Användande

Ring och surfa i EU/EES

Det har blivit enklare och billigare för dig att att använda mobilen inom EU och EES. Här kan du läsa mer om hur det fungerar.

Här hittar du mer information om:

Tips! Glöm inte att sätta på roaming för mobildata i din mobiltelefon när du är i ett annat EU/EES-land.

Ny EU-förordning

När du använder mobilen med en annan operatör än din egen kallas det för roaming. Från den 15 juni 2017 började en ny EU-reglering gälla som gör roaming inom EU och EES enklare och billigare för dig som användare. 

De nya reglerna gäller alla Tele2-abonnemang, både befintliga och nya, från och med 1 juni 2017. Se även våra allmänna villkorSamtal och SMS med särskild taxa, som t.ex. nummerupplysning och andra betaltjänster, påverkas inte av EU-regleringen. 

Extra avgift när du mobilsurfar mer i EU-/EES-länder än hemma i Sverige

Den nya EU-regleringen om dataroaming inom EU/EES gäller under förutsättning att ditt surfande i mobila nät i andra EU-/EES-länder inte överstiger ditt surfande i mobila nät hemma i Sverige.

Om du, under en sammanhållande period på mer än 16 veckor, surfar mer i mobila nät i andra EU-/EES-länder än vad du gör i mobila nät hemma i Sverige kommer vi att skicka ett SMS till dig med information om en tillkommande avgift som är fastställd av EU.

Om du, även efter att du har fått SMS:et, fortsätter att mobilsurfa på samma sätt i andra EU-/EES-länder kommer vi att börja ta ut den extra avgiften (för närvarande 70 kr per GB). Du får då ett nytt SMS med information om att vi börjar ta ut avgiften.

Vi fortsätter sedan fakturera avgiften till dess att ditt mobilsurfande i Sverige överstiger eller matchar din nivå av mobilsurfande i övriga EU/EES.

Tips på hur du kan minska på ditt roamande och undvika den extra avgiften

 • Om det är möjligt, koppla upp dig mot tillgängliga trådlösa nätverk på de platser du besöker. På så sätt minskar/undviker du konstant dataroaming
 • Stäng av dataroamingen när du inte behöver surfa med telefonen. Det gör du genom att gå in under "Inställningar" i din telefon.
 • Skaffa ett kontantkort (med surf) i det land du befinner dig. På så sätt undviker du dataroaming och surfar istället i det "inhemska" mobilnät.

Använd mobilen som hemma

Den viktigaste skillnaden med de våra mobilabonnemang är att du i stort sett kan fortsätta att använda din mobil som hemma när du reser i andra EU- och EES-länder. 

Följande länder ingår i EU/EES

Belgien, Bulgarien, Cypern (exkl. norra Cypern), Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Franska Guyana, Franska Västindien, Gibraltar, Grekland, Guadeloupe, Island, Irland, Italien, Kanarieöarna, Kroatien, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Martinique, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Reunion Island, Rumänien, Saint Martin, Slovakien, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Tjeckien, Tyskland, Ungern, Åland och Österrike.

Följande länder ligger i Europa men ingår inte i EU eller EES

Albanien, Andorra, Armenien, Azerbajdzjan, Bosnien, Färöarna, Guernsey, Isle of Man, Jersey, Kosovo, Makedonien, Moldavien, Monaco, Montenegro, San Marino, Serbien, Schweiz, Ukraina, Vitryssland, Turkiet och Ryssland.

När du är i ett annat EU/EES-land kan du ringa och skicka SMS/MMS inom landet och till andra EU/EES-länder (inklusive Sverige) med alla våra mobilabonnemang, utan att det kostar något extra. 

Du kan alltid ringa till ett annat svenskt nummer (+46) som befinner sig inom EU/EES utan extra kostnad. Då betalar du bara för ett lokalsamtal inom Sverige och den person som befinner sig i ett annat EU/EES-land använder roaming för att ta emot ditt samtal. 

Surfa i EU och EES

Dessutom kan du surfa med hela eller en del av din datamängd utan extra kostnad i ett annat EU- eller EES-land. Exakt hur mycket du kan använda beror på hur mycket data du har kvar att surfa med och hur mycket som ingår i ditt abonnemang. Så här mycket kan du surfa med våra nya mobilabonnemang:

  • 1 GB i Sverige – 1 GB surf i EU/EES
  • 5 GB i Sverige – 5 GB surf i EU/EES
  • 15 GB i Sverige – 15 GB surf i EU/EES
  • 30 GB i Sverige – 30 GB surf i EU/EES
  • Unlimited i Sverige – 30 GB surf i EU/EES

Datamängderna i andra EU- och EES-länder baseras på hur mycket abonnemanget kostar, vilket betyder att våra största och mest prisvärda datapaket inte kan användas fullt ut i andra länder. Du kan som vanligt se hur mycket du har kvar av ditt datapaket i Mitt Tele2.

Om datapaketet tar slut får du ett SMS med information om hur du gör för att surfa vidare. Eventuell extra data som du köper till kan användas både i Sverige och i andra EU/EES-länder.

Ringa från Sverige till ett annat land (EU/EES eller resten av världen)

Att ringa, skicka SMS/MMS från Sverige till ett annat land i EU/EES kallas för ett internationellt samtal. Dessa typer av samtal ingår inte i EU-regleringen utan hanteras på samma sätt som det gör idag.

Däremot kan du ringa till ett annat svenskt nummer (+46) som befinner sig inom EU/EES utan extra kostnader. Du betalar bara för ett lokalsamtal inom Sverige och den person som befinner sig i ett annat EU/EES-land använder roaming för att ta emot ditt samtal.

Ringa från ett annat EU/EES-land till Sverige

Om du befinner dig i ett EU/EES-land utanför Sverige och ringer, skickar SMS/MMS till Sverige eller ett annat land inom EU/EES så räknas det som ett roamingsamtal. Samma kostnader och villkor gäller som om du ringer, skickar SMS och MMS lokalt i Sverige.

 

Internationella samtal

Att ringa, skicka SMS/MMS från Sverige till ett annat land i EU/EES kallas för ett internationellt samtal. Dessa typer av samtal ingår inte i EU-regleringen utan hanteras på samma sätt som det gör idag, enligt följande prislista

Däremot kan du ringa till ett annat svenskt nummer (+46) som befinner sig inom EU/EES utan extra kostnader. Du betalar bara för ett lokalsamtal inom Sverige och den person som befinner sig i ett annat EU/EES-land använder roaming för att ta emot ditt samtal.