Nyheter & kampanjer
Oops! Något gick snett.

Uppdatera sidan och försök igen. Funkar det inte kan du testa lite senare.

Hälsningar
Tele2

Ta del av våra Black Friday-erbjudanden innan alla andra.

Under förra årets Black Friday blev våra erbjudanden en stor succé, vissa av dem sålde slut på nolltid. Se till att inte missa årets erbjudanden! Skriv upp dig på listan redan nu, så får du tillgång till våra erbjudanden innan alla andra. Du får ett SMS när förköpet drar igång, sedan är det fritt fram att handla.

Genom att lämna mitt telefonnummer är jag medveten om att Tele2 kommer att behandla denna uppgift för att kunna kommunicera med mig angående Black Friday-erbjudanden fram till Black Friday 2020. Till telefonnummer kommer därefter att raderas. Om du vill veta mer om Tele2s behandling av personuppgifter och dina rättigheter se vår integritetspolicy. 

Ange ett giltigt mobilnummer.
Fixat!

Nu står du på listan för att få ett sms när våra erbjudanden släpps.

Hälsningar
Tele2

  • Alltid hos Tele2

    Med våra abonnemang slipper du bindningstider och är alltid uppkopplad i vårt snabba 4G-nät. Du kan dessutom titta på serier när du vill – som kund hos Tele2 får du prova på Viaplay i 2 månader. 

    Alltid hos Tele2
  • Nyheter & kampanjer

    Vill du köpa en ny mobil som till exempel Apple iPhone, Samsung Galaxy eller Sony Xperia? Kika in bland våra nyheter och kampanjer och se vad vi har för erbjudanden just nu! 

    Nyheter & kampanjer

Vad är Black Friday?

Black Friday är en av USA:s största shoppingdagar, som i årtionden har varit starten på julhandeln. Måndagen efter kallas Cyber Monday och markerar startskottet för julhandeln på nätet.

Black Friday kommer ursprungligen från USA och infaller alltid den fjärde fredagen i november, dagen efter Thanksgiving. Datumet varierar alltså från år till år, men infaller mellan 23:e och 29:e november.

I USA är Black Friday den absolut största shoppingdagen med en omsättning på omkring 50–60 miljarder på en enda dag. Under dagen har butikerna extra långa öppettider och vissa butiker öppnar redan vid midnatt. Dagen utmärks av kraftigt nedsatta priser och långa köer.

Varför heter det Black Friday?

Begreppet Black Friday uppstod med största sannolikhet under början av sextiotalet i Philadelphia då man använde det för att beskriva den enorma trafikökningen dagen efter Thanksgiving. Under sjuttiotalet började namnet ta fäste i andra delar av USA och innebörden har förändrats över tid.

En populär förklaring till namnets bakgrund är också att man under denna dag vänder butikernas röda siffror till svarta och därmed går från förlust till vinst. Idag är begreppet välkänt över hela världen som en shoppingdag med rea och bra erbjudanden.

När kom Black Friday till Sverige?

Trots att Black Friday har funnits i USA i flera årtionden var det först under 2010 som det började sprida sig utanför USA:s gränser.

År 2013 kom Black Friday till Sverige när flera e-handlare och butikskedjor uppmärksammade dagen med specialerbjudanden. Det resulterade i en ökning av näthandeln med 100 procent jämfört med en vanlig fredag. Det som såldes var framförallt böcker, datorspel och filmer.

Trots en sen start har vi svenskar snabbt anammat traditionen och Black Friday är nu ett populärt fenomen med riktigt bra rabatter och erbjudanden. Fler och fler butiker hoppar på trenden för varje år och under Black Friday 2014 visade betalningsleverantören DIBSs siffror en ökning med ytterligare 50 procent från samma dag året innan. Under 2015 gick flera webbplatser ned på grund av den höga belastningen av trafik och köerna ringlade sig långa utanför fysiska butiker. Under november 2016 ökade inköp av sällanköpsvaror med 6,9 procent mot samma månad 2015 enligt SCB, och förväntningarna är höga inför 2019.

Cyber Monday

Måndagen efter Black Friday inträffar den mindre kända handelshögtiden Cyber Monday, som allmänt ses som starten på julhandeln på nätet. Traditionen har funnits sedan 2002-2003, men fick sitt namn så sent som 2005. Under 2010 började den användas av svenska näthandlare och 2013 hade trenden fått fäste på allvar. I Storbritannien går dagen också under namnet Manic Monday.