Användande

Ring och surfa i EU/EES

Under 2017 blir det enklare och billigare att att använda mobilen inom EU och EES. Här kan du läsa mer om hur det fungerar.

Här hittar du mer information om:

Ny EU-förordning

När du använder mobilen med en annan operatör än din egen kallas det för roaming. Från den 15 juni 2017 börjar en ny EU-förordning gälla som gör roaming inom EU och EES enklare och billigare för dig som användare. 

De nya reglerna gäller alla Tele2-abonnemang, både befintliga och nya,  från och med 1 juni 2017. Se även våra allmänna villkor

Använd mobilen som hemma

Den viktigaste skillnaden med de våra mobilabonnemang är att du i stort sett kan fortsätta att använda din mobil som hemma när du reser i andra EU- och EES-länder. De länder som ingår är:

Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Franska Guyana, Franska Västindien, Gibraltar, Grekland, Guadeloupe, Island, Irland, Italien, Kroatien, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Martinique, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Réunion, Rumänien, Saint Martin, Slovakien, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Tjeckien, Tyskland, Ungern och Österrike.

När du är i ett annat EU/EES-land kan du ringa och skicka SMS/MMS inom landet och till andra EU/EES-länder (inklusive Sverige) med alla våra mobilabonnemang, utan att det kostar något extra. 

Du kan alltid ringa till ett annat svenskt nummer (+46) som befinner sig inom EU/EES utan extra kostnad. Då betalar du bara för ett lokalsamtal inom Sverige och den person som befinner sig i ett annat EU/EES-land använder roaming för att ta emot ditt samtal. 

Surfa i EU och EES

Dessutom kan du surfa med hela eller en del av din datamängd utan extra kostnad i ett annat EU- eller EES-land. Exakt hur mycket du kan använda beror på hur mycket data du har kvar att surfa med och hur mycket som ingår i ditt abonnemang. Så här mycket kan du surfa med våra nya mobilabonnemang:

    • 1 GB i Sverige – 1 GB surf i EU/EES
    • 5 GB i Sverige – 5 GB surf i EU/EES
    • 15 GB i Sverige – 15 GB surf i EU/EES
    • 30 GB i Sverige – 30 GB surf i EU/EES
    • Unlimited i Sverige – 30 GB surf i EU/EES

Datamängderna i andra EU- och EES-länder baseras på hur mycket abonnemanget kostar, vilket betyder att våra största och mest prisvärda datapaket inte kan användas fullt ut i andra länder. Du kan som vanligt se hur mycket du har kvar av ditt datapaket i Mitt Tele2.

Om datapaketet tar slut får du ett SMS med information om hur du gör för att surfa vidare. Eventuell extra data som du köper till kan användas både i Sverige och i andra EU/EES-länder. 

Vad som inte förändras

De nya reglerna påverkar inte hur ditt mobilabonnemang fungerar hemma i Sverige. För samtal och meddelanden från Sverige till utländska telefonnummer i andra länder, inklusive andra EU/EES-länder, gäller även i fortsättningen vår ordinarie prislista Samtal och SMS med särskild taxa, som t.ex. nummerupplysning och andra betaltjänster, påverkas förstås inte heller.