• Hem
 • Täckning & nät

TÄCKNING & NÄT

För det mobila och fasta nätet

Sveriges bästa mobilnät enligt Umlaut Mobile Benchmark 2019

Tele2 - Bäst i test

Tele2 har det bästa mobilnätet i Sverige enligt det internationellt ledande mobilnätstestet ”Umlaut Mobile Benchmark 2019”. Testet genomfördes mellan mars till augusti 2019 och av 1000 möjliga poäng vann Tele2 med 914 jämfört med operatören och tvåan i testet Telia, som fick 907 poäng. 

Snabbast uppkoppling och högst samtalskvalitet av alla operatörer

Tele2 får även högst betyg vad gäller "Uppladdningshastighet" och vinner kategorin med nästan 48 procents marginal. 

Om Umlaut Mobile Benchmark

Umlaut är den internationella marknadsledaren inom mobila jämförelsen. Resultatet baseras på 210 miljoner mätpunkter av röst- och dataprestanda hos 29 300 mobilanvändare i Sverige.

Globalt utvärderas 80 länders mobilnät och rapporten visar att de svenska operatörerna har utmärkt prestanda i internationell jämförelse. 

Läs hela rapporten

Vi täcker 90% av Sveriges yta

Efter att ha nått en milstolpe i vår miljardsatsning har alla våra kunder fått bättre samtalskvalitet och en stabilare surfupplevelse i nästan hela Sverige.

Bra mobiltäckning är en förutsättning för att du ska kunna maxa ditt användande av mobila produkter, oavsett om du ska ringa eller surfa. Idag täcker vårt nät 99,9 procent av befolkningen, det vill säga där folk bor och arbetar.

Sedan 2014 har vi gjort en miljardsatsning tillsammans med Telenor, och det gemensamma bolaget Net4Mobility, för att förbättra vårt mobilnät i Sverige där målet var att nätet skulle täcka 90 procent av Sveriges yta. Nu när vi har nått det kommer vi att fortsätta att investera med samma kraft i befintliga och framtida nät för att ge våra kunder ett ännu bättre mobilnät.

På vår täckningskarta kan du se vilken täckning du har i olika delar av landet.

Vårt nät och vägen framåt

Idag finns tre olika nät i Sverige – 2G, 3G och 4G. 2G-nätet används i första hand för röstsamtal medan 3G-nätet hanterar både samtals- och datatrafik. 4G-nätet hanterar endast datatrafik och gör uppkopplingen både stabilare och snabbare. 

Nästa steg i utvecklingen – ett 5G-nät
5G-nätet är en förutsättning och möjliggörare för det allt mer uppkopplade samhället. Kraven på 5G-nätet är högt ställda och den nya generationens nät kommer att erbjuda högre hastigheter, kortare svarstid, större robusthet samt möjlighet att hantera fler och tätare uppkopplingar. 

Eftersom Tele2 och Telenor idag äger 4G-nätet gemensamt så är det en naturlig väg framåt att också gemensamt bygga ett rikstäckande nät som stöder 5G-teknologi. Förberedelser av nätet pågår för fullt så att övergången till 5G ska fungera så smidigt som möjligt. 

2G

Används för röstsamtal och täcker idag 99,9 % av Sveriges befolkning.

3G

Hanterar både samtals- och datatrafik och du surfar i hastigheter upp till 25 Mbit/s.

4G

Används för stabil och snabb uppkoppling och täcker 99,9% av Sveriges befolkning.

5G

Förberedelser av nätet med fokus på 5G-teknologi pågår för fullt. Läs mer om våra förberedelser här: 5G - framtidens nät.

Sveriges energieffektivaste operatör

I början av 2017 initierade Tele2, tillsammans med Telenor, en lösning i det gemensamma 4G-nätet och lät basstationernas effektförstärkare stängas av när stationerna inte nyttjades av kund. Ett år senare har initiativet sparat cirka 2,3 miljoner kWh, vilket motsvarar den energi en BMW i3 skulle förbruka om den körde 380 varv runt jorden. Nu fortsätter vi att titta på om mindre förändringar i nätet kan bidra till stora energivinster för en ännu grönare värld.

"Om du tittar på energianvändningen per kund så ligger Tele2 långt före sina konkurrenter och är därmed den energieffektivaste operatören i Sverige. Våra delade nät gör att både utbyggnad och drift kan skötas mer kostnadseffektivt och resurssnålt, vilket gynnar både konsumenter och miljön.", säger Samuel Skott, Executive Vice President för Tele2 Sweden Consumer.

Få bättre täckning med enkla knep

Upplever du ibland att din 4G-täckning inte är den bästa trots att täckningskartan visar att du ska ha full täckning där du befinner dig?

Det är många faktorer som spelar in på din täckning. Det kan vara allt från vilken mobil, surfplatta eller bredbandsrouter du använder till att var i en byggnad du befinner dig i. Det kan också vara hur många personer som är uppkopplade samtidigt mot samma mast i förhållande till mastens kapacitet.

Förbättra din täckning genom att:

 • Använda handsfree
 • Låta mobilen eller miniroutern ligga fritt istället för i fickan, handen eller väskan
 • Se till att använda mobilen utomhus – väggar, fönster och dörrar kan påverka din täckning.
 • Bygga basstationer

  I Sverige finns tiotusentals basstationer utplacerade för att ge oss uppkoppling både för telefoni och internet.

  Läs mer om hur det går till att bygga en basstation och få tips på hur du själv kan maximera din täckning.

  Läs mer om nätutbyggnad
 • Täckningsexpert Björn Lindberg

  I vår intervju med Tele2:s täckningsexpert Björn Lindberg får du svar på bland annat frågor om mobiluppkopplingar, hastigheter och vilka faktorer som kan påverka surfhastigheten. 

  Läs intervjun
 • Wifi-samtal

  Med tjänsten Wifi-samtal (Voice over WiFi) kan du prata över wifi. Genom kombination av teknikerna wifi-samtal och VoLTE kopplas samtalen upp snabbare och mobilen kan sömlöst växla mellan wifi-nät och mobilnätet utan avbrott.

  Mer om wifi-samtal
 • VoLTE – ring över 4G

  VoLTE, Voice over LTE, är en teknik som gör att du kan surfa i högsta hastighet samtidigt som du pratar i mobiltelefon och allt sker över 4G-nätet. Ljudkvaliteten blir avsevärt bättre, speciellt i bullriga miljöer.

  Läs mer om VoLTE och vilka modeller som stöder tekniken. 

  Läs mer om VoLTE

Aktuella driftstörningar

Vår kärna ligger i ett stabilt och säkert nät. Dock händer det ibland att vi upplever störningar och då är det viktigt att vi informerar om det på ett tydligt sätt.

I våra driftinformationskartor kan du se om det finns några driftstörningar i ditt område samt när det förväntas vara åtgärdat.