbare och bättre internet genom 3G-nätets utrullning till Mark Zuckerbergs vision om Facebook som en plattform för digitala identiteter, utforskar vi hur vår vardag förändrades radikalt tack vare internet.

Avsnitt 4: Headshot och börsklipp

I november 1999 fylls köpcentrumet Kupolen i Borlänge till ett hav av skärmar och labyrinter av sladdar. Vad som så småningom ska bli världens största LAN-party är just nu bara i sin linda. I det fjärde avsnittet får vi höra om de tidiga dagarna av DreamHack, vilken betydelse internethastighet har spelat i gamingvärlden och hur snabbheten på nätet har påverkat allt från e-sport till aktiehandel.

Så här lyssnar du på Internetpionjärerna

Alla fyra avsnitt finns tillgängliga där poddar finns, exempelvis Spotify.